Carlsen, Anand en Kramnik op Tata Steel Chess Tournament 2018

Twee vijfvoudige winnaars in Tata Steel Masters tijdens 80e editie

Wereldkampioen Magnus Carlsen en oud-wereldkampioenen Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik en Hou Yifan nemen deel aan het Tata Steel Chess Tournament 2018, zo heeft de toernooiorganisatie vandaag bekendgemaakt. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Beeld en Geluid in Hilversum. Zowel Carlsen als Anand hebben het Tata Steel Chess Tournament vijfmaal gewonnen. In januari treffen ze in Wijk aan Zee onder meer Anish Giri, Wesley So (winnaar in 2017), Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Sergey Karjakin en Hou Yifan. De 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 12 tot en met 28 januari 2018. In het kader van Tata Steel Chess On Tour spelen de Tata Steel Masters op woensdag 17 januari in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum en op woensdag 24 januari in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Alle speeldagen, zowel die in Wijk aan Zee als die in Groningen en Hilversum, zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

 Grootmeester Anish Giri, Theo Henrar (voorzitter directie Tata Steel Nederland – links) en Jeroen van den Berg (toernooidirecteur – rechts) tijdens de bekendmaking van de Tata Steel Masters 2018 in Beeld en Geluid in Hilversum.

Sociaal-maatschappelijke initiatieven

“Met het Tata Steel Chess Tournament zetten we niet alleen een toptoernooi neer. We investeren ook in de sociaal-maatschappelijke rol van schaken”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “Tata Steel richt zich met zijn omgevingsbeleid op jongeren onder het thema ‘Future Generations’. Dat doen we ook via het Tata Steel Chess Tournament. We willen met Chess on Tour als katalysator fungeren voor sociaal-maatschappelijke initiatieven in de speelsteden. De schaaksport helpt om groepen jongeren van uiteenlopende achtergronden met elkaar in contact te brengen. Schaken geeft jongeren zelfvertrouwen en stimuleert strategisch en creatief denken. In diverse steden die het Tata Steel Chess Tournament in de afgelopen jaren heeft aangedaan tijdens ‘Chess on Tour’ zijn schaakprojecten voor jongeren van de grond gekomen. Bijvoorbeeld in Utrecht en Rotterdam. Die lijn willen we komend jaar doortrekken”, aldus Henrar.

 Spannende strijd

Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament: “Het 80e Tata Steel Chess Tournament belooft op voorhand een prachtig jubileumtoernooi te worden. Ik ben bijzonder verheugd over de deelname van vier wereldkampioenen. De deelname van met name Kramnik en Anand in deze jubileumeditie is heel bijzonder, omdat het alweer enige jaren geleden is dat zij in Wijk aan Zee hun opwachting maakten. Magnus Carlsen is nog altijd de nummer één van de wereld, maar zijn voorsprong is geslonken. De strijd om de eerste plaats kan wel eens erg spannend worden. Met name Anish Giri is er veel aan gelegen om voor eigen publiek toe te slaan en zo de opvolger van Jan Timman te worden, die als laatste Nederlander het Tata Steel Chess Tournament won (in 1985). Na 25 jaar te hebben deelgenomen heeft Loek van Wely besloten om de uitnodiging voor het Tata Steel Chess Tournament deze keer niet aan te nemen. Gawain Jones promoveert uit de Tata Steel Challengers, waar hij dit jaar de overwinning in de wacht sleepte.” De 13e speler wordt in november bekendgemaakt en de 14e een maand later, als bekend is wie op 1 december de hoogst genoteerde speler van de ACP Competitie is met een rating onder de 2750. De deelnemers aan de Tata Steel Challengers worden in de loop van november bekendgemaakt.

Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2018, Tata Steel Masters

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

9 Reacties

 1. Avatar
  Jaap Amesz 18 oktober 2017

  Het sterkst mogelijke toernooi waar Van Wely aan kan deelnemen in het hele jaar en hij doet het niet. Dan vraag ik me af wat daar achter steekt.

  • Avatar
   Pieter Priems 19 oktober 2017

   Misschien wil ie niet als kop van jut spelen. Het toernooi is inderdaad ijzersterk en Loek is zit qua rating aan de onderkant.

