1e ronde: Hoogeveen start goed, 4½-3½ tegen Philidor 2

Hoogeveen start het nieuwe seizoen uitstekend door thuis meteen te winnen van degradant Philidor 1847 2. Philidor heeft wel wat speelsterkte ingeboet ten opzichte van vorig seizoen, hun derde team speelt ook in de derde klasse KNSB en ze hebben de spelers over 2 teams verdeeld. Van te voren hadden we ingeschat dat er tegen dit team wat te halen viel. Op bord 1 speelde Andries met zwart. Er kwam een variant op het bord die bij mijn weten niet te boek staat als er ambitieus. Het lukte Andries om in het middenspel een kwaliteit te winnen maar een reeks slechte zetten zorgden er voor dat de partij zelfs verloren ging. Op bord 2 was Osama het langst bezig.

De materiaalverhouding blijf lange tijd gelijk en in het eindspel speelde Osama op mat op de koningsvleugel en de tegenstander op promotie op de damevleugel, er bleek mat in te zitten waardoor Osama matchwinnaar werd.

Op bord 3 speelde Marten tegen Fidemeester Maarten Etmans. Vanuit de opening kreeg zwart een interessante aanval maar wel ten koste van een zwakke pionnenstructuur. De computer zegt dat zwart iets beter stond maar de aanval sloeg niet door wegens sterk verdedigen van de tegenstander. In tijdnood werd een paar keer mis gegrepen waardoor de stelling een ruïne werd, derhalve een 0. Op bord 4 hield Herman geruime tijd een prettige druk op de zwarte stelling. Een keurige overwinning waarop volgens mij weinig viel af te dingen.

Op bord 5 zag Sander twee pionnen tegen zich geofferd worden maar het was niet helemaal duidelijk waar de compensatie zat. Toen Sander zijn ontwikkeling kon afronden stond hij twee gezonde pionnen voor, een kolfje naar Sanders hand. Op bord 6 had Christiaan een gezonde stelling maar grote tijdnood. Christiaan had een stuk voor drie pionnen maar kon, zo bleek in de analyse, waarschijnlijk twee pionnen terugwinnen. Lastig om allemaal te berekenen binnen 30 seconden, remise was daarom zo onverstandig nog niet.

Op bord 7 leek Marc uit de opening onder druk te staan maar hier vocht hij zich prima uit. Twee paarden in de vijandelijke stelling leken de vis op het droge te slepen, later bleek er mat in 4 te zijn gemist! Ook hier tijdnood en er werd gekozen voor remise door zetherhaling. Op bord 8 kon Edwin met wit geen vuist maken. Het materiaal bleef echter lange tijd gelijk en er werd gekozen voor remise, daar zal Edwin denk ik niet ontevreden over zijn. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.