Overuren voor Giri

Anish Giri vindt Tbilisi een mooie stad. Tenminste, dat maak ik op uit het feit dat hij er geen bezwaar tegen had dat de tweede partij die hij vandaag tegen Motylev speelde in remise zou eindigen. Hij zal vrijdag in de tiebreaks moeten proberen om de taaie Rus te verslaan. Maar alle gekheid op een stokje: Giri heeft wel degelijk geprobeerd om zijn tegenstander te kloppen. Na een lange partij moest hij echter berusten in remise.

Giri is overigens niet de enige topspeler die overuren moet maken. Er waren er meer die 1-1 moesten toestaan tegen een lager gerate speler. Ik zet even een paar interessante confrontaties voor op een rijtje. Dan kunt u – als uw baas niet kijkt – tijdens uw werk even een blik werpen op de livepartijen. Wat dacht u van:

 • So – Bluebaum
 • Lenic – Caruana
 • Mamedyarov – Y. Kuzubov
 • Aronian – Hou
 • Nakamura – Bruzon
 • Cori – Grischuk
 • Kravtsiv – Ding
 • Rapport – Wei
 • Adhiban – Nepomniatchi
 • Svidler – Erdos

Magnus Carlsen (links) heeft een onderonsje met Peter Svidler (rechts).

Alleen Magnus Carlsen rekende verrassend eenvoudig af met de toch als heel solide staande Rus Dreev. Het werd 2-0 voor de wereldkampioen, die nog geen halfje heeft afgestaan. En hoe verging het ex-wereldkampioen Anand? Die ligt eruit! Hij kon geen potten meer breken tegen de Canadees Kovalyov, de partij eindigde in remise, waardoor Anand ook de terugreis kan boeken. Ook Karjakin redde het niet, de winnaar van het vorige knock-outtoernooi ligt er al uit!

 

Giri – Motylev

Motylev

Hoe ging de tweede matchpartij tussen Giri en Motylev? Vanuit de Russische opening koos Giri voor het interessante systeem met 5. Pc3 Pxc3 6. dxc3. Dat beloofde in elk geval een aardig gevecht te worden omdat wit lang gerokeerd had en zwart kort. Toen Motylev zich ook nog had laten verleiden tot een verzwakking in zijn koningsstelling (met …h7-h6) gaf Giri met 18. g2-g4 het sein tot de aanval. Die aanval kwam helaas niet van de grond na het afgemeten antwoord van de zwartspeler: 18… Da5-d8! Hij verhinderde daarmee niet alleen h2-h4 of g4-g5, maar hij ruilde ook meteen de dames met …Dd8-g5.
Het eindspel van ieder een toren en gelijke lopers dat even later ontstond, bleek totaal gelijkwaardig te zijn. Het moet gezegd worden dat Giri zijn tegenstander voortdurend bleef dwingen om zich nauwkeurig te verdedigen. En dat deed Motylev heel bekwaam. In het toreneindspel dat ontstond, gaf hij op een gegeven moment een pion, in plaats van het passief verdedigen. Toen hij zijn toren geactiveerd had, dwong hij Giri snel af te wikkelen naar remise. Morgen gaan we dus rapid- en misschien zelfs nog snelschaken!

 

 

Giri, Anish – Motylev, Alexander

1. e4 e5 2. Pf3 Pf6
Het Russisch, Motylev is tenslotte een Rus :).
3. Pxe5 d6 4. Pf3 Pxe4 5. Pc3
Een van de ambitieuze mogelijkheden tegen het Russisch om er een dynamisch gevecht van te maken.
5…Pxc3 6. dxc3