 2. Avatar
  wimw 19 oktober 2017

  De hoofdgroep van het Tata Steel toernooi is heel sterk bezet, maar er is slechts één deelnemer uit Nederland: Anish Giri. Dat is in deze eeuw maar één keer eerder gebeurd n.l. in 2008, toen van Wely de enige Nederlandse deelnemer aan de hoofdgroep was. Ik ga er vanuit dat bij alle edities van de 20e eeuw meerdere Nederlandse schakers daaraan meededen. Toch iets om over na te denken, in de hoop dat jonge, veelbelovende Nederlandse schakers zich hiervoor gaan plaatsen of er voor uitgenodigd worden.

 3. Avatar
  TheBlackKnight 20 oktober 2017

  Ik ben blij dat Nederland, beter gezegd Tata het wederom is gelukt een groot deel van de top naar Nederland te halen. Wellicht is dat het voordeel dat Tata inmiddels al jaren internationaal is en zeker wel financieel wat kan besteden. Ook de jarenlange traditie verdient een mooie voortzetting. Mooi is dat Tata voor schaken blijft kiezen en daarmee de jarenlange traditie voortzet.

  Ik vind het ook spijtig dat Nederland in de topgroep zo weinig aanwezig is de komende editie. Echter anderzijds realistisch bekeken. Kan ik naast van Wely en Timman ook niet zo snel een speler aanwijzen die zich kan meten aan dit selectieveld. Zeker weet genoeg spelers die best een partij van een wereldtopper kunnen winnen, echter dan zijn er nog 12 te gaan! Je kan wel een willekeurige Nederlander toevoegen, voor het aantal Nederlanders, maar wanneer die 13 keer geveegd wordt is dat voor niemand constructief. Nederland behoort tot de top van de wereld betreft het schaakniveau. Maar absoluut genomen betreft de top 150 beste van de wereld behoort Nederland momenteel slechts een bescheiden plek toe. Wanneer er dan 14 spelers geplaatst worden is het al mooi dat Nederland een afgevaardigde heeft.

  Nederland beschikt gelukkig over een hoop talentvolle jeugdspelers, waarvan een aantal nog flink kunnen groeien. Hopelijk brengt het aantal Nederlanders in de Challenger groep wel enige vertegenwoordiging. Daar kan ook een leuk niveau worden samengesteld met ook onze toppers. Het zou leuk zijn als we binnen enkele jaren weer een groep kunnen afleveren aan de topgroep. Echter realistisch en statistisch bekeken mogen we blij zijn met wat we hebben en dromen, streven en strijden voor meer.

 4. Avatar
  wimw 20 oktober 2017

  Van Wely heeft al heel vaak meegedaan, maar speelt niet meer mee voor de prijzen. Timman speelt de laatste jaren in de Challengers groep. De andere Nederlandse schakers, die deze eeuw meededen waren Sokolov, Tiviakov, L’ Ami en Smeets. Ook zij krijgen het heel zwaar tegen deze wereldtop. Het is inderdaad wachten op de nieuwe generatie, die in de Challengers groep gaat spelen.

  • Avatar
   Hendrikom 20 oktober 2017

   Timman deed afgelopen jaar al niet meer mee in de challengers groep. Benieuwd of hij het nog eens wil/mag proberen, maar zijn laatste optreden daar was niet best.

 5. Avatar
  Jaap Amesz 20 oktober 2017

  Ik ben voor Jorden van Foreest in de hoofdgroep. Waarom?

  Jorden staat nu al een ruim jaar stil op laag in de 2600. Kan hij de sprong naar 2700 maken? Wellicht zou het helpen wat grote kanonnen tegen zich te krijgen. Wellicht een nieuwe ervaring wat nieuwe inzichten geeft in te trainen gebieden. Hij is ondanks zijn stilstand nog steeds jong. Bij Timman en Van Wely zit er geen rek meer in. Bij Jorden van Foreest zou het nog kunnen.

   

 6. Avatar
  wimw 20 oktober 2017

  Jorden van Foreest speelde in 2017 een minder toernooi in de Challengers groep met 4 uit 13, waarbij hij van de top 6 verloor. Ik hoop wel dat hij zich daarvoor in 2018 kan revancheren en promoveren naar de Masters. Zijn broer Lucas is gepromoveerd naar de Challengers, dus het zou leuk zijn als ze daarin samen spelen.

 7. Avatar
  Jaap Amesz 21 oktober 2017

  Ohw, tja, dat maakt mijn pleidooi een stuk zwakker. 😉

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.