IM Nodirbek Abdusattorov (12 jaar) komt op tweede plaats ‘jongste grootmeester ooit’

In St. Petersburg was vandaag een bijzondere gebeurtenis. De jongeling, Nodirbek Abdusattorov, afkomstig uit Tashkent (Uzbekistan) lukte het om zijn derde grootmeesterresultaat binnen te halen. Hij is pas 12 jaar, 10 maanden en 28 dagen jong. Ondanks het schitterende resultaat in dit toernooi is het hem net niet gelukt om het record van Sergey Karjakin te verbreken. Maar hiermee komt hij wel op de tweede plaats aller tijden.

Nodirbek Abdusattorov (foto Lennart Ootes)

Er was al sprake van een tweestrijd met het andere bijzondere talent, Ramesh Praggnanandhaa, ook piepjong, die in aanmerking komt om dit record te verbreken. Die is nog pas 11 als ik goed geïnformeerd ben en het lijkt het erop dat hij het record wel eens zou kunnen verbreken.

In elk geval kreeg Abdusattorov het bepaald niet cadeau. Hij hield in de laatste paar ronden in St. Petersburg sterke spelers als Timofeev en Alekseev op remise.

Op de site van Chessbase wordt melding gemaakt van deze bijzondere gebeurtenis. Ik heb in elk geval het tabelletje met ‘jongste GMs ooit’ er even uitgelicht voor u. Hij komt dus op de tweede plaats te staan.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.