Vlissingen: Iturrizaga neemt revanche op Leenhouts

Venezuela is niet een land met een grote schaaktraditie en ze hebben ook slechts één grootmeester. Dat is meteen wel een heel goede: Eduardo Iturrizaga Bonelli heeft een rating van 2662 en daarmee is hij in Vlissingen (net als eerder in Dieren) favoriet om te winnen. In Dieren lukte dat echter niet: zeven ronden lang lag hij op schema, maar in de achtste ronde wist Koen Leenhouts hem met wit te verslaan waarna er niet meer inzat dan een gedeeld derde plek, wat ongetwijfeld een teleurstelling geweest moest zijn. Maar in Vlissingen een nieuwe kans op de toernooioverwinning! De Venezolaan (die overigens heel vaak te laat achter het bord komt, of hij die gewoonte in Vlissingen ook heeft weet ik helaas niet) maakte in de eerste drie ronden geen fouten, maar in de vierde ronde kwam er een pikante indeling: Leenhouts – Iturrizaga. Zou de Zeeuwse hoop de angstgegner van Iturrizaga worden? Helaas, Leenhouts was een tijd goed bezig en pakte de zwartspeler net als in Dieren agressief aan, maar hij ging daar iets te ver in door. Iturrizaga had zijn revanche!

(Foto door Harry Gielen)

Dat zal EIB genoegen gedaan hebben, maar het doel in Vlissingen was natuurlijk niet om een Nederlandse IM terecht te wijzen, maar om het toernooi te winnen. Daarvoor is het niet genoeg om outsiders te verslaan: je moet ook punten kunnen halen tegen je directe concurrenten. En dus was de partij in de zesde ronde tegen Jorden van Foreest heel belangrijk. Net als Leenhouts pakte de Nederlands kampioen van 2016 de zaken met wit agressief aan, maar ook hier sloeg de aanval niet door en won zwart dankzij zijn materiële voorsprong.

En zo staat Iturrizaga na zes ronden met 5.5 punten bovenaan, samen met Konstantin Landa (die in ronde zes met wit een speelster met 2248 versloeg, toch andere koek dan JvF met zwart verslaan…). Een grote groep volgt op een half punt achterstand, maar daarin o.a. de Nederlanders Ernst, Bok, Pruijssers, Ten Hertog, Lai, Beerdsen en Admiraal.

 

1 Comment

  1. Avatar
    Johan Hut augustus 10, 2017

    Die speelster van 2248 had wel van Koen Leenhouts gewonnen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.