A1 niet opgewassen tegen Sas van Gent

A1 mocht het seizoen openen tegen Het Witte Paard uit Sas van Gent. Positief daaraan was natuurlijk dat het een thuiswedstrijd betrof, want Sas van Gent is een allemachtig eind weg. Probleem was echter wel dat Sas van Gent sterk is – vorig jaar speelden ze nog in de Meesterklasse. En nog voordat de wedstrijd begon stond A1 al 1-0 achter. Sander Los speelde vooruit, stond best aardig en kreeg remise aangeboden. Nu had Sander de hele zomer niet geschaakt, en hij had zwart. Reden genoeg om een veilig halfje te pakken, zou menigeen denken. Maar zo zit Sander niet in elkaar. Hij vond dat hij beter stond en ging voor het volle punt. Toen bleek dat hij toch niet zo gewonnen stond als gedacht en het vervolg laat zich helaas raden.

Het wonderlijkste verhaal was dat van de partij van Christopher Brookes. Een klein nadeeltje leek geen ramp. Remise was nog best binnen bereik. Christopher overzag echter een zetje en zwart stond prompt op winst. Die winst was op overtuigende en onweerlegbare manier te pakken, maar zwart zag iets anders. Een pionrace waarbij beide partijen een dame haalden en zwart een toren extra overhield. Complicatie voor die oplossing was wel dat de zwarte stukken allemaal in de buurt van de 1e rij stonden en Christophers dame in de buurt van de zwarte koning. Zat er dus eeuwig schaak in? Nee, zo bleek achteraf. Maar zwart verslikte zich grondig, overzag een sluw pionzetje en werd ondanks de toren extra plotseling matgezet. Een cadeautje.

Inmiddels was A1 echter al op flinke achterstand gereden. Jelmer Sminia en Fitzgerald Krudde speelden remises zonder al te heftige gebeurtenissen. Maar bij een aantal anderen ging het mis. Sybolt Strating stond lange tijd best goed, maar verloor de draad en de partij. Florian Jacobs stond ook al best aardig. Althans, zo dachten velen, inclusief hijzelf. Maar¬†“mijn tegenstander dacht er anders over en hij kreeg gelijk” zoals Florian achteraf nuchter constateerde. Tjark Vos probeerde lange tijd het voordeel van twee lopers tegen twee paarden uit te buiten. Dat leek niet te lukken dankzij een kundige verdediging van zwart, tot die opeens een stuk cadeau deed via een stap-2-trucje. Zo kroop A1 ineens nog dichtbij.¬†Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.