“B.T.W”, door Theo Mooijman. Column van Schaakvereniging Promotie.

In zijn bridge rubriek in de Volkskrant van een paar weken geleden begon Kees Tammens met “Het Europese Hof oordeelde in oktober (2017) dat bridge geen sport is”. Het kan niet missen dan dat deze uitspraak ook geldt voor dammen, go en schaken. Is het derhalve voor ons een belangrijke uitspraak? Het eerste wat in mij opkwam was de vraag ‘waarom is er iemand naar het Hof gegaan om dat te laten vaststellen’. Daar moeten grote belangen mee gemoeid zijn. En grote belangen staat in onze maatschappij vrijwel altijd voor geld, veel geld. Zou het om subsidie gaan? Ik kon het mij nauwelijks voorstellen. Omdat de rubriek een andere weg inslaat, ben ik op zoek gegaan naar een uitgebreider artikel.

Daarin vond ik dat de Engelse Bridgebond het Europese Hof had ingeschakeld in verband met een dispuut met de Belastingdienst. De Bridgebond organiseert bridge-toernooien en dient daarbij B.T.W. in rekening te brengen en vervolgens af te dragen. Dat laatste is natuurlijk het probleem.
In rekening brengen doet geen zeer, maar afdragen wel. Ik weet niet (en dat ga ik ook niet uitpluizen) of de plicht om BTW te heffen in het Verenigd Koninkrijk exact gelijk geformuleerd is als in de Nederlanden. Aan te nemen valt dat deze Bridgebond of hele grote toernooien organiseert met een knap verdienmodel of dat men ooit zelf heeft aangevraagd als ondernemer te worden beschouwd.
Sportverenigingen, of door hen opgerichte stichtingen willen heel graag heel eventjes ondernemer zijn. Namelijk op het moment dat er grote investeringen worden gedaan. Een ondernemer mag de zogeheten vooraftrek (de over de investering betaalde B.T.W.) in aftrek brengen, in de praktijk is dat terugvragen en terugkrijgen. Daarna wil men het liefst niets meer te maken hebben met die heffing. En er zijn zelfs verenigingen die niet schuwen om met een onschuldig gezicht constructies te bedenken om die vooraftrek te krijgen, waarvoor zij zich in mijn optiek diep voor zouden moeten schamen.

Of het zo gegaan is in Engeland kon ik niet vinden, maar in ieder geval wilde de bond vrijgesteld worden van de B.T.W. heffing net als andere sporten. En dat liep dus niet goed af.
Het is een uitspraak van het Europese Hof dus het geldt ook voor ons. Moeten wij ons nu zorgen gaan maken dat wij BTW in rekening moeten brengen over het inschrijfgeld van de deelnemers aan onze toernooien? Wij hebben geen winstoogmerk dat is het belangrijkste. Wij zullen ook nooit vooraftrek gevraagd hebben in verband met grote investeringen. Maar wij laten wel niet-leden toe bij onze toernooien. Volgens de letter (en niet de geest) zou er dan BTW geheven moeten worden. Dan komt de kleine ondernemersregeling om de hoek kijken, doch die geldt alleen voor ondernemers. Wat nu? Durf ik nog wel een toernooi te organiseren?

1 Reactie

  1. Avatar
    Hans Kluck 04 december 2017

    Geweldig artikel. Kaart goed de mogelijke consequenties aan. Benieuwd of er iemand in kan en wil duiken, ikzelf ben daar (helaas?) niet toe in staat.

    Dank voor de opmerkzaamheid.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.