Top-40 Nederlandse schakers. 25: Gert Ligterink

Van de eenmalige Nederlands kampioenen is er niemand die in de buurt kwam van de formidabele prestatie van Gert Ligterink in 1979. In het sterkste NK tot dan toe bleef hij voor op de ‘grote vier’ van dat moment: Timman, Donner, Ree en Sosonko. De eerste drie versloeg hij, hij verloor alleen van Sosonko. Ook vanwege zijn vol punt voorsprong op de nummers twee was zijn zege overtuigend. Fameus was zijn voorbereiding. Naast het schilderen en behangen van zijn nieuwe woning had hij alleen partijen met analyses nagespeeld uit het inspirerende toernooiboek Zürich 1953 van David Bronstein.

IBM-toernooi 1976. Beide foto’s: Nationaal Archief

Gert Ligterink (geboren 17 november 1949) leerde pas op zijn veertiende schaken, maar debuteerde drie jaar later al met Unitas in de hoofdklasse. In 1969 werd hij jeugdkampioen van Nederland. In 1974 debuteerde hij op het NK, met een lage klassering maar een overwinning op Hein Donner. Van zijn elf tegenstanders had hij maar tegen drie eerder gespeeld. Hij ervoer zijn woonplaats en provincie Groningen als een schaakisolement ten opzichte van de Randstad en kon in regionale wedstrijden niets anders doen dan alles winnen, maar daar schoot hij niets mee op, zei hij in een interview.

 

Tien jaar topper

Na dat eerste NK was hij opeens wel een nationale topper. Van 1976 tot en met 1988 nam Ligterink alle keren deel. Na zijn zege in 1979 werd hij een keer tweede en drie keer derde. In 1985 had hij voor de tweede keer kampioen moeten worden, drie ronden voor het einde stond hij anderhalf punt voor op de nummer twee. Een bizar slot van een half uit drie wierp hem terug naar de vierde plaats.

In die jaren speelde Ligterink dertien keer mee in de Hoogovens- en IBM-toernooien, waarvan zes keer in de grootmeestergroep. In 1975 won hij het Open kampioenschap van Nederland, in 1983 de meestergroep (B-groep) van Hoogovens en een jaar later een sterk toernooi in Oxford. Die jaarlijkse Nederlandse toernooien, naast het spelen voor de sterrenploeg Volmac Rotterdam, noemde hij later als reden dat hij professional kon blijven.

Van 1976 tot en met 1982 zat Ligterink alle vier de keren in de Olympiadeploeg.

Europees jeugdtoernooi Groningen 1967

De eerste keer behaalde hij met het team de historische zilveren medaille, met individueel een bronzen medaille. De volgende Olympiades scoorde hij niet goed, in totaal kwam Ligterink over 27 partijen tot 50 procent. Op basis van al deze resultaten mag je hem in de tien jaar rond 1980 een continue Nederlandse topspeler noemen.

Over zijn speelstijl zei Ligterink later in een interview dat dynamische stellingen en de overgang opening-middenspel zijn sterkste punten waren. Hij noemde zichzelf zwak in tijdnood, maar blunderen deed hij zelden.

 

Veertig jaar journalistiek

Gert Ligterink was dus een profschaker met dank aan de Nederlandse toernooien, maar kreeg in 1975 ook de journalistiek erbij. Eerst bij de Winschoter Courant, geregeld door Johan Zwanepol om Ligterink voor de schaakclub Groningen te behouden. In 1979 voor het Nieuwsblad van het Noorden, in 1983 kreeg hij de rubriek in de Volkskrant, als opvolger van Wim Andriessen, en kort daarna ook de verslaggeving, na de hersenbloeding van Hein Donner. Ook is Ligterink bij toernooien een sterke publiekscommentator, met een goede interactie met het publiek.

Ik zet hem op 25. Met enorme bonuspunten voor het NK 1979, maar toch ook wel meer.

 

23 …

24 …

25 Gert Ligterink

26 Erik van den Doel

27 Jorden van Foreest

28 Kick Langeweg

29 Daniel Stellwagen

30 Eddie Scholl

31 Henri Weenink

32 Robin van Kampen

33 Hans Böhm

34 Rini Kuijf

35 Hoan Liong Tan

36 Haije Kramer

37 Daniël Noteboom

38 Norman van Lennep

39 Rudy Douven

40 Rob Hartoch

 

Als u linksboven in het scherm klikt op ‘top 40’, kunt u langs alle voorgaande afleveringen scrollen.

 

De top-40 is niet gebaseerd op ratings en titels, maar op de positie en prestaties van Nederlandse schakers ten opzichte van hun tijdgenoten, nationaal en internationaal.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.