Stein van Tol (Wijchen) wint Jeugdschaaktoernooi BSV Bennekom

BENNEKOM – De vijftienjarige Wijchense jeugdschaker Stein van Tol kon afgelopen maandag zijn lol niet op. Na een spannende race won hij ongeslagen de 36e editie van het Jeugdschaaktoernooi Bennekom, zijn eerste toernooizege. In het bomvolle denksportcentrum De Commanderij stond hij slechts drie keer een remise toe. Vier tegenspelers liet Stein in het stof bijten.

Volle bak in denksportcentrum De Commanderij

Complimenten waren er na afloop van het 36e Jeugdschaaktoernooi van BSV Bennekom voor de organisatie, gevormd door onder anderen Paul Constant, Jan Wouters, Harry Verhoef  en Hotze Tette Hofstra. En in hun kielzog tal van andere medewerkers van BSV Bennekom. Zij leidden samen alles in goede banen. Het compliment is terecht, zo bleek dus links en rechts uit woorden van ouders en begeleiders. Vooral maakten de 76 deelnemers (twintig minder dan in 2016) er zelf een waar schaakfeest van.

Zes jaar Opvallend ook ditmaal de deelname van een zevental echt jeugdige schakers en schaaksters. Zij zitten in de leeftijd van zes, zeven en acht jaar. De jongste was Hidde Weller van Het Bolwerk uit Apeldoorn. Hidde werd enkele weken terug zes jaar. Van het zevental viel Tommy Grooten uit Eindhoven het meeste op.

De jonge en talentvolle Tommy Grooten (links) won afgemeten groep B.

Tommy is de zoon van IM Herman Grooten (tevens trainer BSV Bennekom) en  Petra Schuurman. Zij heeft de FM-titel behaald en gaf ook trainingen. En de appel valt bij zoonlief niet ver van de boom. De jonge Tommy won afgemeten met 7 uit 7 groep B. Hij bleek uiterst slagvaardig. Had een volle trukendoos in de tas. Slechts één keer had hij tegen Willemijn Bijleveld (Nijmegen) het lastig. ,,Het ging vanzelf’’, vond Tommy achteraf. ,,Hoewel niet helemaal’’, voegde hij er eerlijk aan toe.

Concurrentie Stein van Tol kreeg het niet cadeau. De concurrentie van spelers met veelal gelijke ratingcijfers (schaakwaarde) was groot en fel. Tegen de sterke Veenendaler Matthijs van Dodeweerd kwam een remise uit de bus. In het duel met concurrente Nijmeegse Lise Heskes (zij werd derde) ging het minder. ,,Stond een stuk achter, maar zij bood remise aan’’, wist Stein.  En een puntdeling werd het ook tegen Casper van Hussen (Utrecht) bereikt. Sasa Albers, Polle van Arendonk, Stan de Bruin (BSV Bennekom) en Tu-San Nguyen verloren van de kampioen.

Stein van Tol (rechts) boekte in Bennekom zijn eerste toernooizege.

Logisch dat Stein van Tol blij was met zijn toernooizege. Eerder bereikte hij een gedeelde eerste plaats in Ede en werd hij eind april van dit jaar tweede in eigen woonplaats Wijchen. Bij zijn club Het Kasteel werd hij verschillende keren jeugdkampioen. Van Tol speelt bij de senioren mee en doet het ook daar goed. ,,Ik heb een leuke dag gehad. Kwam behalve tegen Lise Heskes niet echt in de problemen. Maar een leuke dag is het altijd als je wint’’, relativeerde de Wijchense winnaar.

Eindstand En hoe spannend het was bleek wel uit de eindstand. Achter Stein van Tol eindigde Matthijs van Dodeweerd keurig als tweede met vijf punten, een halfje minder dan de winnaar. Lise Heskes werd derde (4,5 pnt) en Casper van Hunnen (Utrecht). Hij had evenveel punten maar werd vierde. Sasa Albers (Oosterbeek) eindigde op 4 punten. In al het geweld bleef Bennekommer Stan de Bruin wat achter. Hij werd met één punt zevende.

Uiteraard werd ook in de andere groepen, in totaal dus 9, keihard gestreden. Zoals gezegd  won in groep B afgemeten Tommy Grooten. Hij was de enige met een score van honderd procent. Michael Issa uit Bennekom werd tweede met vier punten, evenveel als Willemijn Bijleveld. Groep C werd een prooi voor Oscar Adams uit Apeldoorn. Hij scoorde vijf punten. Die kreeg ook Mahbod Hatamirad uit Arnhem. Xander Klaassen uit Ede wist 6 uit 7 te scoren in groep D. Dat puntentotaal haalde als winnaar Floran Ahoud (Arnhem) in groep E.  Arnold Luckerath uit Bennekom werd hier derde.

Andere winnaars zijn Josephine Damen (Nijmegen) groep F (5,5 pnt), Faya Samen (Oosterbeek) groep G (5,5 pnt), Koen Agterberg (Utrecht) 8 uit 9) en Maxim Huime uit Bennekom met 8 uit 9 in groep I.

Regionaal Er vielen regionaal tal van succesjes te noteren. Koen van Wijngaarden (Ede) werd vierde in groep B Nathan Rienke (Ede) pakte de tweede plaats in groep E. Paul Gabbert (Bennekom) werd tweede in groep F, net voor plaatgenoot Willem Veldhuizen, die vierde werd. Ruben Wenning (Ede) eindigde op de tweede plaats in groep G en Korstian Hoogeveen (Ede) deed hetzelfde in groep H (7 uit 9). Stan Kodde (Ede) werd derde in groep I, waar Florian van der Veen (Wageningen) als vierde eindigde.

De gehele uitslagen staan op de site van de IJSCO CUP.

(Alle foto’s werden gemaakt door Rinus van der Molen)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.