Aronian bereikt niets: derde partij remise

Ook de derde matchpartij in de finale van de World Cup in Tiblisi is geëindigd in een remise. Aronian met de witte stukken kon geen potten breken om de weerstand zijn tegenstander Ding te breken. De Armeniër had de hele partij een minuscuul plusje, maar de Chinees hield de stelling ogenschijnlijk vrij simpel binnen de remisemarge. Het is duidelijk dat favoriet Aronian nog een enorme klus zal krijgen om deze taaie tegenstander eronder te houden.

Aronian wil een zet doen in de derde partij tegen Ding (foto Anastasia Karlovic)

De partij begon opnieuw met 1. c4 zoals Aronian ook al in de eerste partij had gespeeld. Daar bereikte hij niet veel mee, zodat hij nu geen 2. Pc3 speelde maar ditmaal 2. Pf3. Er kwam een stelling op het bord die iets weghad van het Catalaans. De witspeler kwam met een nogal merkwaardige damemanoeuvre op de proppen. De vele damezetten zorgden voor het nodige tijdverlies, maar het leverde wit wel even het loperpaar op. Daar kon hij nauwelijks van genieten want op zet 14 moest hij al weer een loper voor een paard inleveren toen Ding zijn damepaard op d4 plantte. Er ontstond een middenspel met ongelijke lopers waarin wit enige druk leek te hebben. Maar de Chinees verdedigde zich zeer bekwaam. De overgebleven paarden gingen ook van het bord en met een tijdelijk pionoffer leek het er even op dat Aronian toch nog op voordeel kon spelen. Maar het bleef allemaal binnen de marge en toen de zwartspeler de pion teruggaf om heer en meester te worden over de zwarte velden, werd de vrede snel getekend.

ANALYSE

Aronian, Levon – Ding, Liren
1. c4
Toch maar weer het Engels.
1…Pf6 2. Pf3 In de eerste partij van deze minitweekamp kwam 2. Pc3 e6 3. e4 d5 op het bord. Maar kennelijk vond Aronian dat dit niet voor herhaling vatbaar was.
2…e6 3. g3 d5

Met een zetverwisseling krijgen we de contouren van het Catalaans op het bord.
4. Lg2 dxc4 5. Da4+ Ld7 6. Dxc4 c5
Zo is d2-d4 ook meteen onaantrekkelijk geworden. De hoofdvariant is hier 6…Lc6 wederom gebaseerd op het neutraliseren van die sterke ‘Catalaanse loper’ op g2. Voor mensen die wat meer achtergronden willen weten, zie de analyse in mijn vorige artikel op deze site.
7. Pe5
Dat ziet er logisch uit: het paard naar een mooi veld, de loper geactiveerd. Het is alleen geen ontwikkelingszet.
7…Dc8
Dit kwam ooit voor in een partij Berzin-Savon, 2000. 7…Pc6 is hier een zet en dan zien we dat zwart vrijwillig een dubbelpion accepteert maar dat hij daar toch de nodige activiteit voor terugziet.
8. Dd3
Een wat aparte zet. In bovengenoemde partij volgde 8. b3
8…Pc6 9. Pxd7
9…Pxd7
Ding houdt uiteraard de dames op het bord. De bedoeling van Aronian was om snel de dames te kunnen ruilen met 9…Dxd7 10. Dxd7+ om dan een eindspel te bereiken na 10…Kxd7 11. b3 waar hij met het bezit van het loperpaar hoopt iets concreets in handen te hebben.
10. Db3
Dan moet de dame weer een zet doen, allemaal tijdverlies en dat kan eigenlijk niet tot voordeel leiden, ook al heeft wit ook hier het loperpaar.
10…Le7 11. Pc3 O-O 12. O-O Td8 13. d3 Pb6
Zwart moet nu wel iets vinden, want de druk van de loper op g2 is hoe dan ook onaangenaam. Met deze paardzet zorgt zwart ervoor dat hij straks met zijn paard van c6 wegkan, zodat b7 niet gaat hangen.
14. Le3 Pd4 15. Lxd4
Het paard op d4 staat daar te sterk, dus dat moet eraf. Dan is het loperpaar ook weer ingeleverd en krijgen we een stelling met ongelijke lopers. Gezegd moet worden dat de witveldige wel iets mooier is dan die van zwart.
15…Txd4
Minder goed is 15…cxd4 vanwege 16. Pb5 en de open c-lijn werkt in wits voordeel.
16. Tfc1 Td7 17. a4 Dd8
Het past precies voor zwart. Want als wit a4-a5-a6 kan doen met de loper gericht op b7, is het meteen gevaarlijk voor zwart.
18. a5 Pd5
Dat was dus de bedoeling.
19. Pxd5
Nou gaan de paarden er ook nog af, maar krijgen we toch een relatief geladen stelling. Zware stukken en ongelijke lopers, betekenen vaak ‘ongelijke kansen’!
19…exd5
20. d4!?
Een interessante poging om er iets van te maken.
20…cxd4
Gedwongen en dat zal zwart misschien niet heel graag gespeeld hebben. 20…c4?! was heel slecht. Met 21. Da4 Tb8 22. b3 cxb3 23. Dxb3 is pion d5 een potentieel aanvalsdoel dat op den duur niet te houden is. Wit heeft hier groot voordeel in handen.
21. Tc2
Natuurlijk wil hij de c-lijn in handen nemen. Een idee was ook 21. Lh3 Tc7 22. Txc7 Dxc7 23. Lg2 en pion d5 valt. Daarna is wits loper erg sterk geworden en wacht zwart toch een onaangename taak om dit binnen de marge te houden.
21…g6 22. Lh3 Tc7 23. Tac1 Txc2 24. Txc2
24…b6!?
Ding bekommert zich niet om pion d5. Hij probeert wat pionnen af te ruilen.
25. Lg2 25. axb6 axb6 26. Lg2?! is nu niet geweldig vanwege 26…Ta1+
25…Tc8!
Weer de beste zet en daarmee behoudt zwart het evenwicht. 25…bxa5 26. Lxd5 Tb8 27. Lxf7+ Kg7 28. Dc4 is toch een beetje vervelend hoewel zwart hier 28…Tb4 heeft waarna er toch weinig meer te halen valt voor wit.
26. Txc8 Dxc8
27. Lxd5 27. axb6 axb6 28. Dxb6 Dc1+ 29. Lf1 Lc5 is ook totaal gelijk.
27…Df5 28. Dc4 28. axb6 axb6 ziet er normaal uit, maar zwart heeft niets te vrezen.
28…bxa5
29. b3 Wit heeft ook niets aan 29. Dxd4 vanwege 29…Lf6 30. Dc5 Lxb2 met remise.
29…d3!
Actieve verdediging. Hier laat Ding zien dat hij echt bij de elite hoort.
30. exd3 Ld8
De loper gaat naar b6, waarna zwart de controle over de zwarte velden heeft. Er is geen enkel aanknopingspunt voor wit, vandaar dat Aronian zich ermee verzoende om de remise maar vast te laten leggen.
31. De4 ½ – ½

(foto van Anastasia Karlovic op de toernooiwebsite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.