Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA.

De wedstrijd tegen SISSA was op papier gelijkwaardig. Door de voor beide slechte planning ontbraken de nodige spelers door het WK-jeugd in Italië. De Fooreesten bij SISSA en bij ons Reinderman, Kevlishvili en Vrolijk. De spelers lijst beoordelend had Pathena R.dam een licht ratingoverwicht. Deze wedstrijd toonde weer eens aan dat daar niet te veel aan gehecht moet worden. De onzen hadden duidelijk hun dag niet. Voordelige stellingen verzandden en gelijke gingen soms de mist in. Kortom een rampdag met een 7-3 nederlaag. PDF met diagrammen:nederlaag tegen SISSA

Langs de borden:

  1. Martin Martens had Renze Rietveld te bestrijden. De Siciliaanse Kan variant was voor Renze bekend terrein. Hij speelde het voorbeeldig. Martin koos voor een drie rijen opbouw die door de agressieve aanpak van wit weerlegt werd. Zwart kwam niet in de partij en 15……..Pg7 (diagram) kwam bijna neer op overgave. Na 16 b4 was de zwarte stelling onhoudbaar.
  2. Ons kanon Vitaly Kunin nam het op tegen oud lid Hing Ting Lai. In een Dame Indische partij werd lang de theorie gevolgd. Het was een gevecht om het centrum, waar wit lang de touwtjes in handen had. Zwart deed weinig en hield de stukken goed bijeen, waardoor wit te weinig aanknopingspunten kreeg. Remise was de logische uitkomst.
  3. Albert Blees had een zware tegenstander in de actief spelende Ilja Zagaratski. Wit offerde in een soort omgekeerd Blumenfeld gambiet op b4 en kreeg na Da4+ prima spel. Mogelijk had 9 ….Pc6 in plaats van Lc6 wat meer lucht gegeven. Nu werd pion d4 doelwit. Uiteindelijk bezwijkt zwart in moeilijke stelling met 19……Pe6 (zie diagram). Pb-a6 was mogelijk iets beter, ook al blijft wit beter staan. Nu werd zwart van het bord gedrukt.
  4. Veel vertrouwen hadden we in de aanpak van Frans Cuijpers tegen Ivo Maris. In de Scheveninger pakte Ivo het modern aan met afruil op d4 gevolgd door e5. Het evenwicht werd niet verbroken, waarna Frans op zet 28 met Db8 (diagram) koos voor zetherhaling en remise, waar mogelijk met 28.De3 de strijd nog even gaande had kunnen worden gehouden.
  5. Onze zwartspecialist Rini Kuijf had tegen Nick Maatman zijn dag niet. Hij belandde in de Hollandse stonewall waar wit zich als een vis in het water voelde. Hij hield de zwarte stelling onder druk, terwijl de loper op c8 opgesloten zat. In slechte stelling deed Rini met 32 ….Da3 (diagram) een wanhoopspoging. Nodig was het weinig aanlokkelijke 32 …Ld7, waarna alleen wit mag hopen. Nu ging het na nemen op b3 en e3 snel fout na Pxe6 en Tf1 en Tf8.
  6. Jonge vader Joost van Ruitenburg speelde een degelijke pot tegen Zyon Kollen. De dame Indiër was voor beide bekend terrein. Lange tijd blijft het in evenwicht. Zwart houdt zijn koning in het midden met Ke7. Goed idee denkt wit en gaat met de monarch naar e2. Wit krijgt de a-lijn, die later beslissend werd. Met 29 ……….De5 had zwart dameruil en gelijkspel kunnen afdwingen. Toen hij dat verzuimde speelde wit zijn stukken richting d-vleugel en besliste de partij met Pxf7 (diagram.
  7. Ook Marijn worstelde met de opening van Luuk Peters. Hij koos een K-I opbouw, waaraan wit niet meewerkte. Hij fianchetteerde beide lopers en na een zet of 10 konden de boekjes varianten de tas in. Marijn speelt op complicaties, waar het accepteren van een vervlakte stelling verstandiger was geweest. 14 …….Pd7 (diagram) bezorgde hem een slechte pion op e4 die later verloren ging. In plaats daarvan had 14……..Lxg2 en daarna Pd7 gelijk spel had gegeven. Daarna was het na nog het verliezen van de kwaliteit vechten tegen de bierkaai.
  8. Henny Versteeg werd op het laatste moment opgetrommeld door het uitvallen van Johan Quist. In het Blumenfeld gambiet van Floris van Assendelft had wit geen problemen. Lang werd de theorie gevolgd. Met 17 Df3 had hij het voordeel kunnen vasthouden wat zwart verplicht tot afruil met Df6. Daarna kreeg Henny nog een laatste kans na 21….h6? ( diagram) Beslissend was nu Db1 en na Kg7 DxPb6, hxPg5 en tot slot Dxc5. Toen hij dit verzuimde met 22. Pf3 kreeg hij geen kans meer en werd in tijdnoot mat gezet op g2.
  9. Een Slavische afruil kwam op het bord tussen Michiel Besseling en Simon Elgersma. Zwart deed het niet goed en verloor in de opening een pion, waarna het keepen was geblazen. Wit laat kansen liggen die door Michiel gretig geaccepteerd werden. Hij offerde de kwaliteit, waarna moeilijk een winstplan voor wit te vinden was. Zwart mocht niet ontevreden zijn met de remise na 44………b4(diagram) Na wat gespartel was de stelling niet meer te winnen.
  10. Onze benjamin Kevin Nguyen had de winst in handen tegen Koen Lambrechts. In de Caro-Kann offert zwart op g7 een pion. Wit bouwt voordeel op en lijkt de partij snel te beslissen, ondanks het wanhoopsoffensief van zwart op de Dame-vleugel. Ook hier ging het helaas voor ons mis. Met 27.a3 geeft wit zwart remise op een presenteerblaadje. Winnend was 27 b3 (diagram)

Door deze nederlaag wordt het moeilijk met in de komende ronde het sterke LSG op het programma.

Arthur Rongen.

Teamleider Pathena Rotterdam.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.