Top-40 Nederlandse schakers. 26: Erik van den Doel

Misschien is hij wel de Nederlandse schaker met de meeste toernooioverwinningen. Het is niet goed na te gaan, want niemand houdt zijn zeges zo nauwgezet bij als Erik van den Doel. Alleen op de Nederlandse kampioenschappen schoot hij vaak tekort.

foto (2015): Frans Peeters

Erik van den Doel (geboren 15 mei 1979) debuteerde in 1997 op het NK en nam daar vervolgens in negen jaar acht keer aan deel. In 2001 werd hij samen met Loek van Wely eerste, voor Jeroen Piket en Sergei Tiviakov. Hij verloor de barrage van rapidpartijen met 3-0. Het was zijn enige succes in die acht NK’s, maar Van den Doel werd wel structureel tot de Nederlandse top gerekend. Van 1998 tot en met 2006 zat hij vier van de vijf keer in het Olympiadeteam, waarin hij met 58% redelijk scoorde. Ook maakte hij deel uit van het Nederlandse team dat in 2001 en 2005 Europees kampioen werd. Weliswaar als invaller, maar met 6,5 uit 10 over twee toernooien leverde hij een belangrijke bijdrage. Net als zijn teamgenoten werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de KNSB.

Tien topjaren

De toptijd van Van den Doel was 1997-2008. In 1998 won hij het Open kampioenschap van Nederland. In 2007 herhaalde hij dat en in 2007 en 2008 won hij het Leiden Chess Tournament. In deze periode won hij toernooien in Londen (1998, een topprestatie), Duitsland, Griekenland en Zuid-Afrika. Met De Variant won hij acht keer de Nederlandse clubcompetitie. Van 2001 tot 2003 stond hij een paar keer rond plaats 80 van de wereldranglijst.

Na die tien topjaren stokte de lijst van grote successen. Oorzaak kan zijn dat Van den Doel vond dat hij als grootmeester voor ieder toernooi startgeld moest ontvangen, wat hij niet altijd kreeg. Met onder andere dat doel probeerde hij een spelersvakbond van de grond te krijgen, maar dat werd geen succes. Vervelen deed hij zich niet. Hij won weekendtoernooien in Haarlem, Den Haag, Utrecht, Zwolle, Tilburg, Helmond, Leiden, Bussum en Delft, de meeste daarvan meerdere malen. Volgens de lijst die hij zelf op zijn site bijhoudt won hij tot nu toe 118 toernooien. Wel jammer dat hij niet vermeldt wat voor toernooien dat zijn, er zitten ook eendagstoernooien bij, maar het aantal is indrukwekkend.

Foto (2015): Frans Peeters

Opeens terug

In 2016 plaatste hij zich na elf jaar afwezigheid opeens weer voor het NK, waar hij met vijftig procent gedeeld derde werd. Dit jaar werd hij ongedeeld derde. Vervolgens won hij dit jaar het SPA-toernooi in Amsterdam, dat hij in 2014 met een zwakkere bezetting ook had gewonnen. Daarmee bracht hij zijn aantal gewonnen grote Nederlandse zomertoernooien op zes. Met Charlois Europoort werd hij in 2015 kampioen van Nederland. Erik van den Doel doet opeens weer helemaal mee in de Nederlandse top.

Ik zet hem op 26. Van den Doel heeft een indrukwekkende erelijst, maar in deze top-40 vergelijk ik Nederlandse schakers met elkaar. Zijn prestaties op het NK en zijn posities op de Nederlandse ranglijsten houden hem van een hogere klassering af.

24 …

25 …

26 Erik van den Doel

27 Jorden van Foreest

28 Kick Langeweg

29 Daniel Stellwagen

30 Eddie Scholl

31 Henri Weenink

32 Robin van Kampen

33 Hans Böhm

34 Rini Kuijf

35 Hoan Liong Tan

36 Haije Kramer

37 Daniël Noteboom

38 Norman van Lennep

39 Rudy Douven

40 Rob Hartoch

Als u linksboven in het scherm klikt op ‘top 40’, kunt u langs alle voorgaande afleveringen scrollen.

De top-40 is niet gebaseerd op ratings en titels, maar op de positie en prestaties van Nederlandse schakers ten opzichte van hun tijdgenoten, nationaal en internationaal.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.