Jubileumeditie ‘Open Gouda’ vestigde nieuwe records

Dgebuadze verrassende winnaar

De vijfentwintigste uitvoering van het Open Schaakkampioenschap van Gouda werd in meer dan één opzicht een topper. Er namen meer spelers aan deel dan in voorgaande jaren, het deelnemersveld in de A-groep was met bijna dertig titelhouders sterker dan ooit tevoren en de ‘moordende’ strijd in de top leverde een verrassende winnaar op. Alexandre Dgebuadze, wel grootmeester, maar niet gestart als een der topfavorieten,bleef de concurrentie over zeven speelronden een vol punt voor.

Dgebuadze is een trouwe deelnemer aan het OKG. Eerder al werd hij – al dan niet gedeeld – eerste in het toernooi dat te boek staat als een van de grootste en sterkste eendaagse schaakevenementen van Nederland. De voormalige Georgiër, sinds een aantal jaren met een Belgisch paspoort op zak, stond deze keer slechts één remise af. Dat was uitgerekend in de derde ronde tegen Matthew Sadler, de deelnemer met de hoogste rating. Die partij leverde het nodige spektakel, want de Britse grootmeester stond op winst (koning plus pion tegen ‘kale’ koning) totdat hij de pion onbedoeld op onreglementaire wijze liet promoveren. Dgebuadze tekende protest aan en hoofdarbiter Arrian Rutten kende dat, na raadpleging van het FIDE-reglement, toe. Remise dus.

Ook in de slotronde mocht de uiteindelijke toernooiwinnaar niet klagen. Hij trof – met zwart – Jorden van Foreest tegenover zich die bij winst de eerste plaats kon pakken. Die gedachte werkte kennelijk verlammend bij de voormalig Nederlandse seniorenkampioen, want hij zette de partij te geforceerd op en moest lijdzaam toezien dat zijn stelling zwakker en zwakker werd. Dgebuadze drukte door en zegevierde. Sceptici wezen op de voor hem ook verder fortuinlijke indeling: in vijf van de zeven partijen ontliep hij een grootmeesterlijke opponent terwijl zich toch maar liefst negen concurrerende IGM’s in de arena bevonden. Dat alles neemt natuurlijk niet weg dat de Belgische profschaker kan terugzien op een krachtig gespeeld toernooi. Lees verder…

 

Foto prijswinnaars is genomen door Kees Brinkers

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.