Komt Kasparov naar Wijk aan Zee?

St. Louis Rapid & Blitz

Aanstaande maandag begint de Rapid & Blitz in het Amerikaanse St. Louis. Het is voor het eerst een onderdeel van de Grand Chess Tour.

In totaal doen er tien topschakers mee, zes uit de vorige week gehouden Sinquefield Cup die gewonnen werd door de Fransman Maxime Vachier-Lagrave en er zijn vier wildcards. De zes uit de Sinquefield Cup zijn: Caruana, Karjakin, Nakamura, Anand, Aronian en Nepomniachtchi. De vier wildcards zijn voor: Navara, Le Quang Liem, Dominguez en Kasparov.

Het prijzengeld is, los van het startgeld, 150.000 dollar. De hoofdprijs is 37.500 dollar.

Ze spelen eerst drie dagen rapid en daarna twee dagen blitz. De loting is vandaag (zondag).

En het zou Amerika niet zijn als er geen ‘merchandising’ was.

 

Kasparov  terug achter het schaakbord

Tot ieders verrassing werd begin juli  bekend gemaakt dat oud-wereldkampioen Kasparov,  van zijn vriend en sponsor Rex Sinquefield, de vierde wildcard heeft gekregen. Hij treedt, na een afwezigheid van twaalf jaar, opnieuw in het schaakstrijdperk. Alle ogen zullen op hem gericht zijn. Jammer is dat Magnus Carlsen niet meedoet, hij had al eerder gekozen voor Parijs en Leuven  toen nog niet bekend was dat Kasparov ook zou aanschuiven in St. Louis.

Kasparov stuurde zijn volgelingen twitterberichten over zijn grote stap.

Door mijn deelname gaat de gemiddelde leeftijd van het spelersveld omhoog en de gemiddelde rating omlaag.’

Ik ben benieuwd of ik nog weet hoe de stukken gaan. Zou ik daarna opnieuw moeten aankondigen dat ik stop met serieus schaken?’

Meedoen met de wereldschaakelite in St. Louis is bijzonder voor Kasparov. Hij wil hiermee de Sinquefield familie bedanken en zijn waardering tot uitdrukking brengen voor alles wat zij gedaan hebben en nog doen om het schaken te bevorderen, in Amerika en wereldwijd. Voornamelijk ook op het gebied van (schaak)onderwijs. Dankzij de Sinquefields is St. Louis de schaakstad van de wereld en de atmosfeer is daar te vergelijken met het enthousiasme en respect voor de schaakcultuur zoals vroeger in de Sovjet-Unie, aldus Kasparov.

Schaken en Kunst in St. Louis

Tegelijkertijd  is er een reizende tentoonstelling van schaakkunst verzameld door Jeanne en Rex Sinquefield en is de permanente collectie van World Chess Hall of Fame te bewonderen.

Het Financieel Dagblad van zaterdag 12 augustus

 

Comeback of Crash? Kasparov keert terug

Onder deze kop publiceerde het Financieel Dagblad afgelopen zaterdag een paginagroot artikel over de terugkeer van Kasparov achter het schaakbord. Het artikel is geschreven door de FD-redacteuren Carel Grol en Boudewijn Geels. Best zeer uitzonderlijk dat het FD, een zakenkrant,  zoveel aandacht aan schaken besteedt. Aan dit artikel werkten mee: Hans Böhm, Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie), Helmut Cardon (bankier bij Morgan Stanley en schaker), Laura Smit-Rigter (Hersenstichting) en Rudy Douven (schaker).

Hieronder enkele citaten uit het artikel, een aanrader.

‘Als mensen ouder worden, hebben ze meer tijd nodig om informatie te verwerken’. Maar of en in welke mate dat nu al voor Kasparov geldt, durft Scherder niet te zeggen. Hij heeft een topbrein ontwikkeld. Je kunt niet voorspellen dat het niets meer wordt.’

(Garry Kasparov kreeg in maart 2015  veel aandacht in de Nederlandse media. Eerst op 1 maart een groot interview in NRC Handelsblad en nrc.next. Daarna op zaterdag 21 maart de Nexus-lezing in Tilburg en op zondag 22 maart een optreden in het tv-programma Buitenhof. En natuurlijk op maandag de ochtendbladen. Op de foto rechts Kasparov met oud- minister-president Ruud Lubbers, die met vele anderen de Nexus-lezing bijwoonde. Het ging over zijn politieke boek ‘Winter Is Coming’. foto: tk)

Twaalf jaar geleden stopte Kasparov met schaken. Volgens Scherder is het belangrijk dat Kasparov toen ‘zijn brein niet met vakantie heeft gestuurd’. ‘Hij is de politiek ingegaan zegt u? Dan heeft hij zich vast beziggehouden met lastige problemen. Dat is belangrijk, want zo’n systeem moet je wel onderhouden.’

Helmut Cardon, generatiegenoot, bankier en schaker, vindt het geweldig om te zien dat Kasparov zijn rentree maakt. ‘ Iedereen heeft zich de afgelopen jaren toch vaak afgevraagd wat er zou gebeuren als Kasparov zou meedoen? Want hij was absoluut de beste.’

