Schaak-apps en -programma’s

Er is tegenwoordig een groot aanbod van schaak-apps en -programma’s. Het doel van dit artikel is om te delen wat ik gebruik en om van jullie te horen welke apps en programma’s jullie gebruiken en waarom deze programma’s jullie favoriet zijn. Natuurlijk hangt het af van de hardware die je gebruikt. In mijn geval is dat een Surface Book (met Windows 10) en een iPad Pro 2 (12.8”). Dit is mijn wereld van schaak-apps en -programma’s:

 • Voor het live volgen van partijen met video commentaar: Apps: Twitch (kanaal: chess.com), YouTube (kanaal: chess.com en Saint Louis Chess Club) en Livestream (kanaal: Chesscast, Saint Louis Chess Club)

Ik projecteer de live video via mijn Apple TV en Airplay op mijn televisie om de partijen live te volgen met commentaar van grootmeesters. Twitch en Livestream hebben PIP en staan multitasking toe. Bij YouTube stopt de app als je eruit gaat.

 

Morgen (21 november) is er de halve finale van de Chess.com Speed Chess Championship tussen Carlsen en Grischuk om 7 uur Nederlandse tijd op Twitch en ook via chess.com/tv.

 

Volgende week vrijdag begint in Londen de Londen Chess Classic. Seirawan, Jennifer Shahade en Maurice Ashley geven live commentaar op YouTube (kanaal: St. Louis Chess Club).  Zie London Chess Classic

Beide uitzendingen zijn gratis en je hoeft geen lid te zijn om de uitzending te zien.

 • Voor het live volgen van partijen zonder video commentaar: Apps: Follow Chess / Analyze This en Chess24

Ik prefereer de weergave van de partijen op Follow Chess maar gebruik Chess24 bij teamwedstrijden omdat je geen goed overzicht hebt van de stand per team in Follow Chess. In Analyze This kan je met Stockfish 8 een stelling/partij uit Follow Chess analyseren.

 • Voor off-line tactiek training: App: Tactic Trainer
 • Voor openingsboek en snelle analyse van PGN partij: App: Hiarcs Chess

Ik heb een abonnement op het openingsboek van Hiarcs dat ieder kwartaal wordt bijgewerkt. Ik gebruik het boek in ChessBase en in de Hiarcs Chess app op mijn iPad Pro.

Vroeger speelde ik op ChessBase en ICC maar er zijn relatief weinig spelers vergeleken met Chess.com en Lichess.org. De KNSB is net overgestapt van Chessbase naar Chess.com en organiseert de internet toernooien op zaterdag nu op Chess.com

Chess.com organiseert iedere maand het toernooi Titled Tuesday. Tien ronden 3+2 waar regelmatig Nakamura, Carlsen en Vachier Lagrave aan mee doen. Leuk om te spelen en te volgen op Twitch. Er zijn regelmatig matches waaraan de sterkste spelers van de wereld meedoen zoals de Speed Chess Championship en de Pro Chess League. Deze matches worden ook van video commentaar voorzien. Peter Doggers is de content director voor chess.com en schrijft goede artikelen over alle belangrijke toernooien. Lichess is het alternatief voor Chess.com.

 • Voor schaakboeken en magazines: Apps: New In Chess (Magazine) en Forward Chess

Forward Chess heeft boeken van de uitgevers Quality Chess, New in Chess, Chess Informant, Chess Stars enz. Je kan de partijen in het boek naspelen in een aparte viewer met analyse van de Stockfish engine. Ik heb ook 1 boek aangeschaft in de Amazon Kindle App (Chess for Life van Matthew Sadler) omdat het niet beschikbaar is in de Forward Chess App. De boeken van Herman Grooten zijn overigens wel beschikbaar in Forward Chess. New In Chess biedt nu ook een digitaal abonnement op hun Jaarboeken aan.

