Telefoon bij je in Hoogeveen? Uit doen en in je jas of tas laten.

Tijdens de opening van Hoogeveen werd medegedeeld dat telefoons volledig uitgezet moesten worden en deze alleen toegestaan waren in een tas of in een jaszak. De tas of jas mocht niet uit de zaal worden meegenomen zolang je speelde. Toestel op tafel mocht niet. Als je geen jas of tas bij je had kon je de telefoon bij de wedstrijdleiding afgeven. Alle partijen van de Open groep worden ingevoerd in een PC om te controleren of er vals gespeeld is.

Is dit te streng? Gaan we te ver? Of is het goed dat deze regels ingevoerd worden.

24 Reacties

 1. Avatar
  Richard Vedder 22 oktober 2017

  De partijen worden altijd ingevoerd, dat is niets nieuws. Maar worden ze echt allemaal gecheckt op vals spelen? Bijzonder!

  De regels mbt de telefoon gelden ook in de KNSB-competitie en die vind ik prima.

 2. Avatar
  Jaap Amesz 22 oktober 2017

  1) Wat ik me afvraag hoe het zit met aansprakelijkheid. Stel je geeft je telefoon af bij de wedstrijdleider, wat als na afloop je telefoon pleite is? Of wat mij in de sauna overkwam. Ik kom daar met reusachtige, gave, gloednieuwe, witte handdoek. Die hang ik op een haakje. Kom ik even later terug. Is mijn handdoek ingewisseld voor een gescheurde, bevlekte, veel kleinere, verwassen witte handdoek. Haha. Wat als iemand zijn telefoon upgrade? De verkeerde meeneemt? Hoe is dat geregeld dan? Moet een toernooi dan een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

  2) Verder is er het probleem van ‘nogal wiedes’ partijen. Soms ben ik erg blij dat ik de hele partij alle nummer 1 zetten van de computer heb gespeeld. Dat komt weinig voor. 1 op 50 potjes. Dat zijn meestal potjes tegen zwakkere tegenstanders. Stukken slaan, ontwikkelen, mat zetten. Tot nu toe was dat bij mij op de club. In Hoogeveen gaan dan meteen de toeters af toch? Wat zijn dan de regels? Of is het willekeur? Is het als een 2200 speler perfect speelt tegen een 1700 speler dat er niks aan de hand is? Wat als de 2200 speler met perfect spel wint van de 2700 GM? Is er dan een verschil? Volgens mij is dit een vervelend grijs gebied waar in de toekomst nog veel bonje over gaat komen.

  • Avatar
   Hendrikom 23 oktober 2017

   Die methodes kijken verder dan alleen steeds de beste computerzet. Uiteraard gaan er geen bellen rinkelen als het alternatief een punt of vier slechter is. In ieder geval wordt dat eerst bestudeerd alvorens je een speler erop aanspreekt. Dat is tenminste de bedoeling als ik het had begrepen. Ook weer in combinatie met je eigen speelsterkte, afwijkend gedrag etc. Je telefoon of wat voor apparatuur ook niet ‘aan je lijf’ is niet zo’n gek idee. Mag dus gewoon in je jaszak over de stoel hangen. Prima toch ūüôā

 3. Avatar
  Frits Fritschy 22 oktober 2017

  Jaap,

  1) Het is misschien moeilijk voorstelbaar, maar 20 jaar geleden had vrijwel niemand een mobiele telefoon. Op de een of andere manier wisten mensen toch te overleven. Ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat de Hoogeveen-organisatie zich niet verantwoordelijk voelt voor mensen die hun telefoon niet thuis laten. Maar misschien heeft dat te maken met dat ik de laatste Nederlander zonder smartphone ben.

  2) Als de Hoogeveen-organisatie de FIDE-aanbevelingen volgt, gebruiken ze te veel overeenkomst met enginezetten alleen als aanwijzing, niet als bewijs. Ofwel: als je een paar partijen te veel zetten speelt die niet bij je rating passen, zou je wel eens uitgenodigd kunnen worden na de partij mee te komen naar een achterkamertje om je kleren uit te doen voor een lijfelijk onderzoek. Misschien wordt het je in zo’n geval toegestaan een grote handdoek om te slaan.

 4. Avatar
  wimw 22 oktober 2017

  Ik herinner me dit geval met verborgen elektronica in schoenen. Wordt daar nog op gelet?

