Hing Ting Lai verslaat Dimitri Reinderman in Laren

Hing Ting Lai heeft zaterdag het jaarlijkse rapidtoernooi in het Gooise dorp Laren op zijn naam gebracht. Dat dankte hij vooral aan een overwinning op Dimitri Reinderman. Niet in een partij van twee minuten per persoon, Lai’s specialiteit, maar in een partij van twintig minuten. “Dat is best wel lang”, vertelde hij me achteraf, “maar in serieuze partijen gaat het de laatste tijd ook goed”.

Hing Ting Lai in mei 2016. Foto: Frans Peeters.

Lai had in de partij een pion meer, maar een onveilige koningsstelling. Een blunder van Reinderman kostte hem een stuk en meteen de partij. De grootmeester karakteriseerde zijn toernooi na afloop met de diepgravende analyse: “Eén slechte zet.”

Reinderman won zijn overige zes partijen, Lai stelde in de laatste ronde zijn toernooizege veilig met een remise tegen Jan Willem van de Griendt. Met Fred Slingerland, Mark van der Werf, Mees van Osch en Henk van der Poel waren er nog wel degelijk meer kapers op de kust.

Hing Ting Lai wordt tegenwoordig getraind door Yasser Seirawan. Die is van Amsterdam naar Hilversum verhuisd, maar Lai’s chauffeur Dirk Goes staat hem altijd trouw terzijde. Seirawan helpt Lai vooral met de strategische aspecten en de jonge Amsterdammer vindt dat hij daarin wel stappen heeft gemaakt. Ook geniet hij van de anekdotes van de voormalige wereldtopper.

De schaakclub Laren is een kleine vereniging. De leden zijn uiteraard apetrots dat dit jaarlijkse toernooi, een week eerder voorafgegaan door een kroegtoernooi, de laatste jaren sterke deelnemers trekt.

Jordan van Wijk schreef een sfeerverslag op de clubsite. Een fotoverslag volgt later.

1 Reactie

  1. Avatar
    jwijk 23 oktober 2017

    Leuk stukje Johan! Inmiddels is het fotoverslag geplaatst (en het verslag nog ietsjes bijgeschaafd/bijgewerkt)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.