Genderneutraal schaken!

Op het fantastische Open Nederlands Jeugd Kampioenschap schaken (ONJK) in Borne doe ik deze dagen iets aan verslaggeving.

ONJK Borne 10-08-2017, groep C, ronde 6, borden 7 en 8

Mijn bijdrage van donderdag, Groep C ronde 6 over Genderneutraal schaken wilde ik de lezer van deze site niet onthouden:

Het genderneutrale schaken!

Genderneutraliteit: de media staan er tegenwoordig bol van. Ook de schaakwereld lijkt er soms mee te worstelen. Op gesloten NK’s wordt er apart gestreden in de twee categorieën Jeugd en Meisjes. Hier op het ONJK spelen de jongens en meisjes in één groep. Wel is er – naast prijzen voor de drie eerste plaatsen – een prijs voor het hoogst geëindigde meisje. Behalve een beker ontvangt zij ook de prestigieuze titel Open Meisjeskampioene van Nederland.

Maar wat nu als een meisje overall als eerste eindigt? Natuurlijk krijgt ze dan de titel Open Jeugdkampioen van Nederland. Tot zover niets aan de hand. Echter, hoe in dat geval te handelen met de hoogst eindigende jongen? Krijgt hij de titel Open Jongenskampioen van Nederland met bijbehorend certificaat? De reglementen voorzien niet in deze omstandigheid en navraag leert dat hij slechts een beker ontvangt met de inscriptie van iets als hoogste geëindigde jongen. Maar geen officiële titel en certificaat voor hem…!

Wordt hier gediscrimineerd? Discriminatie van de jongen? Of eigenlijk toch veel eerder een verborgen discriminatie van het vrouwelijk geslacht? Voer voor discussie. Genderneutrale aanpassing van de terminologie in de officiële reglementen (bijvoorbeeld ook in die van de KNSB!) lijkt echter zonder meer gewenst. Lees verder…

N.B. De bijdrage en de plaatsing op deze site is op persoonlijke titel.

7 Comments

 1. Avatar
  Joris van Vuure augustus 11, 2017

  Het ware beter geweest wanneer de lezer dit artikel bespaart was gebleven.

 2. Avatar
  schakeraad augustus 11, 2017

  Interessante invalshoek!

  Zeker ook sinds de winst van de 9-jarige Machteld van Foreest bij het algemeen NK tot 12 jaar zijn vrouwelijke jeugdschakers een niet mis te verstane factor (overigens, zowel door Eline als Machteld van het bord af gemept afgelopen jaar😅😅)

  Blijft de vraag hoe vrouwelijk of mannelijk iemand dan echt wel is en of dat in de loop der tijd nog verandert, maar daar hoeven we ons vanuit genderneutrale overwegingen verder niet druk, dus ook geen zorgen meer over te maken.

   

   

   

 3. Avatar
  Paul Bierenbroodspot augustus 11, 2017

  Sinds de Polgars weten we dat geslacht geen rol speelt, het wordt tijd dat dit ook eens doordringt in het bondswereldje.

  • Avatar
   schakeraad augustus 11, 2017

   Of dat sinds de Polgars in sociaal/cultureel opzicht gezien mogelijkheden en kansen ook geldt?

  • Avatar
   Pipo Koeien augustus 18, 2017

   Van de Polgars is alleen Judith een echt sterke schaker geworden. Ze heeft geloof ik zelfs even in de top 10 van de wereld heeft gestaan. Maar aangezien er zowel voor als na haar geen enkele vrouw is geweest die iets vergelijkbaars heeft gepresteerd, lijkt mij de conclusie dat geslacht geen rol speelt erg voorbarig.

 4. Avatar
  Paul Bierenbroodspot augustus 18, 2017

  Ook daar lijkt het er sterk op dat meisjes extra mogelijkheden krijgen, net als bij het schaken. Fijn dat je dit aansnijdt.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.