  He gained fame a few years ago, by playing in GM tournaments and crushing players many categories above him with flawless tactical play. Then Borislav Ivanov, who has been the subject of at least a dozen articles here, was disqualified and suspended ‚Äď for not allowing the organisers to check his shoes for electronic signaling devices. That finally ended his chess career.

 5. Avatar
  Pieter Priems 22 oktober 2017

  Dertig jaar geselden had een Duitser in Gent zijn openingsrepertoire in de auto liggen en ging daar soms even kijken. Er zijn waarschijnlijk veel manieren om te  frauderen. De meest voor de hand liggende kan je aanpakken lijkt me, maar niet alle.

 6. Avatar
  Johan Hut 22 oktober 2017

  Frits, ik heb ook geen smartphone. Wel een mobieltje om de wegenwacht te bellen. Meer dan bellen kan ik niet met dat mobieltje. Nou ja, weliswaar wel sms’en, zegt mijn zus, maar ik weet niet hoe dat moet en zij wel.

  Maar even serieus: dat is dus ook een vraag. Mag ik mijn nood-mobieltje¬†in mijn zak houden, waarvan iedere deskundige kan zien dat je er echt alleen mee kunt bellen en (als mijn zus het me uitlegt) sms’en?

  • Avatar
   Frits Fritschy 22 oktober 2017

   Johan, wat fijn om niet alleen te zijn (maar ook wel een beetje jammer eigenlijk).

   Wat betreft je andere punt: als ik wedstrijdleider bij een knsb-wedstrijd in de derde klasse zou zijn, zou ik je uitleg accepteren – maar niet iedereen zou dat doen, zeker niet als je zus een sterke schaker is. Bij een toernooi met hoog prijzengeld liggen de zaken misschien wat scherper. Vergelijk het met een zakmes dat je bij je hebt om een appeltje te kunnen schillen. Normaal geen probleem, maar op een luchthaven wel.

   • Avatar
    Aard 23 oktober 2017

    Hier meldt zich nog een 50+ er zonder smartphone. Dat zijn er dus al 3.

   • Avatar
    Johan Hut 23 oktober 2017

    Mijn zus is zeker een sterke schaker. Toen ze verkering kreeg, 25 jaar geleden, versloeg ze meteen haar aanstaande schoonvader. Die schaakte bijna nooit, maar kon zich toch niet voorstellen dat hij van een jonge vrouw verloor. Dit is trouwens wel een andere zus dan de zus die weet hoe ik zou kunnen sms’en, maar de schaakzus weet dat waarschijnlijk ook. Dus zij zou mij live kunnen volgen en dan varianten doorgeven, via sms. De andere zus zou mij dan kunnen uitleggen hoe ik die kan lezen.

 7. Avatar
  Jaap Amesz 23 oktober 2017

  Als ik voor de scheids me uit moet kleden, ga ik ook weer naakt terug de zaal in. ūüėČ

 8. Avatar
  Albert de Wit 24 oktober 2017

   

  Ik vind het een goede zaak dat partijen worden gecontroleerd op vals spel.

  Valsspelers demotiveren de eerlijke schaker, die veel tijd, geld en energie in het schaken steekt om op een reguliere manier zijn of haar spel te verbeteren, enorm, zeker als er niet wordt opgetreden tegen (vermoedelijke) valsspelers, wat in Nederland helaas het geval is.

  Ik heb zelf zeer onverkwikkelijke dingen meegemaakt op het gebied van vals spel, die mij hebben doen besluiten om te stoppen met schaken. Hoe dit is gegaan zal in proberen in het kort uit de doeken te doen: 

   

  Bij mijn schaakclub was iemand die extreem veel op het toilet zat en zijn schaakprestaties waren zeer opmerkelijk voor iemand van zijn leeftijd. Ik waarschuwde het bestuur van de schaakclub, maar die besloot uiteindelijk hem zijn gang te laten gaan met als argument dat ze niets konden doen zolang ze geen hard bewijs van valsspelen had. Toen ik het bestuur de reglementen voorhield waarin staat dat de arbiter voor dit bewijs dient te zorgen, zei het bestuur dat de club geen arbiter had… 

   

  Ik heb toen de KNSB over het gebeuren ge√Įnformeerd middels een rapport van zo’n 20 pagina’s, maar de KNSB was het eens met het bestuur van de schaakclub. Mijn klacht dat de dienstdoende wedstrijdleiders nalatig waren geweest door niet in te grijpen waar dat wel had gemoeten, werd niet begrepen, de KNSB bleek de schaakregels niet te kennen.

