Ding en Aronian naar finale Worldcup

De finalisten van het Worldcuptoernooi in Tbisili zijn bekend. Liren Ding wist de finale te bereiken door Wesley So in totaal zes partijen te verslaan. Levon Aronian deed er tegen Maxime Vachier-Lagrave nog iets langer over: hij moest de negende partij winnen (armageddon) en dat lukte! Ding en Aronian zijn hiermee ook geplaatst voor het kandidatentoernooi. Vanaf zaterdag maken ze in een match om (minstens) vier partijen uit wie de Worldcup wint.

Liren Ding – Wesley So

Liren Ding had vier partijen nodig om de tiebreak te winnen, maar er viel weinig op de overwinning af te dingen, behalve dat het sneller had gekund! Want eigenlijk had de Chinees de eerste rapidpartij (25 minuten en per zet 10 seconden erbij) met zwart ook moeten winnen. In een Reti met dxc4 kreeg wit de geofferde pion nooit terug, noch kreeg hij compensatie voor de pion. Later wist wit zowel de zwarte b-pion als c-pion te slaan, maar de prijs was hoog en de volgende stelling ontstond.

Zwart kan de penning handhaven, simpeler nog is slaan op f3 en zwart kon opgeven. Het is moeilijk voor te stellen, maar hij verprutste het nog, ondanks dat hij ook nog meer tijd had… gezegd moet worden dat So het tweede deel van de partij wel heel goed verdedigde. Voor Ding een grote klap en daarom besloot hij zijn witpartij te gebruiken om te herstellen: remise in 9 zetten. Vervolgens werd de bedenktijd nog minder (10 minuten met per zet 10 seconden erbij) en weer begon So met wit! En weer kwam hij in de problemen. Een tweede wonder gebeurde echter niet.

Met zwart moest So dus alles (of nouja, gelijk komen) of niets spelen, maar zijn openingskeuze was wat merkwaardig. Benoni met uitgesteld exd5, waardoor wit met zijn e-pion kon terugslaan. Er ontstond een symmetrische stelling waarin eigenlijk alleen wit op winst kon spelen. Dat deed de Chinees niet: die ruilde heel zakelijk gewoon alles af totdat er alleen ongelijke lopers op het bord stonden. Remise dus, Liren Ding naar de finale en naar het kandidatentoernooi! Wesley So maakt daar overigens ook nog een goede kans op: hij strijdt met Kramnik en Caruana om de twee ratingplekken.

Alle partijen van deze tiebreakmatch:

Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave

De eerste slag in deze match was voor de Fransman. Hij kreeg met wit een stelling waarin zwart alleen maar kon afwachten waar de beslissende inval zou komen:

De e-lijn werd geopend, wit ruilde zijn paard voor de loper, zette een toren op e7, dame op e6 en zwart gaf op. Aronian kwam echter sterk terug met wit: in slechts 26 zetten werd MVL opgeknoopt! Een waarschijnlijk voorbereid nieuwtje hield een kansrijk stukoffer in waarna de stelling in de praktijk te moeilijk bleek voor Vachier-Lagrave om te verdedigen.

In de twee tienminutenpartijen bleven de kansen ongeveer in evenwicht met twee remises als gevolg. Vervolgens twee partijen met een nog sneller tempo: 5 minuten en per zet 3 seconden erbij. Daarin werd MVL met zwart totaal overspeeld en het stond een tijdje rond de plus acht voor wit, maar het bleek nog eens dat met minder dan één minuut op de klok voor beide spelers er alles kan gebeuren.

Aronian had het niet op zijn allerhandigst gespeeld maar met 41.Lc4! had hij nog kunnen winnen. Hij sloeg op d1, zwart kwam gewonnen te staan, verprutste het op dien beurt en uiteindelijk eindigde de partij in remise. Datzelfde resultaat was er in de tweede snelschaakpartij (al had ook hier Aronian kansen op meer). Dat betekende armageddon! MVL won de toss (als ik het goed gezien heb) en koos ervoor zwart te spelen. Drie minuten voor hem tegen vier minuten voor Aronian, vanaf zet 60 drie seconden per zet erbij, bij remise is zwart naar de finale. En uiteindelijk werd de partij beslist op één zet. Wat zou u hier spelen met zwart?

De remise is niet heel moeilijk te vinden als je er ruim de tijd voor kan nemen. Onder grote spanning á tempo het vinden is een heel andere zaak en het lukte de man met twee achternamen dan ook niet om 54…Taa4! 55.Tf1 Tf4 56.Txf4 Txf4 57.Txa2 Kxe6 te vinden. Na 54…Ta8? 55.Tf1 Tf4 56.Txf4+ Kxf4 57.Txa2 Txa2 58.e7 won wit de partij en de match. Ook Aronian naar de finale en het kandidatentoernooi!

Alle partijen van deze tiebreakmatch:

2 Comments

  1. Avatar
    wimw september 22, 2017

    Leuk om dat laatste vluggertje van Aronian tegen Vachier-Lagrave na te spelen, want LIVE ging het te snel om het goed te volgen. Maar ook bizar dat dit over een plaats in het kandidatentoernooi moet beslissen. Vroeger werd dan een beslissingsmatch gespeeld, zoals na het toernooi in Montpellier van 1985 tussen Timman en Tal. Het werd 3-3 maar Timman ging door naar de kandidatenmatches, omdat hij meer winstpartijen in het toernooi had. Hij had daarna als tegenstander de nog vrij onbekende Joesopov, maar verloor tot groot verdriet van schakend Nederland. Een aantal jaren later speelde hij toch een WK-match tegen Karpov, maar van hem won hij pas onlangs voor het eerst een match.

  2. Avatar
    TheBlackKnight september 24, 2017

    Deel je mening Wimw. Vind het absurd zon armageddon game, dan is penalty bij voetbal nog beter. 5 minuten tegen 4 minuten met remise mogen houden weegt niet tegen elkaar op. Prachtig dan ook dat Aronian hem won. Inderdaad krankzinnig als je bedenkt wat er op het spel staat.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.