6…Le7 7. Le3 7. Lf4 is een belangrijk alternatief.
7…O-O Met 7…Pc6 houdt zwart in het midden waar hij gaat rokeren. Een veel gespeeld zetverloop is dan 8. Dd2 Le6 9. O-O-O Dd7 10. Kb1 en zwart kan nu nog bepalen of hij lang of kort gaat rokeren.
8. Dd2 Pd7 9. O-O-O
9…Pf6 Hier is 9…Pe5 veelal de keuze van Kramnik.
10. Ld3 c5 11. The1 Le6 11…d5 kwam eerder op bord in de partij Kosintseva-Kosteniuk, 2011.
12. Lg5
12…Da5
Dit moet dan de verbetering zijn op bovengenoemd partijenmateriaal. 12…h6 13. Lxh6 was het bijzonder interessante gevecht Karjakin-Harikrishna, 2016. 12…d5 kwam in Harika-Kosteniuk, juni van dit jaar op het bord.
13. a3 Tfe8 14. Lxf6
Enigszins verrassend en misschien ook niet de meest kansrijke voortzetting. 14. Df4 ziet er kansrijk uit. De dame kan naar h4 en ondertussen wordt pion d6 even onder schot genomen.
14…Lxf6 15. Pg5
Maar Giri wil graag de zaak meteen opklaren.
15…Lxg5 15…h6 is heel slecht vanwege 16. Pxe6 Txe6 17. Txe6 fxe6 18. De2 en zwart is in grote problemen vanwege de zwakte van de witte velden.
16. Dxg5
Het nadeel is wel dat er een paar stukken zijn geruild.
16…h6 17. Df4 d5
Tijd om even de balans op te maken. Wit heeft zijn stukken mooi in het centrum staan en vanwege het aanknopingspunt op h6 mogelijk aanvalskansen. Daar staat tegenover dat hij een dubbelpion bezit en dat zwart wellicht ook met …b7-b5, Ta8-b8 en ooit … b5-b4 een tegenstoot kan plaatsen.
18. g4
Giri wil zo snel mogelijk een vuist maken op de koningsvleugel. Maar Motylev heeft een afgemeten antwoord waardoor er niets van terecht komt van een koningsaanval. Hier lijkt mij 18. h4!? (zeker gezien de verdediging die zwart in de partij heeft) een interessante mogelijkheid.
18…Dd8!
Hij verhindert niet alleen g4-g5 of h2-h4, maar hij kan zo nodig de muziek uit de stelling halen met …Dd8-g5, hetgeen ook in de partij gebeurt.
19. Le2 Dg5 20. Dxg5 20. Dd2 Dxd2+ 21. Kxd2 was ook een mogelijkheid, maar het belooft de witspeler ook bar weinig.
20…hxg5
Nu blijkt dat pion g4 een lelijke pionzet is geweest. Deze pion is vastgelegd op de wit verkeerde kleur en ondertussen is ook pion h2 kwetsbaar geworden. Toch heeft Giri voorzien dat er geen centje pijn is voor hem. Ook pion d5 is een zorgenkindje bij zwart een daar gaat hij nu op af.
21. Lf3 Kf8!
Een slimme zet. De koning gaat naar een zwart veld (zie volgende variant!) en nadert nu snel het centrum. Na 21…Tad8 22. Te5 b6?!
23. h3 gaat d5 er toch zonder slag of stoot af. Ook omdat 23…f6 faalt op 24. Txe6!
Txe6 25. Lxd5 Txd5 26. Txd5 en wit heeft goede vooruitzichten.
22. Lxd5 Wit is te laat met 22. h3 Tad8 23. Te5 vanwege 23…f6
22…Lxg4 23. Txe8+ Txe8 24. Tg1 Lf5 25. Txg5 g6
26. Lc4 Wit zou maar liefst twee pionnen voorkomen met 26. Lxb7 maar na 26…Te2 heeft zwart helemaal niets te vrezen. 26. Kd2 b6 levert niets op.
26…Te1+ 27. Kd2 Th1 28. Ld3 Txh2 29. Ke3 Th3+ 30. f3 Lxd3
Hij moet wel ruilen. Want na 30…Le6?
31. Txc5 is zwart fors in de problemen.
31. cxd3
Daarmee heeft Giri zijn pionnenstructuur weer op orde. Maar winstkansen zijn er nog steeds nauwelijks.
31…b6 32. b4 cxb4 33. axb4 Ke7 34. b5
Hij legt a7 vast. Kan zinvol zijn voor een eventueel pionneneindspel.
34…Th1 35. c4 Te1+ 36. Kf4
Na 36. Kd4 staat de koning zijn eigen vrijpion in de weg.
36…Ke6 37. Tg2
Wit dreigt nu Ta2.
37…Ta1 38. Te2+ Kd6
Zwart kan niet met een passieve toren op a1 blijven spelen. Hij gaat dus …a7-a6 of …a7-a5 doen om de zwakte van a7 op te heffen.
39. Kg5 Misschien kon Giri anticiperen op dat plan met 39. Te5 Want dan zou wit na 39…a5 40. bxa6 Txa6 41. Tb5 de zaak toch wel een beetje klem kunnen zetten bij zwart. Overigens lijkt er nog weinig aan de hand voor de zwartspeler na 41…Kc6 want de witte koning mag niet ‘oversteken’ met 42. Ke5 vanwege 42…Ta5 en zwart dwingt remise af.
39…a6 40. bxa6 Txa6 41. Kf6
Nu is de witte koning wel de zwarte koningsvleugel binnengedrongen.
41…Ta5
Motylev verdedigt zich actief. Overigens zou hij met het passieve voorlopig ook niet veel te vrezen hebben. Na 41…Ta7 42. Te5 kan wit het toch wel een beetje gaan proberen.
42. Kxf7
Gedwongen.
42…Tf5+ 43. Kxg6 Txf3
Met hard werken is wit eindelijk een pion voorgekomen. Maar die is van geen enkel belang. Het resterende eindspel is potremise.
44. d4 Tc3
45. c5+
Hij ruilt snel die gevaarlijke zwarte b-pion af omdat hij anders nog in de problemen zou kunnen komen, met zijn afzijdig staande koning op g6.
45…bxc5 46. dxc5+ Txc5 1/2-1/2

