Eindelijk: Meestertitel voor Jaap de Jager

Aan het begin van de voorlaatste ronde is het tijd om de balans op te maken. Jaap de Jager een half punt voor op IM’s Thomas Willemze en Zoya Schleining. Op weg naar de toernooizege? Nog belangrijker lijkt het voor Jaap om eindelijk dat derde IM-resultaat te pakken en daarvoor is nog een halfje nodig. Maar dat zal hij zeker vandaag niet makkelijk bemachtigen, want Thomas strijdt voor het behoud van zijn Haarlemse Meesterstitel en daarvoor zal hij met wit van Jaap moeten winnen.

De opening verloopt zoals verwacht: Aljechin, een rustige variant waarin wit een klein plusje heeft. Maar Jaap is een kei in het verdedigen van dit soort stellingen. Toch staat hij na een zet of twintig wel heel erg gedrongen:

Hier speelt Thomas de kansrijk ogende zet 22. Pe5 (de engines geven aan dat het in het nauw brengen van de zwarte dame met 22.Le5 Dg6 23 Td2 of 22.Td2 dxc5 23. Le5 Dg6 24. Lc2 meer kansen biedt), maar dat geeft Jaap de kans tot de afwikkeling 22…bxc5 23.Pxc6 cxd4 24. Txd4 Txd4. Thomas kiest hier voor 25. Le5 (25. Pxe7 geeft misschien meer kans op voordeel)

 

Lees hier verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.