Schakers BSV Bennekom hard onderuit tegen Sneek

De schakers van BSV Bennekom kunnen landelijk hun ambities na de vierde ronde in 3A op een laag pitje zetten. In een cruciale wedstrijd tegen Sneek, bleken de Friezen in denksportcentrum de Commanderij met 5-3 te sterk. Weliswaar kwamen de Bennekommers met 2,5-0,5 voor, maar die voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. ,,En dat is een fikse tegenvaller”, wist teamcaptain Rini Kreeft na afloop.

 

In denksportcentrum De Commanderij werd de wedstrijd BSV Bennekom – Sneek gespeeld

Het was tevoren zo mooi bedacht: winst is tegen Sneek en bovenin mee blijven doen. Op papier moest dat ook kunnen, want qua rating was BSV Bennekom daar de bovenliggende partij. Echter werd opnieuw bewezen dat rating geen graadmeter hoeft te zijn. Sneek bleek in het middenspel op tal van borden juist wat meer in hun mars te hebben. Of anders gezegd, in middenspel ging het op veel borden fout bij BSV Bennekom.

Goed uit

Toch zag het er een tijdlang goed uit voor de thuisclub. Na ruim drie uur verscheen een positieve 2,5-0,5 tussenstand op het formulier.

Even daarvoor had Martijn Pauw dankzij zijn tegenstander remise gespeeld. Tegenspeler bood remise aan, terwijl deze in een paar zetten de koning van Pauw had kunnen vangen.

Onnauwkeurig

De voorsprong was mooi, echter voltrok zich op de rest van de borden een klein drama. En de thuisclub incasseerde klap op klap. Martin Markering deed een onnauwkeurige zet, die meteen werd afgestraft. En dan Ed de Beule. Hij stond twee pionnen voor, maar de computer gaf later aan dat hij minder stond. En dat klopte ook, want hij werd langzaam aan hard van het bord gespeeld.

Rembrandt Bruil wacht gespannen op de zet van zijn tegenstander

Ondertussen werd Rembrandt Bruil, na ogenschijnlijk een goede stelling, in de verdediging gebracht. De zware stukken van zijn tegenstander gingen voor zijn koning. Materiaal verlies en de partij was niet meer te redden. 3,5 tegen 2,5 voor Sneek.

Vakkundig

Op de twee resterende borden stonden Hotze Tette Hofstra en John Riksen verloren. Hofstra had een pion minder. Het is dat zijn tegenstander wilde afruilen en zodoende zijn winstkansen weggaf! Remise was het gevolg. Riksen werd vakkundig in de verdediging gebracht. Zijn stukken stonden en slecht die van zijn tegenstander steeds beter. Geen houden aan: 5 tegen 3 verlies. ,,Volledig terecht”, oordeelde vervangend teamcaptain Ed de Beule.

De top van BSV Bennekom kon het ditmaal ook niet maken

Persoonlijke uitslagen

T Bennekom 1 2031 Sneek 1 1940 3 5
1. John Riksen 2049 Jouke Bakker 2009 0 1
2. Hotze Tette Hofstra 2241 Tjitze Schram 1992 ½ ½
3. Martijn Bakker 2115 Selwin Keuning 1997 1 0
4. Eddy de Beule 2046 Christian Kuitert 1911 0 1
5. Martin Markering 1918 Dick Stavast 2049 0 1
6. Martijn Pauw 1973 Anne Kloosterman 2027 ½ ½
7. Benno van der Veen 1922 Hielke Gorter 1568 1 0
8. Rembrandt Bruil 1982 Jan Lootsma 1968 0 1

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.