  De zin om te schaken was bij mij toen wel verdwenen, ik heb mijn lidmaatschap van de club opgezegd en ben gestopt met schaken. Ook merk ik dat 6 andere leden, die tot voor kort een vaste plaats hadden in het eerste team van de schaakclub, gestopt zijn met het spelen van schaakwedstrijden.  

   

  Het argument van de schaakclub en de KNSB dat de deelnemers aan een schaakwedstrijd met het bewijs moeten komen dat er iemand valsspeelt is onzin. De reglementen van de FIDE zijn hier duidelijk over. Artikel 12.2.1. luidt: The arbiter shall ensure fair play. Dit betekent dat de arbiter moet verzekeren (bewijzen) dat er eerlijk (dus niet vals) wordt gespeeld. De deelnemers aan een schaakwedstrijd kunnen hooguit onregelmatigheden signaleren en die onder de aandacht van de arbiter brengen. 

   

  Het is dus goed dat in Hoogeveen de partijen worden gescand op vals spel, maar zoals Frits Fritschy al aangaf, geeft dit hooguit een aanwijzing voor vals spel. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als de alarmbellen van de computer afgaan. Wordt de bewuste persoon dan daadwerkelijk gefouilleerd? Dat zou dan voor het eerst zijn in het Nederlandse schaakgebeuren. De laatste keer dat er in Nederland iemand werd betrapt op vals spel is al weer 10 jaar geleden. Het is na√Įef om te denken dat er sindsdien niet meer is valsgespeeld, zeker niet met al die smartphones vandaag de dag.¬†

   

  Ik voorzie dat de komende jaren veel schakers zullen stoppen met hun hobby als er niets wordt ondernomen tegen valsspelers.

   

  • Avatar
   Jaap Amesz 24 oktober 2017

   Waar kunnen we het 20 pagina tellende rapport lezen? Je kunt ook vooraf de namen weghalen. Je kan zo andere schakers helpen met de aanwijzingen die je hebt gevonden. Ik heb interesse het rapport te lezen.

   • Avatar
    Albert de Wit 24 oktober 2017

     

    Dat rapport publiceer ik vooralsnog niet. Ik kan de namen wel weghalen, maar uit de combinatie van de tekst en mijn eigen naam wordt snel duidelijk om wie het gaat en het lijkt me niet goed als die namen over het internet gaan circuleren.

     

     

     

  • Avatar
   Frits Fritschy 24 oktober 2017

   Mensen die tijdens een partij voor een interne competitie van een vereniging op het toilet de stelling gaan analyseren, daar zit duidelijk een steekje los. Nou wordt dat laatste door niet-schakers als een veelvoorkomende eigenschap van schakers gezien, maar volgens mijn ervaring valt dat toch erg mee.

   De meeste valsspelers houden erg van schaken, laat dat duidelijk zijn, anders zouden ze al die moeite niet doen en een dergelijk risico niet nemen. Alleen: hun feitelijke kunde is niet geheel in overeenstemming met hun gedroomde kunde. Vrijwel iedere schaker accepteert dit op de een of andere manier, maar voor sommigen (die wellicht niets anders hebben om een identiteit aan te kunnen ontlenen) is dit zo erg dat ze bereid zijn sociale uitsluiting te riskeren. Ik ben geen psychiater, maar dit lijken me toch symptomen van een persoonlijkheidsstoornisje.

   Een andere categorie valsspelers wordt gevormd door de ‘kleptomanen’. Je hebt mensen die eenmaal een winkeldiefstalletje plegen om te kijken of ze dat kunnen, en een minderheid daarvan gaat ermee door vanwege de adrenalinekick. Zo zijn er waarschijnlijk ook valsspelers die het alleen maar doen omdat ze het niet meer kunnen laten.

   Dan heb je nog de ‘nymfomanen’. Als ik kijk naar het fenomeen Ivanov van een aantal jaren terug (daar had wimw het over), dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat hij zijn valsspelerij helemaal niet wilde verbergen; hij leek het juist geweldig te vinden dat iedereen hem verdacht zonder dat men sluitend bewijs tegen hem vond.

