3A: BSV Bennekom-SISSA 3 : 6-2

Op papier kon het voor de schakers van BSV Bennekom thuis tegen het Groningse SISSA 3 eigenlijk al niet fout gaan. Echter traden de Noordelingen met vier invallers aan. Dus bleek het verschil in de praktijk extra groot. BSV Bennekom won met 6-2 en doet na de slechte start weer mee.

De start in denksportcentrum De Commanderij, waar internationaal arbiter Huub Blom als wedstrijdleider optrad, was uitstekend. Hotze Tette Hofstra kreeg een beter middenspel en won een pion. Ook debutant en jeugdtalent Rembrandt Bruil startte voortvarend en won met een slimme truc een pion. Daar kwam later nog een pion bij. Sterk kwam daarnaast Benno van der Veen uit de startblokken. Enige minpuntje was de beroerde stelling van Martin Markering.
Het eerste punt kwam van Van der Veen. Hij had de enige dame in het gezelschap, Sophie Welling, als tegenstander. Na de opening kreeg Van der Veen met zwart materiaal voorsprong en maakte dat na bijna drie uur spelen ten gelde. Daarentegen liet Martijn Bakker een kansrijke stelling lopen en stond ineens minder. Tegenstander Carl Hoekstra bood remise aan, wat na ruggespraak met plaatsvervangend captain Ed de Beule, werd geaccepteerd.

 Nieuwkomer en jeugdtalent Bruil won bij zijn debuut. Met wit kwam hij, zoals gezegd kwam hij met goed spel al snel een pion voor. En dat werden er dus twee, maar hij kreeg wel een aanval over zich heen. Koel pareerde de veertienjarige Bruil deze aanval en maakte het karwei mooi af. Geen vuiltje aan de lucht dus voor BSV Bennekom: 2,5 tegen 0,5. En alleen Martin Markering stond echt minder. De rest van het team stond goed tot gewonnen.
Ed de Beule speelde op bord één pracht partij. Met zwart offerde hij tegen Tjaart Offringa, met 2084 de hoogste rating van de Groningers, al vroeg een pion met voldoende tegenspel. Met iedere zet bracht De Beule zijn tegenstander verder in het nauw. Vanuit alle hoeken bestookte hij de vijandelijke stelling. In een onhoudbare stelling gaf Offringa de ongelijke strijd op. Tegenvaller was dat Martijn Pauw zijn meerdere moest erkennen in Maarten Hommes. Een foutje van zijn kant was daarvoor nodig. Pauw deed een stuk cadeau.

 Vrij snel daarna won John Riksen. Hij speelde met de witte stukken. Met mooi positioneel spel bracht hij Willem Sipkema steeds verder in de verdrukking. Riksen gaf een pion voor nog meer aanval. Met al zijn stukken op de vijandelijke koning was het een kwestie van tijd. Uiteindelijk gaf zijn tegenstander op.
Hotze Tette Hofstra vergrootte de voorsprong. Na tijdelijk een pionnetje te hebben voor gestaan, kwam er een toren-pion-eindspel met gelijke materiaal verdeling op het bord. Hofstra had even een dipje en moest dus ouderwets aan de bak. Hij had eerst een actieve toren en toen de pionnen en koning actiever werden, was het pleit in zijn voordeel beslecht. En over het fraaie slot was de Bennekomse kopman dik tevreden.
Als laatste was Martin Markering nog aan het zwoegen. Hij had ook als eerste klaar kunnen zijn en dan met verlies. Markering werd compleet overlopen met een koning in het nauw. Zoals hij dat als geen ander kan, bleef hij geloven in een goede afloop. En dat werd na bijna vier uur spelen beloond met een zwaar bevochten remise.

BSV Bennekom – SISSA 3
Beule de, E.C.A. (Eddy) – Offringa , T.J. (Tjaart) z – w 1 – 0
Hofstra , H.T.J. (Hotze Tette) – Oude Brunink , E. (Elias) w – z 1 – 0
Pauw , M.R. (Martijn) – Hemmes , M.J.W. (Maarten) z – w 0 – 1
Bakker , M.H. (Martijn) – Hoekstra , C.A.H. (Carl) w – z ½ – ½
Markering , M.A. (Martin) – Pouw , M. (Marcel) z – w ½ – ½
Riksen , J.B. (John) – Sipkema , W.S. (Willem) w – z 1 – 0
Veen van der, B.K. (Benno) – Welling , S.C. (Sophie) z – w 1 – 0
Bruil , R.A. (Rembrandt) – Cleveringa , W.P. (Writser) w – z 1 – 0

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.