BSG boekt overwinning bij terugkeer in Meesterklasse

Na het overtuigende kampioenschap in klasse 1A mocht BSG dit seizoen weer aftrappen in de Meesterklasse. Het werd een benauwde zege in Apeldoorn. Matchwinnaars werden Robert Ris, Dmitry Stets en Ewoud de Groote. Hiermee kan het komende seizoen met vertrouwen tegemoet worden gezien.

Edwin Baart

Het begin van de wedstrijd was wat onwennig. Niet vanwege de terugkeer in de meesterklasse. Daar hebben alle spelers al ruim voldoende ervaring mee. Wel vanwege het ontbreken van Edwin Baart. Edwin is al 12 jaar de steun en toeverlaat van het eerste team. Hij heeft dit seizoen het stokje overgedragen aan ondergetekende. Bij het verdelen van de taken werd goed duidelijk hoeveel Edwin de afgelopen jaren allemaal wel niet voor het team heeft gedaan. Edwin, namens alle spelers (nogmaals) dank hiervoor!!

Murphy

Bij een captainwisseling komt natuurlijk altijd Murphy om de hoek kijken. Dat weet je van tevoren, maar toch werden de Bussumers er een beetje door verrast. Het onheil kwam dit keer uit de hoek van het openbaar vervoer. Uit alle windrichtingen waren er vertragingen en gemiste aansluitingen, waardoor uiteindelijk alleen de vier automobilisten om 13:00 present waren. Gelukkig waren de gastheden uit Apeldoorn en de arbiter coulant en kon er 10 minuten later gestart worden.

Nadat de reizigers uit Enschede, Weesp en Bussum binnengedruppeld waren, was het alleen nog wachten op onze twee Oekraïense vrienden, Yuri Solodovnichenko en Dmitry Stets. Zij waren als vervanger van Li Riemersma (vakantie) en Ivan Sokolov (commentator bij de World Cup) vanuit Düsseldorf naar Apeldoorn afgereisd. Het werd een reis vol obstakels met een close finish. Om 13:50 kwam zij vanuit de taxi de speelzaal ingehold. Gelukkig net op tijd, maar wel met een ruime tijdsachterstand. Stets leek hier weinig last van te hebben. Hij speelde een hele strakke pot en wist de Najdorf van Nico Zwirs overtuigend te kraken. Solodovnichenko speelde tegen Stefan Kuipers een rustigere partij. Hij kwam iets beter te staan, maar koos onder tijdsdruk uiteindelijk voor de veilige optie waarna remise het logische resultaat was.

Gelijk opgaande strijd

De 1,5 uit 2 van beide heren betekende de gelijkmaker in een spannende wedstrijd. Eerder had ondergetekende vrij kansloos verloren van Arthur van de Oudeweetering. Ook waren er al drie remises genoteerd. Mads Andersen had tegen Roeland Pruijssers een mindere stelling om weten te zetten in een betere, maar koos er in tijdnood uiteindelijk voor een zetherhaling te laten forceren. In de partij tussen Frank Erwich en Thomas Beerdsen werden de ‘kansen niet gepakt’, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik niet goed meer weet voor wie die kansen nu precies waren. Remise was in ieder geval het resultaat. Bij de kraker Alexander van Beek – Merijn van Delft was het publiek de grote winnaar. In een doldwaze koffiehuispartij gooide Van Beek er een stuk tegenaan waar hij veel pionnen voor terug kreeg. Hij zal onderweg een paar keer verloren hebben gestaan, maar kon uiteindelijk toch met een half punt de analyseruimte opzoeken.

Spannende ontknoping

Remise was uiteindelijk ook het resultaat bij Ton van der Heijden en Erik Smit. Van der Heijden kwam heerlijk uit de opening, maar speelde naar eigen zeggen wat teveel uit de losse pols, in plaats van het nemen van de prophylactische maatregelen. Hij miste een winst en moest uiteindelijk in remise berusten.

Daarmee waren de halfjes op en was de stand nog steeds gelijk. De wedstrijd naderde haar ontknoping. Als eerste was Robert Ris klaar. Hij profiteerde optimaal van een aantal kleine onnauwkeurigheden van Max Warmerdam en wist de technische klus te klaren. Apeldoorn maakte nog gelijk doordat Henk van de Poel er niet in wist te slagen om het loperpaar van Tim Lammens te neutraliseren.

Het beslissende punt

Hiermee was de stand 4,5 – 4,5 en was alleen Ewoud de Groote nog bezig tegen Armen Hachijan. De Groote had vorig seizoen in de slotronde het publiek nog op de banken weten te krijgen met zijn fantastische partij tegen Amstelveen. Hij bleek zijn goede vorm meegenomen te hebben naar de Meesterklasse. Na een spannende Najdorf wist hij een toreneindspel met ongelijke lopers te bereiken dat hij bekwaam afrondde. Hiermee was de 5,5 – 4,5 overwinning een feit.

5,5 – 4,5

De verschillen in de meesterklasse zijn al jaren bijzonder klein. Drie seizoenen geleden won BSG vrijwel alles met 5,5  – 4,5 en was maar een paar bordpunten verwijderd van de landstitel. Het jaar erna viel met hetzelfde team het dubbeltje keer op keer de verkeerde kant op en was degradatie het gevolg. De overwinning tegen Apeldoorn is dus hoopgevend. Volgende ronde wacht regerend landskampioen Kennemer Combinatie.

Thomas Willemze

  Apeldoorn 2353 BSG 2382 4,5 – 5,5
1. IM Stefan Kuipers 2403 GM Yuri Solodovnichenko 2560 0,5 – 0,5
2. GM Roeland Pruijssers 2507 GM Mads Andersen 2590 0,5 – 0,5
3. Nico Zwirs 2396 IM Dmitry Stets 2401 0     –  1
4. IM Thomas Beerdsen 2428 FM Frank Erwich 2346 0,5 – 0,5
5. IM Merijn van Delft 2387 IM Alexander van Beek 2273 0,5 – 0,5
6. FM Max Warmerdam 2399 IM Robert Ris 2410 0     –  1
7. IM Arthur van de Oudeweetering 2294 IM Thomas Willemze 2416 1     –  0
8. FM Tim Lammens 2279 FM Henk van der Poel 2233 0,5 – 0,5
9. FM Armen Hachijan 2288 Ewoud de Groote 2291 0     –  1
10. Erik Smit 2153 Ton van der Heijden 2301 0,5 – 0,5

 

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.