   Ten slotte zijn er ook nog mensen die het voor het geld doen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er veel Nederlanders zijn voor wie dat geldt. Vrijwel iedere Nederlander heeft inkomen, hetzij uit werk, hetzij via een uitkering. Als je geen prof bent, is prijzengeld een bijverdienste (en vaak ook als je wél prof bent). Als je één keer gepakt wordt, zul je die bijverdienste voor een groot aantal jaren moeten missen. Dit plus die sociale uitsluiting. Tien jaar geleden was het in het wielrennen: je wordt misschien gepakt met epo, maar iedereen gebruikte, dus als je je schorsing had uitgezeten werd je gewoon weer geaccepteerd. Dat is niet zo bij schakers.

   Voor sommige buitenlanders die hier spelen, zal de inkomenszekerheid niet gelden. Maar ook voor hen geldt: de mogelijke verdiensten door vals spelen lijken me niet op te wegen tegen het risico alles voorgoed kwijt te raken (met bij hen ook nog de waarschijnlijkheid dat er niets is om op terug te vallen).

   Kortom: het is goed dat er gecontroleerd wordt bij een toernooi als in Hoogeveen, al is het alleen maar om de zwakkeren van geest tegen zichzelf te beschermen. Maar we moeten niet gaan overdrijven. Als ik last zou hebben van zwakke ingewanden, zou ik het, zacht gezegd, toch wel vervelend vinden als een arbiter de deur van de wc zou openbreken.

   Ik heb ooit eens gelezen over de Joegoslavische schaker Boris Kostic, die ook verdacht vaak het toilet bezocht tijdens een toernooi. Na een tijdje hing er een bordje op de wc-deur: ‘Beratungsstelle Schachmeisters Kostic’. Misschien had een dergelijke actie je de moeite kunnen besparen van een 20 pagina’s tellende klacht.

   Overigens staat er in de FIDE-aanbevelingen ook iets over het risico van uiten van verdenkingen zonder goede gronden. Als je wilt dat er iets met je verdenkingen gedaan wordt, moet je er een offici√ęle klacht over indienen. Blijkt dat er te weinig grond is voor je klacht, dan kun je zelf gestraft worden. En terecht, naar mijn mening.

   • Avatar
    Albert de Wit 24 oktober 2017

     

    In de op √©√©n na laatste alinea van jouw verhaal heb je het over mijn “20 pagina’s tellende klacht”. Een alinea later zeg je dat ik een “offici√ęle klacht” moet indienen. Welnu, dit heb ik dus gedaan en wel een erg goed gefundeerde klacht.

     

    Een bordje op de deur hangen lijkt misschien wel grappig maar daarmee maak je de toiletganger belachelijk terwijl die misschien echt een medisch probleem zou kunnen hebben. Ik vind dit niet correct, ik vind het beter om de arbiter uit te laten zoeken wat er echt aan de hand is. Overigens zijn dergelijke dingen gebeurd bij de club. Op een gegeven moment werd de klink van de deur gesloopt, de deur werd op slot gedraaid gedurende de hele partij, zodat de bewuste speler niet op dat toilet kon zitten en verder werd het toilet besmeurd met poep. Ik vind dit geen goede praktijken. Het gaat lijken op eigenrichting en dat is onwenselijk. Dat een arbiter uitzoekt wat er aan de hand is lijkt me veel beter en kan ook voorkomen dat mensen het recht in eigen hand gaan nemen.

     

    Verder is het helemaal niet noodzakelijk om de deur van het toilet open te breken en er dan achter te komen dat iemand last heeft van zijn ingewanden, je kunt ook gewoon even wachten tot de speler klaar is met zijn toiletbezoek.

     

    Het lijkt me vreemd dat iemand jarenlang last heeft van zijn ingewanden. Dat je een keer last hebt omdat je iets verkeerds hebt gegeten kan gebeuren, maar jarenlang iedere partij lijkt me wel heel erg onwaarschijnlijk. Daarnaast is het vreemd dat die speler op het eind van de partij, als de tijd begint te dringen, plotseling helemaal geen last meer heeft van zijn ingewanden en helemaal niet meer zo nodig naar het toilet hoeft. Ook gedurende de autorit naar de schaakwedstrijd, die een uur duurde had die speler helemaal geen last van zijn ingewanden. En na die autorit hoefde hij, voordat de partij begon, helemaal niet zo nodig naar het toilet. Ook bij rapidpartijen, die toch al gauw een uur duren, hoeft hij helemaal niet naar het toilet.

