Amsterdam West – SMB: onregelmatigheid?

Tijdens de wedstrijd had SMB al besloten om protest aan te tekenen, indien onze speler niet zou winnen. Gelukkig won onze speler, dus besloot onze teamleider niet moeilijk te doen wanneer het niet hoeft. In hoeverre er een onregelmatigheid was weet ik eigenlijk niet. De situatie was wel apart in ieder geval. Wat denkt u ervan?

 

 

 

Bord 1 van Amsterdam West bleef leeg, tot vlak voor het verstrijken van een uur de wedstrijdleider besloot in te vallen. Een bezoeker werd aangewezen als nieuwe wedstrijdleider. Het is bekend dat een andere speler mag invallen. Het is ook bekend dat een wedstrijdleider niet mag invallen. In hoeverre een wedstrijdleider mag aftreden en dan alsnog gaan invallen is creatief gevonden, maar of het reglementair mag is nog maar de vraag.

Verder was ik er verbaasd over dat wij SMBers geen consumptie kregen aangeboden van Amsterdam West. Zelfs onze nestor Paul die al 40 seizoenen extern speelt zei dat dit de eerste keer ooit was dat bij een uit wedstrijd geen consumptie werd aangeboden. Ik vroeg nog aan mijn teamleider of hij dat wilde opzoeken in de reglementen, maar die verzekerde mij zeker te weten dat er niks over gratis drank in de KNSB reglementen zou staan. 😉 Dit ligt bij mij toch al gevoelig, omdat uit bij Paul Keres mijn consumptiebon was gestolen en erger nog, bij ASV was mijn doos zojuist gewonnen chocolade gestolen! Al bekende de dief later dat die dat had gedaan in het kader van mijn gezondheid smakkende op een bonbonnetje.

Het werd 4-4. Het lijkt vrijwel zeker dat beide team zich in de 3e klasse zullen handhaven.

Tot slot had ik (wit) nog een leuke combinatie in mijn partij tegen Remco Hillebrandt (zwart).

9 Reacties

 1. Avatar
  Eric van t Hof 18 december 2017

  Een bijzonder geval. Als je het reglement letterlijk leest, dan mag de aangewezen wedstrijdleider zelf niet deelnemen aan de wedstrijd, op straffe van verlies van die partij. Die regel is begrijpelijk, want als een wedstrijdleider zelf speelt, kan hij zijn taak niet goed uitoefenen.

  Het reglement beschrijft niet de mogelijkheid om een wedstrijdleider tijdens de wedstrijd te vervangen. Toch zal dit, naar ik aanneem, in de praktijk wel eens moeten gebeuren – bijvoorbeeld als de wedstrijdleider onwel wordt.

  In het beschreven geval denk ik dat niemand er schade of hinder van heeft ondervonden dat de wedstrijdleider na een uur is vervangen en dat hij vervolgens zelf als invaller is opgetreden. Ook niet wanneer hij als invaller de partij gewonnen zou hebben.

  Om die reden zou ik een dergelijk protest afwijzen.

 2. Avatar
  Klaas Schaak 18 december 2017

  Amsterdam West speelt KNSB in de derde klasse, waarin geen westrijdleider door de KNSB wordt aangewezen maar door de thuisclub. Deze moet zich uiteraard wel aan het competitie-reglement houden waarin duidelijk is gesteld dat de wedstrijdleider zelf niet aan het duel deel mag nemen.

  Amsterdam West heeft veel teams spelen in de Schaakbond Groot Amsterdam (SGA) wellicht was de club in de war met het competitiereglement van de SGA waar in art. 12 staat geregeld:

  De ontvangende vereniging zorgt voor een (fungerend) wedstrijdleider die zich van tevoren bekend maakt aan het bezoekende team. Deze dient voldoende op de hoogte te zijn van het FIDE- en competitiereglement, alsmede de toepassing ervan. Het is toegestaan dat iemand anders tijdens de wedstrijd de rol van fungerend wedstrijdleider overneemt, maar dit moet wel aan de tegenstander bekend gemaakt worden, zo mogelijk voor aanvang van de wedstrijd.

  Dit is dus soepeler dan in het KNSB-competitiereglement.

  Als de invallende wedstrijdleider de partij gewonnen zou hebben, zou het protest naar mijn mening moeten worden toegewezen.

   

 3. Avatar
  Hendrikom 18 december 2017

  Ik begrijp nooit waarom je een speler die in de opstelling staat vermeld, nog zou kunnen vervangen. Sowieso in de regel al een stevig thuisvoordeel, maar het maakt het wel een beetje suf dat je de opstellingen ieder afzonderlijk tevoren bij de arbiter indient. En als dan bij de tegenstander iemand anders speelt dan verwacht stel je snel een ander op.

 4. Avatar
  Jaap Amesz 19 december 2017

  Het lijkt me dat het aftreden van een wedstrijdleider om onwel worden iets heel anders is dan aftreden om strategische redenen. Dat laatste lijkt me tegen de geest van het reglement ingaan.

