Adhiban op voorsprong tegen Van Foreest


Vroeger had je in Hilversum de Timman-matches, waarin onze overgrootmeester gekoppeld werd aan een wereldtopper, tot aan Kasparov aan toe. Tegenwoordig heb je in Hoogeveen de Van Foreest-matches, waarin de sterkste Nederlandse jeugdspeler van het moment zich mag meten aan sterke grootmeesters, waaronder dezelfde Timman. Jorden verloor die match nipt (2.5-3.5) net als vorig jaar tegen Ivan Sokolov. Dit jaar moet hij toch echt eens een match winnen, zo vindt toernooidirecteur Loek van Wely: “Dit is je derde en laatste kans!” Dat zal echter niet makkelijk worden. Tegenstander dit jaar is namelijk Baskaran Adhiban, die eerder dit jaar de grote verrassing was in de A-groep van Tata Steel en daar gedeeld derde werd, terwijl Jorden het toen een groep lager het ehm, ietsje minder goed deed. Qua rating schelen de spelers echter ook weer niet zoveel, 2609 om 2671. Voorlopig is het wel Adhiban die de lakens uitdeelt. In beide partijen won hij door een rekenfout van Van Foreest een pion en dat de Groninger daarna in ieder geval nog een partij remise hield is eigenlijk een meevaller.

In de eerste partij ontweek Van Foreest de voorbereiding van Adhiban door een nieuwe opening uit te proberen: het Aangenomen Damegambiet. Toch was het de laatste die een spectaculair (en geïmproviseerd) nieuwtje bracht: het stukoffer 11.Pxb5!? De engines zijn niet zo onder de indruk en geven zwart gelijke kansen, maar die moet dan wel nauwkeurig voortzetten. In de partij won wit het stuk terug en kreeg hij een eindspel met een a-pion meer. Dat gaf wit goede winstkansen, maar nu was het de beurt aan de Indiër om iets te overzien. Met een pionoffer en een kwaliteitsoffer kreeg zwart een stelling die ondanks drie punten meer voor wit op de schaal van Euwe niet te kraken was. Wit had het nog wel een tijdje kunnen proberen als hij niet per ongeluk de kwaliteit teruggegeven had.

Jorden van Foreest concentreert zich aan het begin van de eerste partij. Foto gemaakt door Harry Gielen.

Het verloop van de eerste partij leek een beetje op dat van de tweede. In een hippe Italiaanse stelling kwam Adhiban weer met een nieuw idee. Geen offer dit keer, al was het moeten spelen van het paard naar h6 een behoorlijke concessie. Weer maakte Jorden een rekenfout en de gevolgen waren nog iets erger dan een dag eerder. In plaats van duidelijk voordeel had hij groot nadeel: een pion minder zonder compensatie. Dit keer wist Adhiban de technische klus wel tot een goed einde te brengen.

Een andere match die in Hoogeveen gespeeld wordt is tussen Vassily Ivanchuk en Wei Yi. Beide spelers kunnen bijzonder interessante partijen spelen en dat zal een belangrijke reden geweest zijn dat ze uitgenodigd zijn. De eerste partij bracht echter niet het gehoopte vuurwerk. Al op zet 20 ontstond een 0.00 toreneindspel en hoewel de partij nog tot zet 43 duurde werd het nooit echt spannend. Vuurwerk was er wel een beetje in de tweede partij. Een Siciliaan, een opening waar Wei Yi vaak gehakt van maakt. Ook nu speelde hij het agressief, inclusief stukoffer op zet 20. Ivanchuk verdedigde het echter koelbloedig en kwam nooit in gevaar. Niet lang daarna eindigde de partij remise in eeuwig schaak.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.