     

    Dergelijke bespiegelingen heb ik in het rapport gezet, mijn bevindingen werden door de KNSB “ernstig” genoemd. Bang dat ik gestraft zal worden ben ik niet.

     

    Het is de KNSB die wel eens gestraft zou kunnen worden, de FIDE is er namelijk niet zo van gediend om FM titels uit te delen aan spelers die nauwelijks een loper van een paard kunnen onderscheiden en die hun resultaten behalen in wedstrijden waar ze de helft van de tijd op het toilet zitten terwijl de wedstrijdleiders zorgvuldig de andere kant opkijken.

     

     

     

   • Avatar
    Frits Fritschy 24 oktober 2017

    Oeps. In plaats van ‘nymfomanen’ bedoelde ik natuurlijk ‘narcisten’. Gevalletje dyslexie. Oh nee, afasie.

 9. Avatar
  Frits Fritschy 24 oktober 2017

  Het toilet besmeuren met poep om te voorkomen dat iemand er gaat zitten analyseren? Ik begin toch wel benieuwd te worden om welke schaakclub het gaat. Misschien moet ik mijn mening over de over het algemeen redelijke geestelijke stabiliteit van schakers bijstellen. Tenzij we het hier hebben over de allerjongste groep van de jeugdafdeling.

 10. Avatar
  Jaap Amesz 24 oktober 2017

  Klinkt als een spannende club!

  Nu wil het weten ook. Noem je prijs.

 11. Avatar
  wimw 24 oktober 2017

  Gert Ligterink schreef twee jaar geleden in zijn schaakrubriek in de Volkskrant het onderstaande , waaraan je kan zien dat dit soort bedrog ook op een hoger schaakniveau kan plaats vinden.

  Aanzienlijk ernstiger is het bedrog van de tweevoudige Georgische kampioen Gaioz Nigalidze tijdens het open toernooi in Dubai van 2015. Na klachten van zijn tegenstanders dat Nigalidze opvallend vaak het toilet bezocht, stelde de arbiter een onderzoek in. Achter de toiletpot vond hij een met toiletpapier bedekte smartphone waarop Nigalidze’s lopende partij door een schaakprogramma werd geanalyseerd. Het spreekt vanzelf dat de bedrieger uit het toernooi werd gezet. Hij kan rekenen op een lange schorsing. Vele collega’s hopen op levenslang.

  En die Bulgaarse schaker Ivanov is inmiddels opgepakt voor het vervalsen van rijbewijzen, die hij voor grof geld verkocht. Het is dus wel aannemelijk dat hij vals speelde voor het prijzengeld.

 12. Avatar
  Frits Fritschy 24 oktober 2017

  Ja Wim, dat geval ken ik ook. Een mix van de door mij gegeven typeringen is natuurlijk altijd mogelijk. Maar toch, ‘een met toiletpapier bedekte smartphone achter de toiletpot’: dat ruikt toch meer naar wanhoop dan naar geldlust (zeker als je de staat van toiletten kent na een uurtje of drie tijdens een schaaktoernooi). En in Ivanovs carri√®re lijkt me toch ook iets dwangmatigs te zitten. Hij pakt het blijkbaar wel wat professioneler aan, want zeg nou zelf: rijk willen worden door je schaakuitslagen te manipuleren…?

 13. Avatar
  Eric van t Hof 25 oktober 2017

  Is dit te streng? Gaan we te ver? Of is het goed dat deze regels ingevoerd worden.

  Deze regels zijn al ca. 3 jaar geleden ingevoerd door de FIDE.

  Alleen is dit in Nederland voor zover ik weet pas de eerste keer dat ze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

  Een zeer goed besluit dus – een besluit dat navolging verdient.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 26 oktober 2017

   Bij de KNSB-competitie gelden deze regels ook, of in ieder geval het gedeelte ‘telefoon uit, niet op lichaam’. Ik neem aan ook in Dieren, Groningen, Haarlem etc.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.