Van Foreest en Ivanchuk winnen matches na vluggertjes


Jorden van Foreest heeft gedaan wat hij van toernooidirecteur Van Wely moest doen door zijn match tegen Baskaran Adhiban te winnen. De uitslag na de reguliere partijen was 3-3, maar Jorden wist de beide vluggertjes van de barrage te winnen. Ook de match tussen Ivanchuk en Wei Yi werd via snelschaakpartijen beslist: de damliefhebber uit Oekraïne (die het morgen op 100 velden tegen Jan Groenendijk mag opnemen) won daarin met 2-0.

De vijfde matchpartij tussen Van Foreest en Adhiban was weer een Aangenomen Damegambiet. Net als in de eerste partij werden snel de dames geruild. Ook veel andere stukken werden geruild, maar wit bleef een beetje druk houden op de damevleugel. Dat leverde na een paar onnauwkeurigheden een pion op en hoewel het daarna nog spannend bleef werd de materiële voorsprong uiteindelijk beslissend.In de zesde partij (weer Italiaans) was het Jorden die een pion won in een theoretisch bekende stelling. Hij hield echter iets te lang vast aan de pion en toen hij uiteindelijk de pion moest teruggeven stonden zijn stukken niet zo handig. Op zet 28 miste de Indiër echter een kans de druk op wit vast te houden waarna het snel remise werd. Dat betekende: snelschaken!

Snelschaken wordt soms een loterij genoemd, vooral omdat in sommige partijen (zeker als er veel op het spel staat) de ene grote fout na de ander gemaakt wordt. In de eerste snelschaakpartij speelde Jorden gewoon een goede partij. De waardering schommelde tussen voordeel en groot voordeel wat uiteindelijk winnend voordeel werd. In de tweede partij was de uitslag wat minder logisch. Op twee momenten had wit simpel kunnen winnen (25.Dxc3 en 27.Dd7). Toen hij dat verzuimde zat er niet meer dan remise voor hem in en omdat dat niet genoeg was verloor hij uiteindelijk nog. Maar zeker gezien de eerste barragepartij was de overwinning voor Jorden terecht.

Ivanchuk – Wei Yi

In de andere match liet Wei Yi eindelijk zijn specialiteit zien: het slachten van Siciliaans. Met 19.e6 dreef hij in de zesde partij een wig in de zwarte stelling en toen hij vervolgens met zijn dame op de koningsvleugel binnendrong was het voorbij met de zwarte tegenstand. Dat maakte ook die match 3-3, een uitslag die volgens ratingverwachting is. In het snelschaken bleek Ivanchuk echter de sterkste.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.