Schaken op de Europese Staalmarkt (27)

Kondigen Tata Steel en ThyssenKrupp binnenkort de langverwachte fusie in Europa aan?

In de World Cup die deze weken in Tbilisi wordt gehouden gaat het er spannend aan toe. Steeds wisselende kansen in de partijen en het is erop of eronder. Door een knock-outsysteem kunnen de deelnemers zich geen fouten permitteren. Verliezen is direct koffers pakken en naar huis. Ook de wereldkampioen kon al snel huiswaarts, hij werd gevloerd door een Chinees. En verlies gold voor meer toppers uit de toptien van de wereld. Onze Anish Giri legde ook het loodje tegen de veteraan Ivantsjoek.

Bij de schaakpartij op de Europese staalmarkt wordt het de komende weken erg spannend. Want de vraag is of Tata Steel en ThyssenKrupp zeer binnenkort gaan aankondigen of zij willen fuseren in  Europa of toch niet?  De analisten en coaches bij deze schaakpartij geven tegenstrijdige analyses af. De een wil aanvallen en de ander wil verdedigen. Ook voor de topman van ThyssenKrupp is het erop of eronder.

ThyssenKrupp kondigt nieuwe ontslagen aan

Eind vorige maand kondigde ThyssenKrupp een nieuwe ontslagronde aan. Duizend arbeidsplaatsen gaan vervallen bij de industrietak waaronder machinebouw en installatiebouw. Eerder hadden ze al aangekondigd tussen de 2000 en 2500 banen te schrappen in de administratieve sfeer (overheads, algemene & administratieve kosten en management). Dit moet honderden miljoenen aan jaarlijkse kostenbesparing opleveren.

In Duitsland vreest men dat door een fusie met Tata Steel er nog eens duizenden banen geschrapt moeten worden. Bij ThyssenKrupp werken wereldwijd ruim 27.000 mensen.

Duitsers zoeken alternatief voor fusie

Tegelijkertijd verschenen er berichten in de Duitse pers dat sommige politici met de vakbonden naar een alternatief zoeken voor de fusie. De banen in Duitsland moeten behouden blijven.

Er wordt geopperd dat er een groot nationaal staalbedrijf moet komen (Deutsche Stahl AG) waardoor de fusie met Tata Steel verhinderd kan worden. Men denkt dan aan het samengaan van GMH Gruppe, Salzgitter en ThyssenKrupp Stahl. De topman van GMH Gruppe zou hier positief tegenover staan. Er zouden al gesprekken plaatsvinden tussen Duitse politici en financiers, met steun van de machtige vakbond IG Metall. Het parool van de Duitse vakbonden luidt: ‘Alles besser als Tata’.

Omdat er verkiezingen voor de deur staan is het verlies van arbeidsplaatsen geen favoriet thema. En dat komt goed uit bij de lobby voor een groot Duits staalbedrijf. Ook Angela Merkel vindt dat arbeidsplaatsen behouden moeten worden maar dat de uiteindelijke beslissing bij de bedrijven moet blijven.

Activistische belegger in de ring

Recent meldde het FD dat de activistische investeerder Cevian Capital zich heeft uitgesproken tegen de fusie met Tata Steel. Cevian Capital heeft een belang van ca. 15% in ThyssenKrupp en heeft ook een plaats in de Raad van Toezicht. Cevian Capital verwacht dat de fusie niet veel gaat opleveren en ze sluit zich aan bij de vakbonden die strijden tegen banenverlies. Deze Zweedse investeerder staat een andere strategie voor ogen.

Britse pensioenprobleem opgelost

Recent werd door Tata Steel gemeld dat de Britse autoriteiten de nieuwe pensioenregelingen en de twee pensioenfondsen (oud en nieuw) definitief hebben goedgekeurd. Hiermee is de band doorgesneden tussen het oude Britse Staalpensioenfonds en de Europese staalbedrijven van Tata Steel. Tata Steel betaalt eenmalig ca. €600 miljoen aan het oude pensioenfonds en dit fonds krijgt ook een 33%-aandelenbelang in Tata Steel UK. Ook een opluchting voor IJmuiden.

Het Britse pensioenprobleem was bijna twee jaar een ‘showstopper’ voor de fusiegesprekken en nu dit is opgelost, is een groot obstakel voor de voortgang van deze gesprekken met ThyssenKrupp weggenomen. Nu ligt de bal bij ThyssenKrupp.

De Tata-top in India maakt pas op de plaats en wacht rustig af hoe de ontwikkelingen zich in Duitsland voltrekken.

