Jorden erop en erover!


De wielerliefhebber kent de uitdrukking wel: erop en erover. Dat betekent dat een achtervolgende wielrenner niet alleen de koploper(s) heeft achterhaald, maar ook meteen van ze/hem/haar wegrijdt. In Hoogeveen werd Jorden van Foreest na twee partijen de achtervolger, maar gisteren en vandaag heeft hij Baskaran Adhiban niet alleen achterhaald, hij heeft door twee keer te winnen zelfs de leiding in de match genomen! Ook in de andere match staat het 2.5-1.5 omdat Vassily Ivanchuk profiteerde van een foutief torenoffer van Wei Yi.

De derde partij tussen Adhiban en Van Foreest was net als de eerste partij een Aangenomen Damegambiet, maar dit keer koos de Indiër niet voor een snelle dameruil. Op zet 18 koos Adhiban voor een combinatie en even later stond hij een pion voor. Zou de partij net zo verlopen als de eerste twee? Nee, want al snel was hij de pion weer kwijt en met zijn combinatie was hij ook al het loperpaar verloren. Hij stond daarom onder druk, maar uiteindelijk werd de partij door één zet beslist. 30.Kf2 was een blunder waarmee wit een kwaliteit verloor en waardoor Jorden zijn eerste overwinning in de match kon scoren.

Jorden van Foreest is vast blij met het verloop van de match. Foto door Lennart Ootes.


Ook in de vierde matchpartij was voor de tweede keer dezelfde opening te zien, dit keer het Italiaans. Weer was het wit die als eerste afweek. Adhiban bleek goed voorbereid en koos al snel voor een wilde aanval op de koningsvleugel met h5 en g5. Vervolgens h4, g4, g3, gxh2, heel gevaarlijk allemaal, maar u begrijpt vast dat de aanval niet gratis was. Met een slimme zet wist wit dameruil te forceren, stond daarna een pion voor, daarna twee pionnen, daarna drie pionnen en uiteindelijk zelfs een stuk en een pion.

Ivanchuk – Wei Yi

In mijn vorige verslag vertelde ik over de hoop op vuurwerk in de match. In de derde partij kwam dat er inderdaad. Chinees vuurwerk: met een torenoffer werd de witte koning met een bord vol stukken naar d4 gelokt. Het is echter niet voor niets dat de overheid waarschuwt voor de gevaren van vuurwerk. Zwart had geen goed vervolg, wit bleef een toren voor en niet veel later moest de Chinees zijn hand uitsteken ter overgave. Wel beter dan je hand kwijtraken door een vuurwerkbom overigens. In de vierde partij kreeg Wei Yi nog wat kleine kansjes, maar Ivanchuk speelde het nauwkeurig en wist zetherhaling af te dwingen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.