ThyssenKrupp Tata Steel Chess Tournament 2019?

Na 27 edities over het schaken op de Europese staalmarkt en anderhalf  jaar wachten is het zover!

Vandaag werd gemeld dat de hoogovens in IJmuiden worden ingebracht in een nieuwe onderneming. Het Duitse ThyssenKrupp en het Indiase Tata Steel hebben een Memorandum of Understanding getekend om een 50:50 joint venture te gaan vormen. Zij gaan hun Europese staalactiviteiten samenvoegen en het hoofdkantoor komt in Amsterdam. De naam wordt ThyssenKrupp Tata Steel.Er volgt een boekenonderzoek en de fusie dient o.m. ter goedkeuring te worden voorgelegd aan Brussel en andere instanties.

Hierdoor ontstaat het op een na grootste staalbedrijf in Europa.

Met deze fusie verwacht men jaarlijks 400-600 miljoen euro te besparen.

De Duitse en Nederlandse vakbonden zijn kritisch. Het gaat mogelijk 4000 banen kosten, zo’n 8% van het totale personeelsbestand.

En zo zijn we terug bij deel 1 van de serie waarin ik de NRC van 4 april 2016 citeerde met:

‘Hoe moet het wereldberoemde schaaktoernooi in IJmuiden dan gaan heten? Het ThyssenKrupp-Tata Steel Chess Tournament? Het Tata-Thyssen-toernooi? Of sneuvelt het hele evenement als de twee staalfabrikanten samengaan en onvermijdelijk in de kosten zullen snijden?’

Wordt vervolgd.

(Lees ook deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7, deel 8, deel 9, deel 10, deel 11, deel 12, deel 13,deel 14 ,deel 15, deel 16, deel 17, deel 18, deel 19, deel 20, deel 21, deel 22, deel 23, deel 24, deel 25, deel 26, deel 27, en deel 28 )

1 Reactie

 1. Avatar
  Kees Schrijvers 20 september 2017

  Volgens NOS.nl: nos.nl/artikel/2193898-felle-reacties-op-fusie-tata-steel-alle-stoplichten-op-rood.html

  De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tata Steel en de vakbonden reageren fel op de fusieplannen van Tata Steel en Thyssenkrupp. De bedrijven maakten de samenwerking vanochtend bekend en meldden dat er in heel Europa waarschijnlijk zo’n 4000 banen zullen verdwijnen.

  “Vooralsnog staan bij ons alle stoplichten op rood”, zegt COR-voorzitter Frits van Wieringen. “Los van alle ontslagen zien wij het echt niet zitten om te fuseren met een bedrijf dat openlijk zegt geen toekomst te zien in staal.” Hij benadrukt dat hij rond de tafel wil met het bestuur van Tata Steel in India voordat de raad eventueel instemt met de plannen. “Zonder goedkeuring van de ondernemingsraad geen fusie.”

  Acties

  Bestuurder FNV Metaal Aad in ’t Veld zegt alles te doen om groot banenverlies te voorkomen. “Daarbij zijn acties niet uitgesloten.” Vorig jaar heeft de bond een baangarantie voor vijf jaar afgesproken met de Nederlandse directie. “Daar houden we ze wel aan. Al is het de vraag hoeveel het Nederlandse bestuur nu nog te zeggen heeft. De besluiten worden namelijk op hoog niveau genomen.”

  Peter Böeseken van CNV Vakbond zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat hij vooral bang is dat werknemers met een ondersteunende functie hun baan kwijtraken. “De fabrieken in IJmuiden blijven wel draaien, ik maak me meer zorgen voor de mensen op kantoor.”

  Hij is gematigd positief over de komst van het nieuwe hoofdkantoor in de regio Amsterdam. “Daar zal een deel van de mensen die hun baan krijgen misschien aan de slag kunnen, maar het is zeker geen oplossing voor iedereen.”

  Premier Rutte laat via Twitter weten blij te zijn met de vestiging van het nieuwe gezamenlijke hoofdkantoor van Thyssenkrupp en Tata Steel in Nederland. Het banenverlies noemt Rutte niet. Tot grote verontwaardiging van FNV voorzitter Han Busker.

   

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.