EK R5: Oranjeteams verliezen weer


Halverwege het toernooi van het EK landenteams zitten zowel de Nederlandse heren als dames in een dipje. Voor de tweede achtereenvolgende dag verloren beide teams. Vandaag was dat ook nog tegen teams die Nederland zou moeten kunnen hebben. De heren verloren met 2.5-1.5 van Roemenië, de dames zelfs met 3-1 van Wit-Rusland.

Heren

Twee nederlagen op rij, is er sprake van een crisis? De KNSB heeft verklaard dat de positie van coach Loek van Wely niet ter discussie staat, dan weet  je het dus wel. Er werd ook afgeweken van de vertrouwde strategie van niet verliezen, allereerst door wel te verliezen, maar ook door niet solide met zwart te spelen. En dat terwijl kopman Giri met wit deed wat er van hem verwacht mocht worden: een dame weggeven. Op zo’n manier dat hij heel veel compensatie kreeg en zwart totaal overklast werd, een heerlijke partij eigenlijk gewoon. In de andere witpartij gebeurde niet zoveel en speelde Ivan Sokolov een solide remise (het kan dus wel). Erwin l’Ami deed het tot nu toe goed dit toernooi, maar ook in een goed toernooi kun je mindere dagen hebben. 19…c5 lijkt niet zo’n handige beslissing, de structuur die daarna ontstaat geeft zwart een onaangename stelling met weinig tegenspel. Erg lastig te verdedigen met zwart en dat lukte ook niet. En dan Jorden van Foreest. Het plan met h6, g5, h5 en g4 in een rustige Italiaan is wel bekend; had hij gewonnen, dan was hij met goudstukken bedolven. Het deed mij echter denken wat Adhiban tegen hem deed in Hoogeveen, ook met g5, h5 en g4. Het resultaat was hetzelfde. Zwart kreeg geen aanval en wit kwam materiaal voor. Het eindspel met toren en paard tegen paard en drie pionnen was nog wel interessant, maar ook niet al te moeilijk gewonnen voor wit. En daarmee verloor Nederland de match. Strafexpeditie op de rustdag?

De Nederlandse dames met een oranje leeuw als mascotte; foto door Anastasiya Karlovych

Dames

Het grootste gevaar bij de Wit-Russische dames zat potentieel aan de hoogste borden. Vooraf leek het dus een goede strategie om daar de boel droog te houden en op de onderste borden toe te slaan. Helaas lukte zowel het droog houden als toeslaan niet. Anne Haast kwam in het vroege middenspel een beetje in de problemen: de enige open lijn was stevig door haar tegenstandster bezet. Die speelde het sterk verder met 26.g4! en 27.g5! en op haar overwinning viel niets af te dingen. Ook de tegenstandster van Tea Lanchava speelde sterk. De stukken van onze landgenote kwamen in een gesloten stelling niet zo goed te staan en langzaam werd ze weggespeeld. Op bord drie had Nederland een kleine ratingplus en Iozefina Paulet speelde gemiddeld wel iets sterker dan haar tegenstandster in een wisselvallige partij. Op bord vier hadden we wit en zo’n 200 punten ratingoverschot. Helaas speelde Anna-Maja Kazarian een ongelukkige partij. Ze kreeg een Sveshnikov op het bord, een variant die ze eerder dit toernooi met zwart had gehad. Er kwam een bekend type stelling op het bord waarin ze planloos leek te spelen. Ondanks haar lage rating speelde zwart het wel goed en het was gewoon een heel overtuigende overwinning van haar. Het Wit-Russische team was vandaag dus gewoon beter dan Nederland.

2 Reacties

  1. Avatar
    Pieter Priems 02 november 2017

    Hoi Dimitri, je schrijft bij de 29e zet van Iozefina dat slaan op een a2 een pion zou verliezen. Maar het is een dame volgens mij, Ta1 en Tb1.

  2. Avatar
    Dimitri Reinderman 02 november 2017

    Wit verliest in eerste instantie een pion 😉 Maar ik bedoelde dame inderdaad, bedankt voor het opmerken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.