“Gokken op schaakwedstrijden” door Jan Willem Duijzer. Column van Schaakvereniging Promotie.

Volgend seizoen start de nieuw vormgegeven KNSB competitie. Wie mee wil spelen mag zich aanmelden. Er zal een vierde landelijke klasse ontstaan, waaruit degradatie niet meer mogelijk is. Regionale bondscompetities, met wedstrijden op doordeweekse dagen en soms ook in het weekend, zullen blijven bestaan, maar het niveau zal vermoedelijk iets lager worden. Qua niveau zal er een overlap gaan ontstaan van de huidige promotieklassen (straks meer passend: hoofdklassen) van de regionale bonden met de nieuwe vierde klasse van de KNSB.
Tot zover en los van de inhoudelijke discussie hierover – die is beslecht – niets bijzonders. Te verwachten is een beperkte verschuiving van spelers en teams van het regionale naar het landelijke niveau. Spelen op zaterdag is voor een deel van de huidige ‘regionale spelers’ nu eenmaal praktischer. Voor anderen is het spelen op landelijk niveau interessant, omdat ze daarmee nieuwe tegenstanders ontmoeten. Mogelijk zullen de regionale bonden toestaan dat spelers kunnen deelnemen aan zowel de KNSB competitie als aan de regionale competitie, eventueel alleen als lid van een andere vereniging, iets dat in de HSB nu al toegestaan is. Omdat het straks volledig gescheiden competities zijn, zie ik niet goed wat het bezwaar daartegen zou zijn. Integendeel. Het zou een mooie maatregel zijn om de gevreesde verarming van de regionale competities tegen te gaan. Grootmeesters in de regionale hoofdklassen, waarom niet?

Voor de KNSB heb ik als tip om voorwaarden te verbinden aan het spelen op landelijk niveau. Ik denk aan:

1. Voorwaarden op het gebied van marketing en communicatie. Wat zou het leuk zijn als verenigingen die structureel op zaterdag (gaan) spelen een actieve(re) rol zouden gaan spelen bij de marketing van het schaken. Is het bijvoorbeeld haalbaar om tijdens wedstrijden, wellicht alleen in de hoogste klassen, een aparte ruimte voor demonstratie en analyse te regelen? En het ‘publiek’ uit te nodigen om te komen kijken? Daarnaast, ik durf het haast niet te vragen, is het haalbaar om een digitaal platform te creëren waar alle KNSB-partijen (liefst live) op gepubliceerd worden en te volgen zijn? Zo moeilijk is dat anno 2017 toch niet meer?

2. Voorwaarden op het gebied van de informatie- en publicatierechten. De KNSB zou als “eigenaar” van de competitie zoveel mogelijk rechten moeten reserveren. Je weet immers maar nooit hoe een koe een haas vangt. Ik weet nog dat ik stomverbaasd was om te horen dat het (Challenger) tennistoernooi van Den Haag geld verdient aan Chinese gokbedrijven door alle gespeelde partijen live te ‘broadcasten’. Met steun van de ATP, die al dit soort rechten heeft gereserveerd en ze actief verhandelt. Geld stinkt niet. De KNSB competitie zou zich voor gok-marketing, technisch gesproken, prima lenen.

Schaken is genieten. Voor de spelers, voor het publiek (dat best wat groter mag worden) en desnoods ook voor hen die (legaal) op de wedstrijden gokken. De nieuwe KNSB competitie zou een mooi vehikel kunnen zijn voor al dit genot.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.