   

 5. Avatar
  fritssnijders 19 december 2017

  Mij lijkt niets mis met de actie de wedstrijdleider te vervangen door iemand anders. Dat daaruit de mogelijkheid voortvloeit de voormalig wedstrijdleider als invaller te gebruiken is wellicht in strijd met de geest van de regels maar naar mijn mening niet onregelementair.

  Bij Tal,een van de fusiepartners van Amsterdam West, kregen wij lang geleden te horen dat broodjes alleen voor eigen spelers beschikbaar waren. Wel gratis koffie trouwens.

   

 6. Avatar
  Albert de Wit 19 december 2017

   

  De club waar ik vroeger speelde had ook de gewoonte om bij thuiswedstrijden consumptiebonnen uit te delen aan de tegenstanders. Eén van mijn teamgenoten ging daar dan op een zeer eigenaardige manier mee om. Vlak na het begin van de partij vroeg hij aan zijn tegenstander of die iets wilde drinken. Zijn tegenstander gaf dan de bestelling door. Vervolgens griste mijn teamgenoot, zonder blikken of blozen, de consumptiebon mee die in de buurt van zijn tegenstander op de tafel lag en ging drankjes halen. Mijn teamgenoot betaalde dan zijn eigen drankje contant en het drankje van zijn tegenstander met de consumptiebon die daar voor bestemd was. Logisch toch!?

   

  Ik heb een keer meegemaakt dat hij zijn partij won. Vervolgens begon de tegenstander, die advocaat bleek te zijn, te mopperen dat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan tijdens de partij. Dit was niet goed, dat was niet goed en: “Heb jij nou míjn bonnetje gepakt?”

   

  Bij uitwedstrijden kregen wij een consumptiebon. Ik heb meegemaakt dat de tegenstander van mijn teamgenoot drankjes wilde halen. Mijn teamgenoot gaf hem dan zijn consumptiebon mee! Hij had dus totaal niet in de gaten dat het een vreemde manier van doen was.

   

 7. Avatar
  Jaap Amesz 19 december 2017

  Mooi om te lezen allemaal.

  Volgens mij is de traditie en algemene consensus over schaak normen & waarden dat de uitspelende club een drankje krijgt aangeboden. Oude schakers vertellen mij dat het zo al een halve eeuw gaat. Ik verwacht geen broodjes, noch Chinees. 😉

  Bij Paul Keres heeft mijn tegenstander niet mijn bonnetje gebruikt om een drankje voor me te halen, want ik heb niks gedronken tijdens de pot. Na de analyse ging ik terug naar de tafel om mijn teamgenoten te checken en mijn bonnetje te halen; foetsie! Ik keek nog even onder de tafel, wellicht had een windvlaag van een voorbij razende schaker het bonnetje doen opwaaien. Maar nee hoor. Erger nog, maar dat is weer een verhaal apart, mijn eigen teamgenoot ergerde zich zo erg aan mijn zoekgedrag dat hij me ging bedreigen haha. Prima kerel hoor, alleen soms du moment wat passievol als de schaakstress toe slaat.

  Wat ik me dan afvraag als een club geen bonnen uitdeelt, of de spelers dan bij hun uit wedstrijden de bon niet aannemen. Kroeg etiquette is dat als je aanneemt, dan hoor je terug te geven.

 8. Avatar
  Eric van t Hof 19 december 2017

  In mijn optiek is er een groot verschil tussen het aanbieden van een drankje en het geven consumptiebon. Het eerste is inderdaad een goed en oud gebruik: uiteraard biedt je je gasten iets te drinken aan!

  Maar het aanbieden of domweg neerleggen van een consumptiebon op de speeltafel vind ik zelf nogal armetierig en zeker niet beleefd. Het is niets meer dan een (ongevraagde) korting van 2 euro op de barrekening.

  Er zijn zeker nog wel verenigingen die de oude traditie in ere houden door inderdaad een drankje aan te bieden. Onlangs speelde ik bij DD in Den Haag en kort na aanvang van de partij kwam een vriendelijke heer bij alle borden de bestelling opnemen. En even later kwam hij de koffie en thee keurig serveren.

  Zo hoort het, wat mij betreft. Die consumptiebon, daar zit ik niet op te wachten.

   

  • Avatar
   Hendrikom 19 december 2017

   Doe mij toch maar de consumptiebon, dat heeft veel voordelen ten opzichte van dat rondlopen met een lawaaikar. Je hebt er weer iemand voor nodig die dat wil doen, die komt aan je bord staan, terwijl je zit te schaken. Als je geluk hebt staat hij daar ook nog tien minuten trappelend te wachten tot je gezet hebt en dan ben je alleen op dat moment in de gelegenheid om je drankje al dan niet te aanvaarden. Als je een consumptiebon krijgt, dan kan je die mooi zonder iemand te storen na het uitvoeren van een zet gaan verzilveren, precies wanneer je trek hebt. Ja, of geen bon vind ik ook goed hoor. Ik had er met mijn stomme kop een rivella voor, terwijl mijn wat geduldiger broer er na afloop een Leffe mee scoorde 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.