Zoya en Jaap op 80%: vandaag tegen elkaar

In de vijfde ronde viel weer genoeg te beleven, wat ook wel te verwachten was met maar liefst vier koplopers, die allen hun positie wilden consolideren. In de praktijk betekent dat dan winnen.

Thomas Willemze probeerde dat ook tegen Zoya Schleining, en haalde daarvoor een gesloten Siciliaan van stal, die overging naar Konings-Indisch in de voorhand. Wit moet dan matzetten, vooral toen zwart koelbloedig een pionnetje snoepte en een verzwakte koningsstelling op de koop toenam. Thomas rook bloed, maar terwijl hij normaal zo secuur combineert en afwikkelt ging hij nu flink de mist in. Zoya blijft dus aan de leiding; Thomas valt (even) af.

Medekoploper Hanna Marie Klek haakte ook af. Tegenstander Rosa Ratsma opende Spaans, en het vervolg was heel klassiek, met de moderne twist die de hedendaagse topgrootmeesters eraan geven. Het vervolg was al net als bij de schaakelite: correct spel en het evenwicht werd niet verbroken. Toen de meeste stukken zich groepeerden op de open f-lijn tekende de status-quo en daarmee de remise zich af. Hanna Marie dus op een halfje achterstand.

Jaap de Jager speelde met wit tegen Albert Blees, die zich nu wel moet afvragen hoe lang de gifbeker nog aan zijn kant van het bord blijft staan. Vandaag wilde hij iets solides proberen, en zette een oerdegelijke Stonewall neer. Jaap gaat daar niet zomaar in mee en kiest een scherpe opzet, met een idee bekend van Boris Avrukhs GM repertoire:


Stelling na 10. b4

Dit is natuurlijk een pionoffer, maar na 10…Lxb4 staat de loper buitenspel na 11. c5. Zwart speelde daarom 10…dxc4 en nu is thematisch, ook volgens Boris, 11. e4 met onduidelijke stelling en compensatie voor de pion. Jaap speelde echter 11. Pd2 en werd verrast door 11…b5, 12. Pxb5 cxb5 13. Lxa8 Pa6 en nu gaat zwart niet met de loper maar met het paard op b4 slaan en heeft ruime compensatie voor de kwaliteit. Even later had hij twee verbonden vrijpionnen, terwijl Jaaps lopers en torens geen emplooi vonden:

Lees hier verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.