Europees Jeugdkampioenschap: Blog ronde 3

Consoliderende remises

De temperatuur stijgt in Roemenië (het is hier nu tegen de dertig graden) en dat is voor de deelnemers minder prettig aangezien er geen airco aanwezig is in de speelzaal. De coaches vermaken zich tijdens de ronde prima op het terras met een kopje koffie. De derde ronde veel Nederlanders op de live-borden, dus er valt genoeg te volgen. Hieronder de nabeschouwing.
U18

Max kreeg een variant van de Taimanov op het bord waarmee hij erg goed bekend was; de stelling na 7.Df3 Ld6 had hij al drie keer eerder op het bord gehad. De Zweedse tegenstander werd in het eindspel geleidelijk  naar een nul gespeeld. Een dikverdiend punt na een wat ongelukkige start van zijn toernooi.

Feline bouwde een mooie stelling op maar maakte een blunder. De stelling was verloren maar ze vocht zich goed terug en werd beloond met een halfje.

U16

Lucas: Soepel ‘ge-equalized’, maar er zat te weinig muziek in de stelling om er echt iets van te maken.

Robby begint steeds meer groente te eten en dat gaat zich later in het toernooi zeker uitbetalen. Vandaag kwam hij niet verder dan een halfje met zwart in een eindspel met symbolisch plusje.

Liam was zwart in een Spaanse partij maar na enkele onnauwkeurige zetten kwam er een stelling op het bord waarin alleen wit winstkansen had. Liam maakte geen brokken en ontsnapte als een ware Houdini in het ongelijke lopereindspel.

Oele stond slechter in het middenspel, maar reageerde alert toen zich de kans voordeed materiaal te pakken.

Tyro speelde voor de derde keer op rij tegen 2300+ . Er ging iets mis in het middenspel maar Tyro trok tijdig aan de noodrem en wikkelde af naar een eindspel met een slechte loper tegen een goed paard. Dat werd nauwkeurig naar een halfje verdedigd.

Robin kreeg de voorbereiding op het bord en had ogenschijnlijk voordeel in het eindspel. De tegenstandster maakte geen fout en dus werd het remise.

U14

Siem kreeg een Italiaan op het bord. Er leek weinig aan de hand maar nadat de dames waren geruild kon de tegenstander langzaam de druk opvoeren. Siem verdedigde net niet goed genoeg en verloor helaas de partij.

In de Najdorf van Eelke leken de stukken niet helemaal goed samen te werken, maar de tegenstander treuzelde en dus kwam er een gelijke stelling op het bord. Na nog een foutje sloeg Eelke onverbiddelijk toe.

Rembrandt speelde een scherpe Benoni. Het ruilen van zwartveldige lopers bleek niet een goed idee en dus moest een mindere stelling worden verdedigd. Dat ging lang goed maar uiteindelijk brak wit de zwarte muur.

Marrit kreeg uit een Draak een stelling met een dame voor twee torens. Ze kon kiezen tussen aanvallen of een paar pionnen slaan. Ze ging voor aanvallen en dat bleek de verkeerde keus waardoor ze de partij verloor.

U12

Khoi stond na de opening gedrukt maar wist activiteit te creëren door een pion te offeren. De Servische tegenstander wist de dreigingen keurig te pareren en trok de partij in het middenspel naar zich toe.

Kavya liet in de opening een trucje toe die een pion kostte. Nadat de dames werden geruild kwam ze steeds beter in de partij en wist ze haar sterke tegenstandster op remise te houden.

Eline speelde Hollands en kwam goed uit de opening. Ze won zelfs een stuk al kreeg wit wel aanvalskansen. Net op het moment dat het spannend werd blunderde de tegenstandster nog een stuk en toen was de partij voorbij.

U10

Machteld speelde tegen een Roemeen die nogal underrated bleek te zijn. Het thematische c4-c5 was erg sterk en Machteld reageerde verkeerd waarna ze een stuk verloor.

Yichen won een partij die alle kanten op kon maar de tegenstander maakte de laatste fout.

Manasvita verloor ondanks dapper weerwerk haar partij.

Blog #3

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.