Oud-wereldkampioen wordt Persoonlijk Kampioen van de RSB

Gert Jan Timmerman veroverde afgelopen zaterdag het Persoonlijk Kampioenschap van de RSB. Gert Jan is de eerste van de drie Nederlandse grootmeesters die in 2002 wereldkampioen werd bij het correspondentieschaak. De tweede wereldkampioen was Joop van Oosterom in 2004 en de derde Ron Langeveld in 2013. Gert Jan is FM bij het klassieke schaak.

Op papier was Gert Jan veruit de sterkste deelnemer met ruim 200 ratingpunten meer dan de sterkste volger. Erg spannend werd het niet, maar Gert Jan is verdiend kampioen geworden. Proficiat! Ook in de top 5 waren er weinig verrassingen.

Qua aantal deelnemers was dit PK een dieptepunt in de historie van de RSB. Omdat er in totaal slechts 30 deelnemers waren in de groepen A en B moesten deze groepen worden samengevoegd. Het was een soort Seniorenkampioenschap Light.  De gemiddelde leeftijd lag rond de 60 jaar en de gemiddelde rating rond de 1650. Aan het prijzengeld heeft het niet gelegen, er was in totaal 1250 euro beschikbaar, het inschrijfgeld was 22,50 euro. Aan de organisatie lag het ook niet. Wel viel op dat er nauwelijks RSB-toppers en KNSB-spelers meededen, ook geen clubkampioenen en jeugdtalenten dit jaar en ook geen dames. Gelukkig kan de RSB financieel een stootje hebben want het PK was niet kostendekkend. Een onderzoek zal worden ingesteld.

De B-groep werd gewonnen door Gerard Kastelein en Jaap van Meerkerk. In de B-groep deed ook een titelhouder mee, Henk Prins. Henk is internationaal meester Probleemschaak en schrijft wekelijks een schaakcolumn in het Reformatorisch Dagblad. Deze column wordt op onze site gepubliceerd.

De verslagen van het RSB-PK kunt u hier vinden, alle uitslagen hier en de foto’s van Ruud van der Beek hier.

Quo Vadis PK’s en NK?

Het blijkt niet alleen een probleem bij de RSB om een zelfstandig PK van enige omvang te organiseren. Andere bonden waren er al eerder toe overgegaan om het PK te integreren in een bestaand of nieuw aansprekend  regionaal toernooi.

Zou het een goed idee zijn om directe deelname aan een NK nieuwe stijl te faciliteren? Het NK wordt dan jaarlijks een gesloten toernooi met zeven of negen ronden Zwitsers waarvoor men zich  kan kwalificeren middels belangrijke toernooien en PK’s. Te denken valt aan kwalificatie middels de regionale PK’s, middels toonaangevende toernooien in Nederland ( Tata Top Tienkamp 1A en 1B, toernooien in Amsterdam, Leiden , Dieren, Vlissingen, Groningen, Maastricht, Hilversum , Almelo etc.) Het NK dames  hoeft niet meer apart te worden gehouden en wordt onderdeel  van het nieuwe NK. Daarnaast selecteert de KNSB uit de top de kandidaten die worden uitgenodigd.  Als het maximaal aantal deelnemers is bepaald kan de allocatie aan de diverse groepen plaatsvinden en het aantal wildcards voor de KNSB worden bepaald. Mooi als veel schakers een kans krijgen eens met een NK mee te mogen doen. Om er eens  een paar te noemen : Koen Leenhouts, Stefan Kuipers, Stefan Bekker,  Lucas van Foreest, Gert Jan Timmerman , Casper Schoppen, Roeland Pruijssers, Arthur Pijpers, Thomas Beerdsen, Manuel Bosboom, Hugo ten Hertog, Robby Kevlishvili, Hing Ting Lai, Liam Vrolijk en vele anderen verdienen zo een kans. Zo zijn er ook lijstjes van de dames te maken. Op naar het NK 100!

Dit kan ook een extra stimulans zijn om de regionale bonden aan te moedigen om meer samen te werken. Er zijn al bonden die een nauwere samenwerking serieus onderzoeken. Precies wat de KNSB ook graag wil. Waarom bijvoorbeeld geen aansprekend Zuid-Hollandtoernooi van de RSB, HSB en LeiSB waarin ze hun PK’s kunnen onderbrengen? Ze kunnen dan gezamenlijk aan sponsorwerving doen e.d. En zo zijn er nog meer interessante voorbeelden.

