Twee broers Van Foreest op het hoofdpodium in Wijk aan Zee

Sterk deelnemersveld Tata Steel Challengers tijdens jubileumeditie Tata Steel Chess Tournament

Voor het eerst gaan broers Jorden en Lucas van Foreest tijdens het Tata Steel Chess Tournament met elkaar de strijd aan op het hoofdpodium in Wijk aan Zee. Zowel Jorden als Lucas behoren tot het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers, dat vandaag is bekendgemaakt. De 13 deelnemers zijn afkomstig uit negen verschillende landen. De gemiddelde rating (2609) is hoger dan tijdens de afgelopen editie (2592). De lijst wordt aangevoerd door de 23-jarige grootmeester Vidit Gujrathi uit India. De voormalig secondant van Anish Giri staat op de 32e plaats van de wereldranglijst. De tweede speler uit de top 50 is Bassem Amin uit Egypte. Hij staat op de 45e plaats. Amin brak als eerste Afrikaanse speler de barrière van 2700. Zowel Gujrathi als Amin debuteren in Wijk aan Zee. De veertiende deelnemer is de hoogst eindigende schaker in de ACP-competitie met een rating van 2650 of lager per 1 december 2017. De 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 12 tot en met 28 januari 2018.

Mooie mix

“Het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers is een mooi mix tussen ervaring en jong talent en mannelijke en vrouwelijke schaaktoppers”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “Twee debutanten die niet tot de favorieten behoren, maar voor verrassingen kunnen gaan zorgen zijn de Duitse grootmeester Matthias Blübaum en Oekraïner Anton Korobov. De pas 20-jarige Blübaum behoort al enkele jaren tot de top van Duitsland. Korobov is vooral bekend om zijn ondernemend en aanvallend spel, waarmee hij doorgaans grillige resultaten boekt. Hij staat momenteel net buiten de top 100, terwijl hij in juni nog tot de top 40 behoorde”, aldus Van den Berg. Het is de laatste jaren een goed gebruik om ook een veteraan uit te nodigen voor de Tata Steel Challengers. Deze keer is dat Michal Krasenkow (54) uit Polen. Hij is nog altijd een zeer sterke speler en deed eerder mee in Wijk aan Zee.

Nederlandse topschakers

De Nederlandse inbreng komt van de gebroeders Jorden en Lucas van Foreest, Erwin l’Ami en Benjamin Bok. Jorden, Erwin en Benjamin maakten deel uit van het Nederlandse team tijdens het EK landen in Kreta, waar ons land op de 8e plaats eindigde. Jorden doet voor de derde keer mee in de Tata Steel Challengers, terwijl zijn twee jaar jongere broer Lucas (16) debuteert. Lucas won dit jaar de Toptienkamp, waarmee hij promotie naar de Tata Steel Challengers afdwong.

Lucas van Foreest tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2017. Hij is in januari de jongste deelnemer (16) in de Tata Steel Challengers.

Twee andere jeugdige spelers, Aryan Tari (Noorwegen) en Jeffery Xiong (Verenigde Staten) komen terug naar Wijk aan Zee, na goede optredens in Wijk aan Zee in 2017. Met name Xiong maakte veel indruk bij zijn debuut afgelopen januari.

De vrouwelijke inbreng komt ditmaal van de jonge wereldtoppers Harika Dronavalli uit India (11e op de wereldranglijst) en Olga Girya uit Rusland (15e), beiden 26 jaar. De laatste debuteert in Wijk aan Zee.

Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2018, Tata Steel Challengers

Naam                         Land                           Geboortejaar Rating

Vidit Gujrathi                India                           1994                2721

Bassem Amin                Egypte                        1988                2700

Michal Krasenkow       Polen                          1963                2659

Anton Korobov            Oekraïne                    1985                2652

Matthias Blübaum      Duitsland                    1997                2643

Erwin l’Ami                  Nederland                   1985                2629

Jeffery Xiong              Verenigde Staten       2000                2629

Jorden van Foreest    Nederland                   1999                2616

Benjamin Bok             Nederland                   1995                2605

Aryan Tari                   Noorwegen                 1999                2581

Harika Dronavalli      India                            1991                2511

Olga Girya                    Rusland                      1991                2495

Lucas van Foreest     Nederland                   2001                2474

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

3 Comments

 1. Avatar
  coenj november 14, 2017

  Opvallend weinig bekende buitenlandse spelers in de Challengers. Opvallend ook dat van de top 10 bij de vrouwen alleen Hou Yifan meedoet. Wat een contrast met de wereldtop bij de mannen.

 2. Avatar
  wimw november 15, 2017

  Wat opvalt is dat er niet veel vrouwen meedoen aan de Masters en de Challengers, maar dat ligt toch ook aan het niveauverschil. Hou Yifan staat 64 op de ratinglijst van actieve schakers, maar ze won dit jaar wel het toernooi van Biel, voor 7 mannelijke grootmeesters. Dus dat zit dus wel goed. Maar Harika Dronavalli en Olga Girya staan veel lager op die ratinglijst, op respectievelijk plaats 565 en 741. In de Masters zouden ze het niet redden en in de Challengers krijgen ze het zwaar, maar dat is natuurlijk ook een mooie uitdaging. In ieder geval goed dat ze zijn uitgenodigd.

   

   

 3. Avatar
  coenj november 15, 2017

  Het deelnemersveld is zeker niet verkeerd. De Masters zijn indrukwekkend; in de challengers veel spelers die zich nog moeten bewijzen. Ik ben benieuwd wie de laatste 3 invités zullen worden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.