Aronian winnaar Worldcup

Voor de tweede keer heeft Levon Aronian de Worldcup gewonnen. In de tiebreak van de finale tegen Liren Ding won hij beide rapidpartijen, waardoor de match in 4-2 in zijn voordeel eindigde. Eerder won de Armeniër het toernooi in 2005.

Na vier remises in de reguliere partijen was het wel eens tijd voor een beslissing. Die kwam meteen al in de eerste rapidpartij. Aronian kwam met een subtiele nieuwe zet in de Moskouvariant: 12.Tae1 in plaats van 12.Tfe1. Het bracht hem voor een pion tijdsvoordeel en een sterk initiatief, een goede combinatie in rapidschaak. Dat bleek: Ding wist de problemen niet op te lossen en toen hij op zet dertig dameverlies niet kon voorkomen gaf hij op.

Aronian hoefde vervolgens alleen te zorgen dat hij de tweede partij niet zou verliezen. Ding had in zijn eerdere twee witpartijen tegen Aronian niets weten te bereiken, integendeel, beide keren moest hij hard werken voor remise. Kat in het bakkie dus voor Aronian? Nee, dat niet. Hij kwam met zwart onder lichte druk te staan en had een flinke tijdsachterstand. Een beetje de omgekeerde situatie van de eerste partij dus. Op zet 20 wist hij het even niet meer en speelde hij een koningszet die niet per se een verbetering van zijn stelling was, misschien zelfs een verslechtering. Vervolgens ging hij voor complicaties die er zeer verdacht voor hem uitzagen. Ondanks het grote tijdsvoordeel wist Ding echter niet de beste zetten te vinden. Er kwam een stelling op het bord waarin beide koningen in gevaar waren, maar Aronian vaak a tempo de beste zet speelde. In een al niet meer zo’n goede stelling maakte Ding vervolgens een blunder, Aronian ging met zijn koning naar f6, waarna zijn tegenstander, die de keuze had tussen mat en torenverlies, nog iets ander koos: opgave (zie foto bovenin). En heel Armenië juicht!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.