Schaken als een grootmeester

In het nieuwe nummer van Computeridee zag ik in de rubriek Uitsmijter een bekende foto.
Het was een foto van Sheila van Foreest die een vraaggesprek had met Jolein de Rooij over de door haar ontwikkelde schaakapp Real Chess. Uit dit vraaggesprek het volgende.

Voor wie is Real Chess?
‘Real Chess traint volwassenen en serieuze kinderen in subtiele zetten die hun winstkansen op lange termijn vergroten. Voor een schaker is het heel belangrijk om in gedachten toekomstige bordposities te kunnen visualiseren. Daarom traint Real Chess spelers in blindschaken. Als je dat goed kunt, maakt je dat bijna automatisch een goed schaker. Ook traint Real Chess het spelinzicht, o.a. met bordsituaties waarvan je moet aangeven welke stukken ongedekt staan, of aangevallen worden. Niet alleen nu, maar ook na een aantal zetten. Iedereen kan een gratis proefversie voor Android downloaden van mijn site. Voor de volledige versie vraag ik een tientje. Zo kan ik de kosten dekken, onder meer van de server. En uit principe vind ik dat softwaremakers betaald moeten worden voor hun werk.’

Vorig jaar liet Jorden mij deze schaakapp zien waarmee hij oefent als hij op reis is. Hij had een ruime keuze uit de vele echte partijstellingen (100.000) die in de app beschikbaar zijn.

Kijk voor meer informatie op de volgende sites:

www.vanforeest.com/realchess
www.sheila.vanforeest.com/index.html
www.tiny.cc/schaakdocu

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.