Het past ook in de strategie van de KNSB om meer te ‘verbinden’. Dit idee kan hieraan een mooie bijdrage leveren. En voor de schakers ook interessant omdat er meerdere mogelijkheden zijn om te kwalificeren. En dat is weer goed voor de toernooien en PK’s. Kijk maar eens naar de aandacht voor toernooien in ons land en de plezierige sfeer waarin deze plaatsvinden.

Zouden de KNSB en de bonden bereid zijn de grenzen te verleggen? Misschien kunnen de bonden dat eens inbrengen in het mondeling overleg met het KNSB-bestuur. Waar een wil is, is een weg!

13 Comments

 1. Avatar
  RemcoG augustus 21, 2017

  Ik denk dat het er niet zozeer aan ligt dat het een regionaal PK is, maar hoeveel successvolle toernooien ken je die worden gespeeld verspreid over twee woensdagen, twee vrijdagen, een maandag en twee zaterdagen?

 2. Avatar
  HaBo augustus 21, 2017

  Tijd is bijna altijd het struikelblok. Waarom worden er zo weinig rapid-toernooien gehouden?

  Dat trekt meer mensen.

  • Avatar
   Arnold77 augustus 21, 2017

   rapid is inderdaad veel interessanter en makkelijk op 1 dag te spelen. Altijd spektakel, geen salonremises en je weet gelijk wie de winnaar is. Ik kan echt geen 6 dagen inplannen op verschillende dagen om te schaken. Pensionados mischien wel of spelers zonder vrouw en kinderen.

 3. Avatar
  Jaap Amesz augustus 21, 2017

  Ik ben voorstander om kansen te genereren voor schakers die geen 2500 rating hebben (eis bij Dieren winnen om aan het NK te mogen meedoen). Alleen de lobby op schaaksite is zinloos. Je zult echt het systeem in moeten om een voorstel er doorheen te krijgen. Ironisch genoeg neigen discussies en ideeën zich te herhalen op schaakfora in de loop der jaren, maar de plek om een idee aanhangig te maken is op een stemming bij de bond. En eigenlijk is dat ook nog eens een heel goed systeem ook. Wij individuen kunnen allemaal wel wat roepen, maar zonder Sinquefield knaken kun je zelf eigenlijk best weinig. Dan heb je anderen nodig. Die hebben zich verenigt -waar heel veel over te zeggen valt, over de bond enzo-, maar wat anders? Ik kom graag als stemvee opdraven. 😉

  • Avatar
   Hendrikom augustus 21, 2017

   Misschien is het een aardig idee om een NK voor amateurs te houden. Via de regionale kampioenschappen kun je je dan plaatsen, zodat daar ook weer wat te halen valt. Blijft natuurlijk het ‘probleem’ van de speeldata. De winnaars kwalificeren en deze worden eventueel aangevuld met enkele hooggerate spelers. Als je sponsoren vindt, zou je er ook wat prijzengeld aan kunnen verbinden, maar je kan op deze manier wel Nederlands (amateur)kampioen worden.

 4. Avatar
  Tom Bus augustus 21, 2017

  Een kampioenschap verspreid over een langere periode is niet erg uitnodigend en zeker niet van deze tijd, zoals Remco ook al aangaf.

  In Limburg kent men al jaren het probleem van het Persoonlijk Limburgs Kampioenschap. Weinig schakers wilde een drietal weekeindes opgeven voor een toernooi zonder verdere uitstraling.

  Men vond in 2007 de volgende interessante oplossing: Het Persoonlijk Limburgs Kampioenschap werd ondergebracht in het Open Limburgs Kampioenschap.
  Het gevolg hiervan was dat PKL weer een sterke winnaar (Driessens, Dambacher, Hausrath, Henrichs en Warmerdam) kreeg.

 5. Avatar
  Koorevaar augustus 21, 2017

  @Remco

  Alhoewel deze speeldagen al heel lang traditie zijn bij de RSB, is het altijd goed dit nog eens tegen het licht te houden. Er waren ook zeer succesvolle jaren.

 6. Avatar
  Koorevaar augustus 21, 2017

  @HaBo

  Rapid is niet altijd de oplossing voor problemen, ondanks dat tijd schaars is.

