1A: Philidor 1847-Wageningen 4,5-5,5

Nederlagen met het kleinst mogelijke verschil zijn altijd zuur en bovendien is het ook moeilijk om een duidelijke oorzaak voor de nederlaag aan te wijzen, die bij grotere nederlagen vaak voor de hand ligt: “we waren nog niet wakker”, “de tegenstander had gemiddeld 200 ratingpunten meer”, enzovoorts. Dit maakt het werk van de verslaggever er niet gemakkelijker op. Toch springt er één ding uit het oog voor mij: ik had wat meer verwacht van onze lagere borden. Wageningen is een team dat met Jan Timman en twee IMs vooral aan de topborden de punten haalt, maar in de breedte soms wat tekort komt. Dat kwam deze zaterdag echter niet tot uitdrukking op het scoreformulier: aan de bovenste 5 borden was de score 3-2 voor Philidor, aan de onderste 5 scoorden we slechts 3 remises. Dat doet niets af aan het feit dat ondergetekende een ronduit slechte start van het seizoen kent met 0 uit 2. Het ging vandaag tegen IM Yochanan Afek een stuk beter dan de rommelpartij die ik in Purmerend afleverde, maar ik verbruikte in het middenspel veel teveel tijd waardoor in de tijdnoodfase een fout in een gecompliceerde stelling niet uit kon blijven (zie partij).

Toen mijn partij afgelopen was zag ik de bui reeds hangen: Migchiel en Eddie stonden mijns inziens moeilijk, Addy leek remiseachtig, Jan Hania had inmiddels ook verloren. Erik had daarentegen wel een stuk buitgemaakt. De stelling van Bas leek mij kansrijk maar met de stand op de klok (zo’n 50 minuten voor de tegenstander, zo’n 50 seconden voor Bas) moest ik het nog maar zien. De stelling van Auke leek mij prima, en die van Jan Boersma ongeveer gelijk. Gelukkig had Tjapko inmiddels wel voor ons eerste punt gezorgd, met een vlotte winst aan bord 2. (zie partij)

Lees verder op de website van Philidor 1847 Leeuwarden.

 

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.