Magnus Carlsen wint (met nieuwe “entourage”) chess.com Isle of Men International

Magnus Carlsen is met 7.5 uit 9 winnaar geworden van de chess.com Isle of Men International. In de laatste ronde was een snelle remise met de enige overgebleven concurrent Hikaru Nakamura genoeg om de eerste plaats veilig te stellen. Naast Nakamura eindigden ook nog wereldtoppers als Anand, Kramnik en Caruana hoog. De beste Nederlandse deelnemer was Erwin l’Ami, gedeeld dertiende met zes punten.

Het was een tijd geleden dat Magnus Carlsen een toernooi met reguliere bedenktijd won. De laatste die ik me kan herinneren is de WK-match van vorig jaar… Hij bleef weliswaar de nummer één van de (live) ratinglijst, maar op verschillende momenten werd zijn positie wel bedreigd. Sowieso zal niet winnen in Wijk aan Zee, Duitsland, Noorwegen en St. Louis pijnlijk voor hem geweest zijn, om maar niet te spreken van de vroege uitschakeling in de Worldcup. Niet zo gek dus dat hij voor het toernooi in Isle of Men iets anders probeerde: in plaats van de gebruikelijke entourage (vader, secondant, soms een zus) vergezelde dit keer maar één persoon hem naar het eiland: Synne Christin Larsen.

Foto: Instagram

Het is overigens al een half jaar aan! En dit toernooi had zijn vriendin in ieder geval goede invloed op de prestaties van Carlsen, die een toernooiprestatierating van maar liefst 2903 scoorde. Een overtuigende winnaar dus, al draaide het toernooi vooral om één partij: zwart tegen Caruana in de achtste ronde. De winnaar van de partij zou in de laatste ronde  tegen Nakamura om de toernooiwinst mogen spelen. Na een gevaarlijk nieuwtje van Caruana voelde Carlsen zich niet helemaal op zijn gemak, maar toen de Amerikaan even later aarzelde en passief verder speelde nam de wereldkampioen het initiatief over. Pion pakken, tegenstoot in het centrum en opeens werd Caruana overspeeld!

In de laatste ronde had Carlsen dus aan remise genoeg tegen Nakamura. In het verleden heeft de Noor in zo’n situatie wel eens met succes op winst gespeeld, dit keer dwong hij een zetherhaling af in een bekende theoretische stelling. Nakamura had kunnen afwijken, maar zou dan matig gestaan hebben en koos dus toch maar eieren voor het geld.

Er deden vier Nederlandse grootmeesters mee aan het toernooi. Erwin l’ Ami deed het goed met 6 punten en een TPR van 2708. Het is jammer dat hij in de achtste ronde diverse kansen op winst in een dame-eindspel tegen Kasimdzhanov liet liggen, dan had hij in de laatste ronde om een ereplaats gespeeld. Benjamin Bok  zal met 5.5 punten niet zo tevreden geweest zijn: twee punten laten liggen tegen mindere spelers. Heel dramatisch is het niet met een TPR van 2552. Ivan Sokolov begon slecht met een nederlaag in de eerste ronden tegen L’Ami (en dan niet Erwin maar Alina). Hij herstelde daarna wel goed, maar verloor ook de laatste twee ronden (tegen Rapport en Wagner, kan op zich gebeuren). TPR 2539. Jan Timman was de slechtste Nederlander met 4.5 punten en dat was een typisch geval van een toernooi dat twee ronden te lang duurde. Zeven ronden lang was hij namelijk goed bezig met o.a.  remises tegen Rapport, Gelfand, Vallejo Pons en Leko. Ook in de achtste ronde was hij bezig remise te maken met zwart tegen Howell. Tijdcontrole gehaald en toen gebeurde er op zet 41 dit.

41…De7?? 42.Pxe6 1-0

Ik heb een sterk vermoeden dat Jan niet goed geslapen heeft na deze blunder en dat dat invloed had op zijn spel in de laatste ronde. Daarin werd een goede stelling in enkele zetten omgezet in een slechte stelling. Toch nog een TPR van 2563 overigens, maar na zijn goede start kan hij daar niet tevreden mee zijn.

Tot slot nog iets grappigs uit de partij Sethuraman – Gelfand in de vijfde ronde.

De Indiër dacht een kwartier na en speelde toen 19.Ld3+. Zwart Kh8 en toen nog een keer lang nadenken. 20.0-0 Tg8 21.f3 Ld3 wint voor zwart, hetzelfde geldt voor 20.f3 Lb3. Wat te doen? Ik weet niet of ze in India het spreekwoord “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” kennen, maar Sethuraman handelde er wel naar: hij ging gewoon terug met 20.Lf1! En dan nu het gekke: hij won de partij ook nog…

 

4 Reacties

 1. Avatar
  TheBlackKnight 02 oktober 2017

  Moet een heerlijk gevoel zijn voor Carlsen deze toernooioverwinning / prestatie. Carlsen af en toe beetje mazzel maar vooral toch ruim overtuigend zo’n meester toernooi winnen, waar zijn directe concurrenten af en toe toch uitglijders maakten. Vind het toch wel bizar dat Caruana ook niet de minste speler (zichzelf) laat overspelen door Carlsen. 7,5 uit negen in dit Deelnemersveld al is het Carlsen netjes gedaan. Daarmee zijn 1 positie op de rankingslijst ook weer iets verstevigt.

   

  Betreft de Nederlands ook van ‘I Ami een knappe prestatie met TPR boven de 2700 en ongeslagen. Ook Timman kan denk ik zeker tevreden zijn. Jammer dat Bok zijn stunt van afgelopen jaar niet wist te prolongeren. Ik hoop dat hij snel weer punten gaat pakken.

   

  Uiteraard bedankt voor de verslagen; ik lees ze altijd met plezier.

  • Avatar
   Peter Huisman 02 oktober 2017

   Ik ken Jan Timman niet persoonlijk, maar ik ben er redelijk zeker van dat hij allesbehalve tevreden is. Als je met zo een goed toernooi bezig bent, ongeslagen met een plusscore, tegen een tegenstand die gemiddeld op papier sterker is dan jijzelf, en je verknoeit dat in de laatste twee ronden, dan verlaat je het toernooi met een kater. Remise tegen Howell en dan in de laatste ronde (met 5 punten in plaats van 4,5) tegen een wat sterkere tegenstander dan Deimante was een gepaster slot geweest.

 2. Avatar
  wimw 03 oktober 2017

  Dank voor de uitvoerige analyses van de partij van Caruana tegen Carlsen. In de partij tegen Gawain Jones speelde Caruana á tempo 23. Pfg5 met het paardoffer à la Michael Tal, dat niet mocht worden aangenomen. Blijkbaar was het huisvlijt en Jones vond niet de beste zet, als we de engine mogen geloven. Carlsen was dus wel voorbereid en koos eerder in de partij een andere voortzetting.

 3. Avatar
  Ludo Tolhuizen 05 oktober 2017

  Dank voor het verslag.  In de titel (en link) staat een grappige typefout: het tournooi was op het Isle of Man,   niet op Isle of Men (er deden ook dames mee..)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.