Toernooi in Hoogeveen dit weekend van start

Het toernooi in Hoogeveen gaat dit weekend van start. Vrijdagavond was de openingsceremonie, zaterdag starten zowel de twee matches als ook het Open toernooi.
De beide tweekampen gaat de eerste dit jaar tussen de Oekraïner Vassily Ivanchuk en de Chinees Wei Yi, de tweede tussen onze landgenoot Jorden van Foreest en de Indiër Baskaran Adhiban.

Vassily Ivanchuk (foto Frans Peeters)

Vassily Ivanchuk behoeft nauwelijks introductie. Lange tijd behoorde hij tot de elitespelers die kans maakte om ooit wereldkampioen te kunnen worden. De wijze waarop hij ooit de toenmalige nummer één Gary Kasparov inmaakte, liet zien dat hij een serieuze gegadigde was. Ook de briljante vondst in een partij tegen Shirov (zie mijn artikel hierover: Juweeltjes 6: Ivanchuk-Shirov) maakt dat duidelijk.

Misschien was het zijn broze zenuwgestel dat het er nooit van kwam, feit is wel dat zijn genialiteit nog nauwelijks aan kracht heeft ingeboet. Hoewel hij in dit gezelschap als de nestor kan worden beschouwd, heeft hij onlangs in de wereldbeker laten zien dat hij voor iedereen gevaarlijk is. Hij schakelde o.a. Vladimir Kramnik en onze eigen hemelbestormer Anish Giri uit.

Wei Yi (foto Frans Peeters)

 

Wei Yi wordt gezien als een geweldig talent dat zich nog moet ontbolsteren. Op zijn jonge leeftijd heeft hij al een paar keer laten zien dat hij met zijn geniale invallen in de toekomst één van de kandidaten wordt om wereldkampioen Carlsen te gaan bedreigen. De laatste tijd zijn zijn resultaten niet helemaal stabiel. Toch zou hij binnen afzienbare tijd een behoorlijk woordje kunnen gaan meespreken op het allerhoogste niveau.

 

Ook jeugdig en heel talentvol is Jorden van Foreest. Hij presteerde vorig jaar het ongelooflijke door op 17-jarige leeftijd kampioen van Nederland te worden – boven de toernooidirecteur van Hoogeveen, Loek van Wely. Dit jaar lijkt het iets minder te gaan en dat kan ook niet anders als je zag hoe snel zijn prestatiecurve steeg.

Rechts Jorden van Foreest (foto Frans Peeters)

 

In elk geval lijkt het erop dat Jorden zijn spel aan het verbreden en uitbouwen is en dat kost hem soms de nodige punten. Niemand twijfelt er echter aan dat hij over een tijdje ook een forse sprong voorwaarts zal gaan maken. Dat het mogelijk is om een rating van 2600+ te halen, heeft Jorden al bewezen, dat het niet gemakkelijk is om die te handhaven is ook gebleken. Maar dat de stap richting 2700 nog moeilijker en weerbarstiger is, zal hij ook aan den lijve ondervinden. Niettemin moet dat met zijn talent absoluut mogelijk zijn.

Adhiban Baskaran (foto Frans Peeters)

De Indiër Baskaran Adhiban speelde dit jaar bij Tata Steel de pannen van het dak door in de Mastersgroep (met veel vertegenwoordigers uit de wereldtop) zomaar de derde plaats op te eisen. Die plaats bij de Masters had hij verdiend door het jaar ervoor gedeeld eerste te worden bij de Challengers. Door zijn tactische stijl werd hij beschouwd als de man van de Open toernooien, maar niemand had gedacht dat hij zich ook keurig zou handhaven tussen de elite. In elk geval is hij een parel voor elk toernooi omdat hij altijd voor de winst gaat.

In het Open toernooi zien we dit jaar weer de nodige titelhouders maar geen absolute toppers. Dat maakt het er niet minder spannend op en het toernooi vormt natuurlijk een mooie springplank voor het opkomende talent dat de mogelijkheid wordt geboden tot een titelresultaat. Drie Nederlanders grootmeesters, Sipke Ernst, Roeland Pruijssers en Harmen Jonkman hebben zich in deze strijd gewaagd. Het zal vooral de jeugd uit Noord-Nederland zijn die het moet gaan waarmaken, want het toernooi valt in hun vakantie. Onder de rivieren moet iedereen maandag weer naar school…

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.