Wereldwijd Schaakfestival wil verbinden

 

Het wereldwijde schaakfestival ‘ChessConnectsUs’ is een initiatief van de Hongaarse grootmeester Judit Polgár, de jongste en beste schaker van de drie Polgár-zusjes.

Schaken kan een sport, ervaring, onderwijsmethode, speciale verbinding of een gemeenschappelijke taal zijn. Daarom gelooft Judit Polgár  dat verschillende generaties iets  kunnen vinden in het schaken. In de loop der jaren is het jaarlijkse Polgár Chess Festival uitgegroeid tot een prestigieuze gebeurtenis in Boedapest (Hongarije) op verschillende locaties, waaronder het Paleis van Kunsten en onlangs in het Kasteel Buda. Deelnemers genieten ieder jaar van het feest van het schaken, van beroemdheden, sportlui, artiesten, wetenschappers, zakenlieden,  schaakfans en vooral kinderen. “De passie voor het spel is de link tussen generaties die zowel jonge als oude schakers volharding, logisch denken en respect leert.”

Met haar project 1000 schaakgezichten van de wereld wil zij in tien jaar de schoonheid van het schaakspel met 5 miljoen mensen delen op de jaarlijkse dag van het wereldwijde schaakfestival.

Veel internationale toppers steunen dit festival, kijk maar naar onderstaand filmpje met o.m. Magnus Carlsen, Levon Aronian, Anish Giri en zijn vrouw Sopiko,  en onze Chessqueens!

In de sportzalen van de Rotterdamse Erasmus Universiteit werd vandaag het Hutton-Jeugdtoernooi gehouden.  Dit is een toernooi tussen jeugdteams van de regionale bonden verdeeld in leeftijdsklassen. Er deden 35 teams mee met ruim 150 deelnemers.

 

Vandaag om vier uur  was er nog een bijzonder evenement in het kader van ChessConnectsUs. De 97-jarige Wim Witvliet, actief lid van de Rotterdamse schaakvereniging Erasmus nam het op tegen de 7-jarige Oscar Verwer, lid van RSR Ivoren Toren.

Schaakvereniging Erasmus timmert flink aan de weg met een actief bestuur.  Het is een florerende vereniging en dit jaar zijn ze weer gestart met jeugd- en schoolschaak onder leiding van vier vrijwilligers die ook lid zijn van de vereniging.

De eerste zet werd verricht door de KNSB-voorzitter, Marleen van Amerongen. Het werd een spannende partij met een aanvallende Oscar en een rustig verdedigende Wim. Uiteindelijk werd terecht tot remise besloten. Een leuk initiatief van de KNSB.

De KNSB-voorzitter stuurde een twitterbericht naar Judit Polgár om de Nederlandse deelname aan het festival te melden. Op een wereldkaart toont Judit de steden die zich hebben aangemeld met een evenement.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.