Een schaaktweeluik uit het noorden

Twee nieuwe schaakverhalen geheel rondom de opening van het Hoogeveen schaaktoernooi ruim een maand geleden door Thierry Baudet van Forum van Democratie. Een vertelling over een Hoogeveense krantenredactie, de hard aan de weg timmerende Groningse site Komkommerschaaknieuws, een mysterieuze schrijver, blasfemie, (zelf)censuur, een hysterisch schaakpubliek, fake news en nog veel meer.

Beide verhalen zijn – hoewel nauw met elkaar verbonden – afzonderlijk en zelfs in willekeurige volgorde te lezen. Maar als je de spanning graag opgebouwd ziet worden begin je natuurlijk bij het begin: Een anonieme auteur. Laat je niet afschrikken door de lengte ervan, het stuk bevat veel dialoog en leest snel weg; zeker noordelijke schaakliefhebbers mogen dit niet missen! Kun je je nieuwsgierigheid niet bedwingen klik dan onmiddellijk door naar het explosieve FvD bezet stadhuis Hoogeveen, het verhaal waar het allemaal om te doen is. Wil je na lezing weten wie er schuil gaat achter dit creatieve verslag dan keer je terug naar het eerste verhaal waaruit ook duidelijk wordt waarom publicatie zo lang op zich heeft laten wachten.

Nu te lezen op het blog een waar verhaal!

2 Comments

 1. Avatar
  henkdeheer december 04, 2017

  In het waarschijnlijk komisch bedoelde stuk over de opening van het Hoogeveen-schaaktoernooi door Thierry Baudet is sprake van een ‘verre voorvader van Baudet’.

  Deze prof. P.J.H. Baudet, hoogleraar wiskunde aan de TH van Delft, was bepaald geen koekenbakker dan wel pannenkoek. Hij wordt in de prachtige biografie van Alexander Munninghof over Euwe al genoemd: “Lasker had in Nederland een goede vriend in de persoon van Professor Baudet, en werd vaak gespot in De Roode Leeuw (hotel aan het Damrak te Amsterdam) en andere gelegenheden waar geschaakt werd.”

  Bekend is dat Lasker zich bezig hield met het ontwerpen van andere denksportbordspelen dan het schaakspel. Uit Alexander Soifer, “the mathematical coloring book…”: Baudet stond er om bekend dat hij bijna nooit een schaakpartij verloor en ook verschillende blindsimultaansences gaf. Maar dit was nog niets vergeleken bij de bijzondere dingen die hij deed bij het bestuderen van de LASKA-game, ontworpen door wereldkampioen dr. E. Lasker. Voordat Lasker dit spel introduceerde, liet hij het Baudet testen en bestuderen. Na een half jaar studie wist Lasker Baudet niet meer te verslaan. Er werd in Den Haag een Laska-vereniging opgericht dat een nationaal toernooi organiseerde. Baudet overleed helaas een dag voor het toernooi.”

 2. Avatar
  sake jan de boer december 04, 2017

  Mijn dank voor deze info. Ik moet nog eens de Euwe-biografie van Münninghoff gaan lezen (zeker nadat ik onlangs van deze schrijver het adembenemende De stamhouder heb verslonden). Vraag blijft desalniettemin of deze P.J.H. Baudet een voorvader is van Thierry Baudet. De moeilijkheid met de laatste is namelijk dat steeds vaker onduidelijk is of datgene wat hij beweert serieus gemeend is, dan wel een grap, een mystificatie of populariteitsstunt. Overigens sprak ik van ‘verre voorvaderen’ (in meervoud dus) omdat ik in het gerefereerde  Hoogeveensche Courant artikel de volgende zin tegenkwam: ‘Zijn overgrootvader en grootvader wisten ooit van de wereldkampioenen Capablanca en Lasker te winnen’. Dus is er nog een tweede voortreffelijk schakende voorvader Thierry Baudet?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.