Sterkste pot van het jaar wordt vergeten.

U denkt natuurlijk dat is Carlsen tegen tja, enkele top GM’s wisselen stuivertje voor plek 2, maar nee. Op de een of andere manier besteden alle grote jongens geen aandacht aan de sterkste pot van het jaar tot nu toe.

Chess.com, Chess24, Chessbase en zelfs Chessdom die soms nog wel eens iets schrijft over computerschaak, nergens iets over dit nieuws. Op 28 oktober al speelden de twee beste engines tegen elkaar, Komodo tegen Stockfish op een soort WK voor computers. Het werd remise en u kunt de partij hier zien.

Leuk detail is dat bij het bereiken van T+L tegen T er meteen remise werd gemaakt zonder ook maar één zet door te spelen. Binnen mensen-schaak gaan de T+L 50 zetten lang de T laten lijden en genoeg GM’s weten dit niet te verdedigen. Onder mensen is de aanval nu eenmaal gemakkelijker dan de verdediging. Voor computers is de verdediging even gemakkelijk als de aanval, dus bij een theoretische remise stoppen ze er meteen maar mee.

Gaan ze daarna lekker aan de bar hangen. 😉

11 Reacties

 1. Avatar
  Jaap Amesz 02 november 2017

  Klopt allemaal.

  Toch wordt deze pot specifiek nergens uitgelicht. Geen analyse, niks. Nieuwe versies van deze top enigines die voor het eerst spelen en er gebeurt eigenlijk niks mee. Dat valt mij op.

  Dat Chessdom daar niks mee doet is een gemiste kans. Of ze bewaren dat voor de finale match.

 2. Avatar
  Jaap Amesz 03 november 2017

  Nu is zeg maar het kandidatentoernooi voor computers bezig. Stel nou dat bij het kandidaten toernooi voor mensen er alleen maar verwezen zou worden naar een live zetten. Dus geen Schaaksite blogs van onze Herman & Dimitri, geen filmpjes van Peter Doggers achter de schermen, geen ronde verslagen op Chessbase, geen foto’s van Lennart Ootes……..

  Wat zou je dan denken? Zou apart zijn toch?

  Persoonlijk zie ik Stockfish en Komodo als de 2 sterkste schaakentiteiten die er zijn, dit was hun 1e pot na hun meest recente parameter wijziging en dat moment ging voorbij zonder iets erover te zeggen. Tot nu dan. 😉

 3. Avatar
  Pieter Priems 03 november 2017

  Jaap, misschien kan jij een partij analyseren, al dan niet met behulp van een computer :-).

 4. Avatar
  Jaap Amesz 03 november 2017

  Ik mis meesterlijke duiding, want ik ben geen meester. Bij mij moet je zijn voor kampioen koekhappen.

 5. Avatar
  Pieter Priems 03 november 2017

  Oké, dan stel ik Dimitri voor, die houd wel van ongebruikelijke zaken.

 6. Avatar
  Frits Fritschy 03 november 2017

  Het valt me op dat de volledige naam van een van de engines Stockfish 041017 is. Die laatste toevoeging doet me vermoeden dat Karjakin niet meer de ‘jongste grootmeester aller tijden’ is.

  Overigens leuk dat je dit nieuws even naar voren haalde, Jaap.

 7. Avatar
  M H 03 november 2017

  Is het nog interessant dan? Ik zie bij de formule 1 ook niet de atleet-commentator van dienst commentaar geven en uitleggen waarom een Ferrari eerder binnen is dan Bolt. Het is gewoon het sportieve tijdperk gepasseerd en mag nu de AI wetenschappers vermaken.

 8. Avatar
  TheBlackKnight 04 november 2017

  Ik volg het hele toernooi op Chess24 vind het zelf interessante partijen hoe die engines schaken. Geregeld mooie diepe combinaties. Ik kan echter wel enigszins begrijpen dat er weinig aandacht is voor het computerschaak. In het begin van het tijdperk was het nog hot news dat de computer dreigde de mens te verslaan. En vervolgens bijna de halve westerse wereld, zowel schaker als niet schaker weet van de match tussen Kasparov – Deep Blue. Enige tijd erna was het ook nog nieuwswaardig dat er zulke sterke engines zijn. Momenteel heeft het computerniveau de mens ver overstegen op bepaalde kenmerken. Op het moment zijn er naar mijn weten geen bijzonder noemenswaardige nieuws of ontwikkelpunten in de computerschaak. Ik ga er vanuit dat de winnaar straks wel enige aandacht krijgt. De gewone huis en tuin schaker die zal weinig belang hechten of Stockfish of Komodo wint. Voor TOP GM’s die voorbereiden met engines kan het wel belangrijk zijn de betere engine te gebruiken. Op de chesscomputer fora wordt er wel enige aandacht aan geschonken, daar zijn ook geregeld game-analyses te vinden die bekijk ik vaak, al gaat het ook boven mijn niveau. Ik steek er altijd wel iets van op.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.