 • Voor analyse van je partijen en openingsvoorbereiding. Op windows PC: ChessBase 14, MegaDatabase 2018, Hiarcs Openingsboek, Houdini/Komodo/Stockfish Schaak Engines, Endgame Turbo 4 Tablebases

Naar mijn mening is ChessBase nog steeds de standaard voor partijanalyse en openingsvoorbereiding. De MegaDatabase bestaat uit 7,8 miljoen partijen en iedere week kan je de laatste 5.000 partijen downloaden en toevoegen aan je bestand.  Als je je voorbereidt op een tegenstander maak je een openingsboom en is het direct duidelijk wat iemand speelt, hoe hij scoort in die variant en kan je makkelijk relevante grootmeester partijen importeren. Meer dan 71.000 partijen zijn uitvoerig becommentarieerd door topspelers.

Het Hiarcs openingsboek is geen dump van meesterpartijen met hun statistieken. Het boek geeft voor alle openingen de beste zet aan op basis van partijen van topspelers en engines en wordt daarnaast bevestigd door engine-analyse. Het bevat dan ook veel nieuwtjes. Het boek bestaat uit 17,7 miljoen stellingen en is gebaseerd op 4,7 miljoen partijen.

Een screenshot van het Hiarcs openingsboek in Chessbase 14.

 

Uit de partij tussen Anish Giri – Maximime Vachier Lagrave, Saint Louis 2016. Maxime ging hier verder met 21… Dh4. Volgens het Hiarcs openingsboek is dat een interessante (!?) zet maar niet de beste (g6! of Df6!). In de Megadatabase zijn er geen partijen met deze zetten en ze vormen dan ook een goede start voor verdere eigen analyse.

Veel openingsboeken geven niet de beste zet aan maar alleen de performance van een zet in partijen die mensen gespeeld hebben. Daar kunnen tegenwoordig overigens ook veel bullet- en blitzpartijen bijzitten.

 

 

 

7 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz november 20, 2017

  Heb je een link waar de KNSB aangeeft naar chess.com over te stappen en hoe ik kan meedoen? Ik zit dagelijks op chess.com en heb er niks van gemerkt namelijk.

  • Avatar
   Han Schut november 21, 2017

   Jaap, Dank voor je reactie. Link: Online Schaken KNSB

   Procedure: Wordt lid van de groep KNSB binnen Chess.com Zie KNSB Chess.com

   Registreer je voor het toernooi dat iedere zaterdag om 20:00 plaatsvindt.

   Ieder toernooi bestaat uit 9 ronden (tempo: 3 minuten + 3 seconden per zet)

   Koos Stolk en Pascal Losekoot organiseren de toernooien en zenden je een herinnering op zaterdag.

 2. Avatar
  Eric van t Hof november 21, 2017

  In tegenstelling tot ICC en PlayChess hebben chess.com en lichess.org voor zover ik weet geen “thick client” interface; je kunt er alleen op met een internet browser. Hierdoor was het niet mogelijk om op deze sites te schaken met een DGT e-board.

  Een Duitser heeft dit probleem opgelost door het ontwikkelen van een klein hulpprogramma genaamd ChessGuard, dat de DGT e-board zetten vertaald naar chess.com of lichess.org. Dit is naar mijn ervaring niet geschikt voor snelschaak, maar wel uitstekend voor rapid of langzamer, bijvoorbeeld 10/10.

  Een demo van ChessGuard is hier te zien: youtu.be/h1Vo2FDnNrA

  Ik heb nog een gratis versie kunnen bemachtigen via Chessguard.com, maar ik zie dat de site nu tijdelijk uit de lucht is. Wellicht probeert de ontwikkelaar er een commerciele versie van te maken of is hij in onderhandeling met DGT – maar dit zijn slechts vermoedens.

 3. Avatar
  Franck Steenbekkers november 23, 2017

  Is Hiarcs openingsboek niet oud/achterhaald?

  Zelf gebruik ik ook Chesspub/modern chess (met erg goede databases) en chessopenings 24/7

  • Avatar
   Han Schut november 23, 2017

   Franck, dank voor je reactie en interessante sites. Het Hiarcs openingsboek wordt ieder kwartaal bijgewerkt en is erg goed vind ik. Ik heb in het artikel hierboven een aantal screenshots toegevoegd om het unieke karakter van het Hiarcs boek te benadrukken. Het geeft een aanbeveling in iedere stelling van de beste zet op basis van engine analyses/partijen en grootmeester partijen. Vaak zijn die zetten nog niet veel gespeeld door mensen.

    

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.