“Jij hebt een haat-liefde-verhouding met schaken”, zei een schaaktrainer laatst tegen me

Hij heeft gelijk. Hij heeft die haat-liefde-verhouding met schaken niet en houdt van schaken. Hij vertelde me over de jongens die hij traint. Deze zijn vaak onzeker of ze meisjes die ze tegenkomen over schaken moeten vertellen. Hij adviseert ze: “Doe het. Kom er voor uit. Schaken kan meisjes afschrikken, nou dan weet je dat direct. Schaken hoort bij jou, verschuil je niet! Sommige meisjes zullen het juist een leuke passie vinden”.

Behalve schaakles geeft hij dus ook levensadviezen. Al denk ik: schaken is niet echt een vrouwenmagneet. Het sfeertje van schaaktoernooien is niet zo aantrekkelijk voor veel vrouwen. Je valt als schaker echter wel op in de populatie mannen/jongens. En: doe wat je wilt. www.returnofkings.com/127213/10-lessons-about-girls-id-teach-my-teenage-self-today . Les 8 stelt:

Do not second guess what you think the girl wants. In fact, don’t waste any time thinking of her at all. If you like working out on the bars then do so. If you love football then play. If you want to learn the violin then do that. The more you seek to please yourself rather than her, the more you are on your own path, the better you will ultimately do”

Maar zou schaken helpen om vrouwen te verleiden? Ik vroeg het Karel van der Weide, auteur van onder meer Schaken voor huisvrouwen: “Zeker heb ik meiden in de koffer gekregen omdat ze GM-titel of rating aantrekkelijk vonden. Anderen knapten ongetwijfeld af op het schaker-zijn. Ik heb me nog eens als psycholoog voorgedaan op e-matching. Ik leek sneller beet te hebben dan als beroepsschaker. Het heeft ongetwijfeld zowel gewerkt als tegengewerkt. Schaken vormt je als mens. Maar het misvormt je misschien nog wel erger, het houdt je af van een normaal, maatschappelijk bestaan.”

Heeft schaken dan een nut? Wat we de laatste jaren veelvuldig horen: schaken houdt het brein fit, vermindert risico op dementie en schaken maakt je slimmer. Je leert kritisch denken, vooruitdenken en jezelf afremmen. Schaken stimuleert de cognitieve, meta-cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Het kan, en het zal ook zeker werken. Hans Ree gaf in 1975 in Max Pams De zuiverste liefde is die tussen een man en zijn paard al eens fraai het karakterverslechterende effect van schaken weer:

“Ik speelde eens tegen iemand, die het duidelijk niet naar zijn zin had. Zijn stelling was slecht en je kon aan hem zien, dat dat hem vervulde met een groot lijden.” Ree genoot van die aanblik… en toen realiseerde hij zich tot welke diepte hij was afgedaald: “Niets geen medelijden, maar wellust. Het was wel schokkend voor me, om te bemerken dat ik daar zo’n plezier in had. Die partij heb ik natuurlijk wel gewonnen.”

Is schaken dan misschien leuk? Ik moet zeggen dat -ondanks al mijn bedenkingen– het spelletje me steeds weer trekt. Echter: zomaar wat uitspraken die ik de laatste tijd van schakers hoorde:

“Ik werd verdrietig van mijn slechte resultaat.”

“Ik dacht: weer remise, gaan we weer.”

“De laatste ronde had ik 34 zetten voorbereid. Kwam weer totaal gewonnen te staan, de zoveelste keer, maar het liep wederom uit op remise (ik presteerde dat vijf maal). Ach, ik moet dat prestatiegerichte maar loslaten en kiezen voor de lol. Niet worden zoals K.”

Het is leuk EN ongelooflijk tegelijk om dit te vernemen. Want de sprekers zijn amateurs! Ze maken het spel wel erg belangrijk. Schaken is voor velen een drug. De spelers halen hun dosis op de wekelijkse clubavond, en vaak nog in de carrousel van weekendtoernooien. Als ze dan nog niet genoeg hebben, spelen ze nog wat langere toernooien. En dan kunnen ze ook nog op internet toernooien volgen en partijtjes spelen. Mensen blijven dit gedrag vaak extreem lang volhouden, ze leven zo’n beetje als een junk – buiten de maatschappij.

Zou ik dát aantrekkelijk vinden aan schaken?

Als ik schaak of me in schaakkringen begeef, voel ik me (een beetje) buiten de maatschappij staan. Die maatschappij vraagt al genoeg van me. In januari speel ik daarom weer eens een toernooi.

Van Renzo Verwer verschijnt op 12 oktober Liefde voor beginners bij uitgeverij De Blauwe Tijger
De presentatie is donderdag 12 oktober 17.30 in cafe Batavia. Wees welkom.

Meer informatie: http:/www.renzoverwer.wordpress.com

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.