(foto’s van Anastasia Karlovic op de toernooiwebsite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

7 Comments

 1. Avatar
  TheBlackKnight september 07, 2017

  Bedankt voor de verslagen en toelichtingen 🙂

  De topspelers hebben het zwaar in dit toernooi. Uit de top 10 is Carlsen de enige die op de live raiting winst heeft weten te boeken de rest zit allemaal in de min. In de top 20 zijn het er maar 2, eentje naast Carlsen. Voor Carlsen is dit toernooi erg gunstig om raiting, geld en niveau training in de verdere ronden. 

  Er worden wel erg veel remises gespeeld. Sommige spelers doen na een zet of 10 al draw, die logica begrijp ik niet, gezien winst noodzakelijk is voor next round. Blijkbaar spelen een aantal toch liever rapid of blitz. Al vind ik dat zelf leuker om te kijken.

  Ben benieuwd hoe het toernooi zich verder ontwikkeld.

 2. Avatar
  wimw september 07, 2017

  Er gebeuren vreemde dingen. De tegenstander van Kramnik, die de eerste partij verloren had, gaf na 10 zetten remise. En Karjakin herinnerde zich zijn eigen voorbereiding van die dag niet en speelde een verliezende zet, waar hij remise had kunnen maken. De vicewereldkampioen en winnaar van de World Cup van 2015 ligt er in de tweede ronde al uit.

  • Avatar
   Hendrikom september 08, 2017

   Dat van Karjakin is volgens mij niet de eerste keer. De tegenstander van Kramnik heeft verklaard dat hij ziek was.

   • Avatar
    brabo september 10, 2017

    Dat klopt. Kijk maar eens naar de partij die hij speelde in 2015 met zwart tegen Nakamura. Ook toen vergat hij zijn analyses.

     

 3. Avatar
  Johan Hut september 08, 2017

  Wat betreft dat ratingverlies: Giri staat op -4,4. Als hij zijn tweede partij had gewonnen, had hij +0,6 gehad. Die tegenstander was veel zwakker, maar Giri had de eerste partij gewonnen en stemde in het middenspel al in met remise, wat qua stelling niet nodig was.

  Ik heb het niet bekeken, maar vermoed dat het bij veel andere topspelers hetzelfde is. Plaatsing voor de volgende ronde vinden ze op dat moment belangrijker dan 5 ratingpunten. Wat in het geval van Giri toch jammer is, omdat hij net onder de top tien staat. Dus dan is rating ook belangrijk.

  • Avatar
   Peter Huisman september 08, 2017

   Onze wereldkampioen maakt er in ieder geval niet zo een (Elo)punt van: 4 uit 4!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.