  @ Jaap

  We staan nog pas aan het begin van een verkennende fase. Als iedereen het onzin vindt kan het boek direct dicht. Mocht het een interessante gedachte zijn en men wil helpen dit iets verder uit te werken dan zijn we een stapje verder. Zou jij een inventarisatie willen maken van het PK bij de 13 bonden? Dan weten we weer iets beter waarover we praten. Voor we het ‘systeem’ in kunnen moeten we een goed voorstel hebben dat enige kans van slagen heeft en eerst informeel aan de bonden en KNSB kan worden voorgelegd. Als de ‘toppers’ het helemaal niet zien zitten dan is er ook een showstopper dus voor hen moet er ook iets aantrekkelijks in het plan zitten.  Jouw ‘knaken’ komen pas aan de orde als er een goed plan is.

 7. Avatar
  Koorevaar augustus 21, 2017

  @ Hendrikom

  Is het niet een beetje het probleem dat onze sport in essentie een amateursport is met slechts een klein aantal leden die volledig van het schaken kunnen leven. Je bedoelt dan waarschijnlijk een splitsing in twee groepen, de sterke schakers (GM, IM, FM e.d.) en de schakers daaronder? Misschien splitsen met een ratinggrens? Voor beide groepen zou dan hetzelfde kunnen gelden qua opzet?

  Of bedoelde je geheel iets anders?

 8. Avatar
  Koorevaar augustus 21, 2017

  @ Tom

  Ja, de prestaties van Limburg vind ik een goed voorbeeld. Vandaar dat ik het Zuid-Hollandtoernooi opperde. In Limburg was alles geïntegreerd dacht ik. Dames en Heren, Senioren etc. Een mooie formule. Een toonaangevend toernooi met uitstraling. Toernooien moeten uitstraling hebben en enige status verlenen aan de winnaars dat is in de praktijk al vele malen gebleken.

  Maar dan nog zou het mooi zijn als men zich kon kwalificeren voor een NK nieuwe opzet. Kan zowel het toernooi als het NK ten goede komen? Of vind jij van niet?

 9. Avatar
  Tom Bus augustus 22, 2017

  @ Koorevaar
  Een interessante vraag. Bij de meeste teamsporten bepaalt een competitie, die veelal een geheel seizoen beslaat, de uiteindelijke landskampioen.
  Bij individuele sporten wordt de Nederlands Kampioen bepaalt door een wedstrijd in een korter tijdbestek. Er zijn verschillende manieren om de deelnemers voor dit toernooi te selecteren.
  Je kunt de deelnemers door een groep wijze mensen laten aanwijzen.
  Je kunt de deelnemers de deelname laten verdienen door voorwedstrijden.
  Je kunt een combinatie van beide maken.
  Je kunt een Open toernooi houden (zoals in Engeland) waar de winnaar de titel Kampioen van Nederland krijgt.

  Een belangrijk gegeven is dat bij schaken zowel professionals en amateurs in hetzelfde toernooi, competitie of club (kunnen) spelen.
  Mijn voorkeur gaat daarom uit naar een Open Toernooi (uitsluitend voor mensen met de Nederlandse (schaak)Nationaliteit) over 9 of 11 ronden.
  Met deze keuze voorkom je de vele voorwedstrijden die afstotend kunnen werken op veel schakers; Je voorkomt het gekissebis over een mogelijke selectie (waarom is Pietje wel geselecteerd en Marietje niet). Met deze keuze krijgen de winnaars van de regionale Kampioenschappen (en vele andere spelers) de kans om deel te nemen aan de strijd om de allerhoogste vaderlandse titel.

 10. Avatar
  Koorevaar augustus 22, 2017

  @ Tom

  Ja, dit spreekt mij aan. Ik ging ook uit van uitsluitende deelname van Nederlandse schakers. Een unicum denk ik? Daar waar het PK geïntegreerd is in een toernooi doen buitenlanders mee. (o.m. SGS- Utrecht, NBSB- WLC, Limburg). Een norm kunnen scoren is voor een aantal deelnemers niet onbelangrijk. Sommige bonden hebben een verdeling in 2 groepen, sommige in drie. Nationale A,B of C kampioenen is dan een optie. Meer uitstraling en meer status moet een van de uitgangspunten zijn. Het Schaakmagazine besteedt nauwelijks meer aandacht aan de PK’s.

  Veelal staat in de statuten van de regionale bond dat een van haar taken is het organiseren van een PK. Voor sommige dus een ‘moetje’.

  Wel of geen selectiecriteria is natuurlijk een punt, maar daar moet uit te  komen zijn. Eerst de hamvraag beantwoorden of zo’n NK een begaanbare weg is?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.