Koen Leenhouts: grootmeester worden, dat is mijn doel!

De laatste die voorafgaand aan het HZ-toernooi wordt geïnterviewd is oud-clubgenoot IM Koen Leenhouts. Ik ken hem al heel lang en we zagen hem op de club – Schaakvereniging West Zeeuws Vlaanderen te Oostburg – als jong ventje al heel snel behoorlijk sterk worden. Hij zat in no-time op bord 1 van het eerste team en ik zag hem als teamleider zelden verliezen. Een fijne gewaarwording is dat! Echte tegenstand had hij op den duur helemaal niet meer, maar uiteraard later wel bij het Sas van Gentse ‘Het Witte Paard’ alwaar hij nu nog steeds speelt.

We kunnen wel zeggen dat het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi een soort ‘thuiswedstrijd’ voor je is. Hoe ervaar je dit evenement waar je al jaren lang als beste Zeeuw in de eindstand naar voren komt? Je wilt in Vlissingen natuurlijk elke keer goed voor de dag komen, geeft dat soms af en toe extra druk?

Van extra druk heb ik geen last, maar het HZ-toernooi is natuurlijk wel een speciaal toernooi zo dicht bij huis. Hoewel het geen doel is, hoop ik natuurlijk wel de beste Zeeuw te worden. Toch zal dat nog niet zo makkelijk worden, want er zijn veel kapers op de kust. Ik verwacht zelf vooral veel van Jan Breukelman, die van oorsprong uit Terneuzen komt en de laatste jaren aan een mooie opmars bezig is.

Je staat wat betreft je rating 8e op de deelnemerslijst. Maak je kans op een hoge notering?

Als alles meezit, is er natuurlijk veel mogelijk, maar het toernooi is in de breedte vrij sterk. Er staan veel spelers onder mij op de deelnemerslijst die niet veel zwakker zijn, waardoor het best mogelijk dat ik twintigste eindig en toch een prima toernooi gespeeld heb. Veel hangt ook af van de laatste twee rondes. Vorig jaar speelde ik best goed, maar door een verlies in de laatste ronde viel ik uiteindelijk nog een eind terug.

Je weet nooit welke spelers je gaat tegenkomen in een open toernooi. Maar als het meezit toch wel een paar keer een grootmeester. Hoe bereid je je meestal voor?

De meeste sterke spelers in het veld heb ik al eens eerder ontmoet, maar het is altijd leuk om tegen een sterke grootmeester te spelen. Ik bereid me niet te intensief voor op een partij, want dat kost me tijdens een toernooi te veel energie. Gemiddeld duurt mijn voorbereiding anderhalf uur, denk ik. Goed slapen en voldoende lichaamsbeweging vind ik eigenlijk nog wel belangrijker dan het schaaktechnische gedeelte, alhoewel je tegen sterke spelers je zaakjes wel op orde moet hebben.

Je bent docent Nederlands, dus je gebruikt de vakanties o.a. om toernooien te spelen. Ga je, net als vorig jaar, nog Europa in? Welke toernooien speel je nog tot het einde van het jaar?

Als docent heb ik natuurlijk veel vakantiedagen en die heb ik het afgelopen jaar vooral gebruikt om toernooien te spelen, ook omdat mijn vriendin vaak moet werken in de schoolvakanties. Direct na het toernooi in Vlissingen speel ik in Brugge, wat ook een thuiswedstrijd is. In de Belgische competitie speel ik immers al meer dan vijftien jaar voor Brugge. Verder heb ik nog geen toernooien gepland en het zou goed kunnen dat dit zo blijft. In het afgelopen jaar heb ik erg veel gespeeld en ik merk dat het nu wel goed is om even gas terug te nemen.

Wanneer en waar heb je tot nu toe je grootste successen behaald?

Echt grote uitschieters heb ik nog niet behaald, maar mijn beste toernooien speelde ik alledrie in Frankrijk. In Le Toucquet (2015), Bethune (2015) en Bastia (2016) zat ik steeds dicht tegen een GM-norm aan, maar helaas lukte het niet om er één te scoren. In Bastia kwalificeerde ik me voor een rapidtoernooi met KO-format, waarin ik lootte tegen Anand. Dat was erg leuk en een heel bijzondere ervaring.

Je zit er al een tijdje tegenaan te hikken; hoop je stiekem nog eens grootmeester te worden?

Het is mijn doel om grootmeester te worden. Ik moet nog een tijdje consistent blijven werken om nog iets sterker te worden. Op dit moment geeft mijn rating een realistisch beeld van mijn sterkte, maar ik denk dat ik nog sterker kan worden. Het zal vooral een kwestie zijn van hard en gefocust werken.

 

Wil je nog meedoen in het HZ-toernooi:  www.hztoernooi.nl

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.