Rotterdam gelooft in schoolschaak

Schaken bevordert de leerprestaties. De sport stimuleert zowel de hersenactiviteit als het concentratievermogen. Dat blijkt uit talloze wetenschappelijke onderzoeken. De gemeente Rotterdam heeft daarom Wilfred den Breejen voor achttien uur per week aangesteld als ‘combinatiefunctionaris schaken’. Zaterdag besteedde het dagblad Trouw er paginagroot aandacht aan.

Teun Koorevaar schreef afgelopen tijd al over het grote BASAMRO-jeugdtoernooi in Rotterdam, waar Anatoli Karpov zaterdag eregast was bij de opening.

Het zijn niet alleen de schaakclubs in Rotterdam die enthousiast zijn over jeugdschaak. Den Breejen is voetbalcoach in Amsterdam en schaakcoach in Rotterdam. Hij probeert de samenwerking tussen schaakclubs en scholen te verbeteren en dat lukt heel aardig.

De geboren Rotterdammer Jurriaan Kien kondigde zaterdag de oprichting aan van de Stichting Schoolschaak Rotterdam. Kien woont en werkt in Frankrijk, waar het schoolschaak floreert. In 2012 had de regering daar verordonneerd dat alle scholen aandacht moesten besteden aan schaken. In Parijs wordt inmiddels op 270 van de 330 openbare scholen geschaakt. Behalve de genoemde voordelen ziet Kien het schaken ook als een springplank voor kinderen uit lage sociale klassen, die gaan beseffen dat ze iets in hun mars hebben en in staat zijn te studeren.

“Wat Parijs kan, kan Rotterdam ook”, zegt Kien. Sportwethouder Hugo de Jonge weet dat het onderwijs in Rotterdam achterblijft bij de rest van het land en zegt: “Vernieuwende manieren die de hersens van Rotterdamse leerlingen laten kraken zijn daarom altijd welkom.”

Hier is het hele artikel in Trouw te lezen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.