Benauwde remise voor Liren Ding

De finale van de Worldcup wordt beslist in rapid- en/of snelschaakpartijen. Ook de laatste reguliere partij tussen Liren Ding en Levon Aronian eindigde namelijk in remise. Vooral de eerste mocht daar blij mee zijn, want na de opening stond hij een pion achter. Het bleek echter niet genoeg voor winst.

Foto gemaakt door Anastasia Karlovich

Liren Ding koos ditmaal niet voor zijn vertrouwde Catalaans, maar voor een opzet met d4, c4, Pf3 en Pc3. Er kwam een Weense variant van het Damegambiet op het bord met het minder gebruikelijke 6…h6. Een tijdje volgen de spelers een eerdere partij van Aronian, maar Ding leek niet heel goed voorbereid, want vlak nadat hij van die partij afweek was hij al in de problemen: zijn centrumpion op e5 was moeilijk te dekken. De Chinees besloot de pion maar op te geven en zo kwam de volgende stelling op het bord.

Opmerkelijk was dat Aronian hier en op verschillende momenten later in de partij verzuimde torenruil kon aanbieden door een toren naar d8 te spelen, terwijl torenruil in principe de winstkansen van zwart vergroot. Zoals het in de partij ging kwamen de torens van zwart wat passief te staan en die van wit juist actief. Vlak voor de tijdcontrole koos Ding voor een mogelijk riskante beslissing: hij gaf nog een pion op, in de verwachting die terug te winnen en een toreneindspel met een pion minder remise te maken. Het bleek dat hij alles goed gezien had en de verwachting kwam uit. Zo mist Aronian dus voor de tweede keer een kans om met zwart te winnen. Voor de neutrale fans wel goed nieuws: morgen een ongetwijfeld spannende tiebreak!  En vast ook weer veel gemiste  kansen….

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.