Twijfels over fusie nemen toe

Plots lijkt het tij te keren en worden er door sommige waarnemers twijfels uitgesproken of er wel een fusie komt of moet komen. Er is groeiend verzet in Duitsland en Nederland, het gaat weer beter met de staalbedrijven van Tata Steel Europe en het Britse pensioenprobleem is opgelost. In Duitsland wordt over nieuwe scenario’s gespeculeerd, ThyssenKrupp moet volgens sommigen de strategie herzien en dat zet druk op de onderhandelingen. In Duitsland staan de verkiezingen voor de deur.

In India is de focus om met Tata Steel weer de nummer 1 te worden. Uitbreidingsplannen en mogelijke overname van een branchegenoot in India staan hoog op de agenda. Er is een felle concurrentiestrijd gaande met JSW Steel, de huidige nummer 1 van India.

De koers van het aandeel Tata Steel heeft sinds 2011 een recordhoogte bereikt. De economische vooruitzichten zijn goed, door het nieuwe beleid van de Indiase regering krijgt Tata Steel de wind in de rug en de problemen in Europa zijn opgelost. Als je een jaar geleden aandelen Tata Steel had gekocht was je nu een persoon in bonus.

Heeft Tata Steel nog andere opties?

Mocht een fusie met ThyssenKrupp niet doorgaan welke opties heeft Tata Steel dan nog in Europa? Er wordt gespeculeerd over het zoeken naar een andere partner, over het zelfstandig naar de beurs gaan, over een management buy-out en tenslotte helemaal niets doen en alles bij het oude laten.

De spanningen in Duitsland lopen op

De SPD wilde dat regering van Noordrijn Westfalen (NRW) de fusie zou tegenhouden. NRW is de thuisbasis van ThyssenKrupp. Zij hadden voorgesteld dat de regering van NRW een ‘Staaltop’ zou uitschrijven voor alle betrokkenen. De CDU-fractie ging hiermee niet akkoord. De beslissing hoort bij de bedrijven en een interventie van de NRW-regering moet achterwege blijven. Deze week besliste de NRW-regering dat ThyssenKrupp de fusiegesprekken met Tata Steel mag voortzetten. Dit was een steun in de rug voor Hiesinger.

De topman van ThyssenKrupp, Heinrich Hiesinger, heeft ook de steun van de Krupp- stichting. Deze stichting is de grootste aandeelhouder en bezit 23 % van de aandelen. ( Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung) Ook andere aandeelhouders roeren zich en volgens hen moet Hiesinger nu tempo maken. Maar tegenstanders van de fusie proberen de stichting juist te bewegen de steun in te trekken.

De Duitse minister van Economische Zaken en Energie, Brigitte Zypries, heeft er vandaag (14 september) bij het management van ThyssenKrupp op aangedrongen om tot een overeenkomst te komen met de werknemers en vakbonden. Tot dusverre zijn, volgens de minister, werknemers en vakbonden niet overtuigd waarom een fusie met Tata Steel noodzakelijk is. Voor zo’n belangrijke beslissing moet er volgens haar consensus zijn. Zypries is lid van de SPD.

Voor de staalarbeiders zijn de uitspraken van Zypries een opsteker in de aanloop naar acties.

De Duitse vakbonden liggen op ramkoers en hebben acties aangekondigd op 22 september en zij sluiten stakingen niet uit. Verwacht wordt dat in het weekend van 23 en 24 september in de vergadering van Raad van Commissarissen van ThyssenKrupp de lang verwachte beslissing valt. Dit is tevens de dag van de Duitse verkiezingen. Spanning alom.

Als de fusie niet doorgaat kan dat Hiesinger de kop kosten omdat hij zich hiervoor twee jaar lang intensief  heeft ingespannen en zijn strategie voor ThyssenKrupp hierop heeft gebaseerd.

Reuters meldt dat de fusie aanstaande is

Volgens het goed ingevoerde persbureau Reuters kan ThyssenKrupp binnen twee weken het groene licht krijgen om de fusiegesprekken met Tata Steel voort te zetten en hiervoor een Memorandum of Understanding te tekenen, dit is volgens Reuters ook bevestigd door een woordvoerder van ThyssenKrupp. De eerstvolgende stap is dan een boekenonderzoek, de bedrijven mogen bij elkaar in de administratie kijken. En de gedetailleerde onderhandelingen kunnen beginnen om het op één na grootste staalbedrijf in Europa vorm te gaan geven.

Als de fusiegesprekken hervat mogen worden is de fusie nog geen gelopen koers, het kan altijd nog stuk lopen gedurende het onderhandelingsproces.

Tata Steel liet vandaag weten dat de definitieve beslissing om de fusiebesprekingen te vervolgen nog genomen moet worden omdat de strategische oriëntatie nog niet is afgerond.

Tata Steel Chess Tournament

Met spanning wordt uitgekeken welke toppers zijn uitgenodigd voor de jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament. En wie er mee mogen doen bij de Challengers.

Het wordt op meerdere fronten spannend de komende weken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.