Vierjarige Rus verslaat grootmeester

Herinnert u zich het Russische jochie van drie jaar dat tegen Anatoli Karpov remise weigerde? Vervolgens verloor hij en ging hij huilen. Afgelopen dinsdag mocht dezelfde jongen (Misha Osipov, inmiddels vier) het weer tegen een legendarische grootmeester opnemen. Yuri Averbach was zijn tegenstander in een demonstratiepartij met tien minuten voor beide spelers en vijf seconden erbij per zet. Averbach is inmiddels 95 jaar en heeft wat moeite de stukken te zien (zie onderstaande foto), maar hij kan nog steeds behoorlijk schaken en kreeg voordeel. Toen miste hij echter (volgens het verslag van Chess24) een truc waardoor hij een toren verloor. Osipov wint! Vier jaar dus….

(voor de duidelijkheid, de jongen links is niet 95 en de man rechts niet vier jaar…)

7 Reacties

 1. Avatar
  Jaap Amesz 31 augustus 2017

  Aangezien nergens de zetten te vinden zijn gok ik dat Averbach heeft meegewerkt aan een slim persmomentje om het schaakspel ook in de gewone media onder de aandacht te brengen.

 2. Avatar
  wimw 31 augustus 2017

  Een mooie opzet: de oudste levende grootmeester tegen zo’n piepjong schaaktalent. Ik zag dat Averbach nog met een rating van 2445 vermeld staat, maar ik denk niet dat hij nog veel in  toernooien speelt. Dit haalt natuurlijk wel de wereldpers en dat zo vlak voor de World Cup.

 3. Avatar
  RemcoG 01 september 2017

  Jaap, heb je het oorspronkelijke filmpje gezien waarbij dat jochie diagrammen met tactische trucs moest oplossen? (na afloop van die partij tegen Karpov, begint rond minuut 12) Dat ging toch wel erg soepel, en toen was hij 3. En een 95 jarige Averbach kan ook wel eens een keer iets missen in een rapid partij. Kan ingestudeerd zijn natuurlijk, maar zelfs dan vind ik het nog knap.

 4. Avatar
  wimw 02 september 2017

  Het jongetje speelt helemaal niet zo goed, want hij geeft gewoon zijn dame weg en Averbach slaat die dame er niet af. Dit is gewoon vreselijk opgeklopt en dan begrijp ik waarom de zetten op de officiële website van dit evenement niet gegeven werden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.