Giri terug van weggeweest bij NK Rapid

Anish Giri doet voor de tweede keer mee aan het CNE NK Rapid dat op zondag 3 december  voor de 3e achtereenvolgende keer in Amstelveen gehouden wordt. De nummer veertien van de wereld was tijdens de editie van 2015 oppermachtig maar moest vorig jaar vanwege een overvolle agenda verstek laten gaan.

Giri begint uiteraard als grote favoriet aan de titelstrijd in het Keizer Karel  College. Niettemin heeft toernooidirecteur Robert Ris kosten nog moeite gespaard om het evenement toch een zo spannend mogelijke strijd te maken. Bijna alle andere Nederlandse toppers – hoewel veel lager dan Giri op de wereldranglijst geklasseerd  – geven straks ook acte de présence.  “Dat is een bewuste keuze”, aldus Ris. “Als je als schaaksport en wij als organisatie serieus genomen wil worden, dan moet de winnaar van het CNE NK Rapid ook écht de sterkste speler van Nederland zijn óf die op papier sterkste speler van Nederland in een rechtstreeks duel hebben verslagen.”

Met de komst van Giri is het deelnemersveld van acht compleet. Eerder legde Ris al onder anderen de winnaar van 2016, Loek van Wely, Nederlands grootste talent Jorden van Foreest en Jan Timman vast. Timman, die zijn grootste successen in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw beleefde, bewees vorig jaar in het Keizer Karel College met rapidschaak nog uitstekend mee te kunnen met de huidige generatie toppers.

Het CNE NK Rapid wordt financieel opnieuw mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen en hoofdsponsor CNE ICT Professionals (cne.nl/)

Het deelnemersveld

Anish Giri                                         2762

Loek van Wely                                2663

Benjamin Bok                                 2611

Jorden van Foreest                        2609

Jan Smeets                                      2605

Ivan Sokolov                                    2603

Erik van den Doel                           2591

Jan Timman                                     2575

Eerder was al bekend  gemaakt wie er bij de dames om de titel zullen gaan strijden. Het volledige veld bij de vrouwen ziet er als volgt uit:

Zhaoqin Peng                                  2362

Tea Lanchava                                  2314

Anne Haast                                     2288

Iozefina Paulet                                2281

Rosa Ratsma                                   2269

Bianca de Jong-Muhren                2262

Mariska de Mie                              2249

Maaike Keetman                            2214

Tijd en plaats

Het toernooi vindt ook dit jaar weer plaats in het Keizer Karel College (Elegast 5, 1185 AA Amstelveen). Er worden 7 ronden gespeeld en het speeltempo is 15 minuten + 10 seconde per persoon per partij.

Tegelijk met het CNE NK Rapid en CNE NK Rapid Vrouwen vinden ook voor amateur- en jeugdschakers evenementen plaats.

 • Het 10e Brainwave rapidtoernooi voor thuis- en clubschakers
 • Grand Prix toernooi voor de jeugd
 • Nieuw dit jaar is het kwalificatietoernooi voor NK jeugd ABC, dat wordt gehouden op zaterdag 2 en zondag 3 december.

De informatie en inschrijving per toernooi is te vinden op de cne-nkrapid.nl/

Deze grote schaakmanifestatie is onderdeel van de Schaakweek Amstelveen. Zo zal er verder in de voorafgaande week een groot basisscholierentoernooi worden georganiseerd, een leuke activiteit in de bibliotheek worden gehouden en zal het schoolschaken in de gemeente Amstelveen ook verder worden gestimuleerd.

3 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz oktober 12, 2017

  Hoe en door wie is precies besloten welke spelers mogen meedoen aan het NK rapid? Zijn daar reglementen voor? Ik wil graag weten hoe ik me kan plaatsen. Hoe klein de kans ook is. 😉

 2. Avatar
  Jaap Amesz oktober 12, 2017

  Als dat zo is, dan is dat voor mij het zoveelste NK debacle. Een gesloten NK, onder auspicien van de bond nog wel, heeft geen waarde zonder duidelijk plaatsingsreglement. Misschien moet er dan maar een krat bier van mijn kant richting Robert Ris. 😉 En hopen dat Robert niet te veel fan is van Pino. Zo’n lange vogel past niet in de zaal.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.