Jubileum Dagschaak in het Algemeen Dagblad

Vandaag is de rubriek Dagschaak nr. 7500 in het Algemeen Dagblad verschenen. Navraag bij schrijver Rini Kuijf maakt duidelijk dat het echter over veel meer rubrieken gaat, hij schat dat Dagschaak al zo’n 40 jaar bestaat. Rondom 1992 is er dus begonnen met de nummering. Er zullen dus rond de 12.000 rubrieken verschenen zijn.
Berry Withuis heeft de rubriek meer dan 20 jaar verzorgd, Rini Kuijf heeft in het jaar 2000 het stokje overgenomen. Withuis heeft zijn opvolger zelf bij het AD geïntroduceerd op het moment dat de krant wilde dat de rubriek volledig digitaal aangeleverd werd. Voor die tijd was een tussenpersoon nog bezig met het maken van de diagrammen.
Ook toen waren de kranten dus al bezig met bezuinigingen en bij volgende bezuinigingsronden is er ook regelmatig naar Dagschaak gekeken. Zo werden de volgers enige weken geleden opgeschrikt door het vier maal op rij ontbreken van hun geliefde rubriek. Zonder vooraankondiging was Dagschaak stopgezet, maar een storm aan protesten heeft er voor gezorgd dat het AD op haar schreden terug is gekeerd en de rubriek weer voor onbepaalde tijd zal worden voortgezet. Dagschaak heeft dus nog steeds bestaansrecht.
Zoals bijna iedereen wel weet, bestaat Dagschaak uit twee opgaven, een makkelijke en een moeilijke en daaronder de oplossing van de opgaven die een dag eerder verschenen waren. Kuijf geeft aan dat het niet de bedoeling is dat er erg makkelijke opgaves tussen zitten, omdat de lezers wel iets te puzzelen moeten hebben. De makkelijke opgaven zijn dus over het algemeen best pittig.
Soms heeft dat onverwachte gevolgen. In 2002 heeft Dagschaak voor onrust gezorgd bij een bataljon in Afghanistan. De bezorging van het AD was onregelmatig, waardoor de oplossing niet altijd beschikbaar was. In het bataljon was grote ruzie uitgebroken over de vermeende oplossing en de commandant zag maar één oplossing: hij verordonneerde Kuijf de oplossingen te sturen.
Rini Kuijf gebruikt actuele partijen om zijn materiaal te verzamelen, zodat doublures worden uitgesloten. Soms bewerkt hij de combinaties om nevenoplossing te voorkomen, maar een computer komt er niet aan te pas. De computer had eerder soms zulke lastige oplossingen gegeven, dat Kuijf de combinatie niet meer zag wanneer hij er enige maanden later nog eens naar keek.
De 7500 getelde rubrieken Dagschaak is in ieder geval een mooie mijlpaal en het AD heeft gelukkig de draad weer opgepakt. Op naar de 10.000.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.