Rudy Douven is ook een generatiegenoot van Kasparov en werd Nederlands Kampioen in 1988. In 1989 won de 26-jarige Kasparov  het Interpolis-toernooi in Tilburg. Douven analyseerde daar partijen en ontmoette toen Kasparov. ‘Hij was erg aardig. Hij kon onvoorstelbaar goed rekenen. Maar wat ik mij vooral herinner is zijn enorme energie en gedrevenheid.’

‘Mijn eerste idee toen ik las over de terugkeer van Kasparov, was hij wil weer wat te doen hebben’, zegt Douven. Böhm, droogjes: ‘En hij zal vast een prima startgeld hebben bedongen. Daar was hij ook een voorloper in.’

Komt Kasparov naar Wijk aan Zee?

De vraag is of de deelname van Kasparov aan het St. Louis evenement incidenteel is? Zelf zei hij hierover: ‘Ik heb geen plannen ergens anders te spelen en ik hoop dat ik goed genoeg ben en met mijn deelname een eer kan bewijzen aan het St. Louis evenement. Vooral door de kwaliteit van mijn spel en niet alleen met mijn naam.’

Zou hij de smaak weer te pakken krijgen en daarna meer willen? In dat geval lijkt me de jubileumeditie in Wijk aan Zee een geweldige uitdaging voor hem. Publicitair natuurlijk top, ook voor Groningen en Hilversum. En mocht hij niet willen spelen dan is hij natuurlijk altijd een graag geziene gast in Wijk aan Zee, Groningen of Hilversum. We zullen het zien.

 

15 Reacties

 1. Avatar
  Ludo Tolhuizen 13 augustus 2017

  Tijdens de Sinquefield Cup was Kasparov een uur bij de commentatoren te gast. Over zijn komende optreden zei hij: “The name is the same..”

 2. Avatar
  Jaap Amesz 14 augustus 2017

  De intrige neemt alleen maar toe. Nu ineens wil Kasparov zijn dankbaarheid aan Rex tonen, terwijl Rex eerder deed voorkomen dat Kasparov de wildcard opeiste om echt aan de bak te gaan. Op zich prima marketing, want ik stonk erin en maakte er zelfs een bericht over op deze site. Alleen kan ik nu niet meer aan op het woord van Rex.

 3. Avatar
  Koorevaar 14 augustus 2017

  Dimitri, ik welke spiegel kun je die kop met die moeilijke naam zien?

  De beoordeling laat ik dan graag aan onze lezers over, daar doen we het immers voor! Teun

 4. Avatar
  Eric van t Hof 14 augustus 2017

  Rudy Douven is ook een generatiegenoot van Kasparov en werd Nederlands Kampioen in 1988. Dat jaar won Kasparov het Interpolis-toernooi in Tilburg. Douven analyseerde daar partijen en ontmoette de toen 23-jarige Kasparov.

  Dit klopt niet helemaal. In 1988 won Karpov het Interpolis-toernooi. Een jaar later won de 26-jarige Kasparov het toernooi.

 5. Avatar
  Koorevaar 14 augustus 2017

  Dag Eric,

  Bedankt voor jouw reactie en jouw factchecking.Ik heb het mede namens jou aan Carel Grol, een van de twee redacteuren, voorgelegd. Je hoort nog. Teun

   

   

 6. Avatar
  Koorevaar 14 augustus 2017

  Dag Eric,

  Na overleg met Carel Grol heb ik onze site aangepast op basis van jouw reactie! Leuk was van hem te vernemen dat hij op Rudy Douven was gekomen door de Top 40 serie van Johan Hut op onze site. Carel zal de FD-site ook aanpassen. Nogmaals bedankt voor je oplettendheid. Teun

   

 7. Avatar
  wimw 14 augustus 2017

  Carlsen had graag meegedaan aan het rapid en blitz toernooi in St. Louis, maar hij had al gekozen voor de rapid en blitz toernooien in Parijs en Leuven en was niet gerechtigd om ook nog een derde rapid en blitz toernooi te spelen. Hij maakte die keuze wel, voordat bekend was dat Kasparov in St. Louis zou meedoen.

 8. Avatar
  Koorevaar 14 augustus 2017

  Dag Wim,

  Bedankt voor je toelichting. Ik heb de tekst nu enigszins aangepast. Teun

 9. Avatar
  wimw 14 augustus 2017

  Ja, dat is zoals het gegaan is. Overigens grapte Carlsen dat als hij had deelgenomen aan St. Louis Kasparov vast niet gedurfd had.

 10. Avatar
  Johan Hut 15 augustus 2017

  Door mijn deelname gaat de gemiddelde deelname van het spelersveld omhoog en de gemiddelde rating omlaag.’

  Volgens mij zei hij dat de gemiddelde leeftijd omhoog gaat.

 11. Avatar
  Koorevaar 15 augustus 2017

  Ook in St. Louis wordt schaaksite.nl gevolgd. Ik kreeg vanavond het bericht dat er geen startgelden worden betaald en dat hiermee met het vaststellen van de geldprijzen rekening mee wordt gehouden. Tevens werd vermeld dat Kasparov bij de opening had gezegd dat zijn prijzengeld naar zijn Afrika Foundation zou gaan.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.